tisdag 4 februari 2014

Timslång väntan på rätt fläsk!

Att man ger bort något ätbart när man går bort är ingen speciellt kinesisk tradition, det gör vi också. Choklad till exempel, eller en korg med ost och kex kanske, eller varför inte lite marmelad. Frågan är om det låter lika underligt för en oinvigd som det gör för mig att man ska ge bort apelsiner eller fläsk.

Apelsinhistorien runt kinesiska nyåret är ni troligen rätt väl insatta i vid det här laget. Det där med att man tar med sig två apelsiner när man går bort och sen får man med sig två när man går hem. Men det finns mer ätbart som man kan ge bort, nämligen torkat fläsk!


Bak kwa är fläsk som marineras i socker, honung samt olika kryddor och lufttorkas. Sedan delas det i lagom stora kvadratiska bitar och förpackas i vaxat papper för att sedan läggas i någon vacker kartong.. Från början var det en variant av mat som var hållbar innan någon smart person kom på att man kunde uppfinna ett kylskåp. När sedan kylskåpet väl hade uppfunnits ville man inte ge upp denna godsak, så från att ha varit en nödvändig maträtt så blev det en variant av lyxmat som köptes till högtider.


Det är vanligt att det tas med som gåva när man går bort året om, men speciellt till det kinesiska nyåret. Det är också viktigt att det inhandlas i rätt butik! Dagarna före nyåret kan man lätt se vilken butik som är rätt för där ringlar sig kön runt kvarteret! Channel News Asia gjorde ett reportage den 26/1 där några hade väntat på sin tur i uppåt sju timmar! Men vad gör man inte för att få med sig rätt fläsk hem...För säkerhetsskull så höll två outlets öppet 24 timmar under dygnet innan nyårsafton! Undrar just hur många som ställde klockan på 03.00 för att hinna ta vägen förbi affären och köpa fläsk innan jobbet.

För övrigt har jag konstaterat att vi har nog inte nog många vänner för vår låda med apelsiner står fortfarande kvar på bänken, fast med tanke på vad mycket apelsiner och c-vitaminer jag har fått i mig senaste dagarna måste jag ju bli såväl frisk som lycklig!


17 kommentarer:

 1. Vilket härligt intressant, och lärorikt inlägg! Så annorlunda traditioner det finns. Ha det gott!
  Kram Kim

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och visst är det kul med alla olika traditioner!

   Radera
 2. Jag är nöjd med att inte längre äta kött.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bak kwa finns även som vegetariskt alternativ, så det kommer man inte undan ändå!

   Radera
 3. Det där med fläsket har jag aldrig hört förut, intressant! Mycket torkat fläsk i Bangkok China Town - tyvärr är det lite väl sött, hade det varit salt hade jag levt på detta....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är det säkert samma typ av kött, det här är också sött, men av någon konstig anledning tycker jag om det ändå...

   Radera
 4. Du är otrolig på att skriva intressanta inlägg....kul att läsa men kött har inte lockat mig på manga år. Däremot gillar jag apelsiner och blev förärad en sådan när jag var och fixade min telefon i fredags...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar också apelsiner, men en hel låda...där hälften (minst) är så torra att de inte ens är goda...

   Radera
 5. Din blogg är helt suverän! Det där med fläsket är ju verkligen något helt nytt för mig! Tänk att fattigmansmat kan bli en sådan lyx!
  Åsså kunde jag inte låta bli att skratta: pork floss för mina tankar osökt till dental floss... Mmrrhhhhhh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag bugar och bockar och suger i mig av allt beröm! (rodnar lite också, för Jante finns ju trots allt med på ett hörn...)
   Floss kan vara bra till mycket, bar man använder rätt sort vid rätt tillfälle!

   Radera
 6. Fläsk känns ju lite bisarrt att ge bort... När vi flyttade in här fick vi bröd och salt i inflyttningspresent. Det är tydligen en inflyttningstradition, men jag kände inte till det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kanske ska testa det nästa gång vi går bort till kompisar i Sverige, att binda ett rött band runt ett paket bacon istället för en vinflaska!

   Radera
  2. Hahahaha.....du är oslagbar!!!

   Radera
 7. Tänk vilka roliga traditioner det finns. Aldrig skulle jag ställa mig i timmar och köa för lite fläsk!
  Synd att vännerna inte kom och hämtade sina apelsiner - men nu är ditt vitaminintag iallafall stabilt!
  Ha en fin vecka!
  Kram Elle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag funderar allvarligt på att gå ut på stan och skaffa mig fler vänner, bara för apelsinernas skull, liksom...

   Radera
 8. Det där var nyheter för mig! Kul att få lära sig lite nytt.Tänk så olika seder vi har runt om i vår värld. Apelsiner till kinesiska nyåret känns som en bra tradition, men marinerat, kryddat och torkat fläsk skulle nog vara lite knepigare att ge bort här i stället för en ask choklad ;) Men jag tycker att det låter gott.
  Kram,
  Lambergsfrua

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är absolut inget fel på smaken, men att ge bort det som present känns lite konstigt...

   Radera