tisdag 18 februari 2014

Julgransskakning på kinesiskt vis?

Nu är det kinesiska nyårsfirandet slut! Det varade sina modiga två veckor och avslutades med "Lantern Festival" som alltid infaller den femtonde dagen i den första månaden i den kinesiska kalendern". I år förde det hela dock med sig ett litet problem, eftersom det sammanföll  med Alla hjärtans dag. Då det ena är en högtid då familjen samlas och man äter "dumplingar" tillsammans och det andra är en dag då man ska gå ut och äta tillsammans med sin hjärtevän, så förde det säkert med sig vissa bryderier på sina håll.


Fast å andra sidan så fanns det en tid bakåt i historien då just "Lantern Festival" var ett tillfälle då flickor och pojkar skulle paras ihop, så sammanslagningen av dessa högtider kanske inte är så dum ändå.

Som med allt så finns det en uppsjö av legender som ska vara anledningen till firandet, att man ska ära Taiyi, himlens gud eller att man firar den taoistiska guden Tanguans födelsedag. En annan variant är att man ska komma ihåg och ära rebelledaren Lan Moon som stupade i slaget mot den tyranniske kungen. Men den vanligaste legenden är nog den om Nian, den blodtörstige besten som åt allt som kom i hans väg ända tills någon kom på hur man skulle skrämma bort honom från byn.


Något som varje år följer med nyåret och som når sin kulmen under Lantern Festival är den traditionella lejondansen, då de lurviga lejonen utför sin rituella dans till plågsamt högt ljud som framställs med hjälp av cymbaler och trummor.


Det är häftigt att se dessa, många gånger så duktiga och akrobatiska, ungdomar utföra sina konster utklädda till lurviga lejon. Det hoppas på pålar, gås på styltor, spottas apelsinskal och allt till ett evigt trummande. I år måste jag erkänna att det känns inte sådär fruktansvärt ledsamt att vi inte har sett mycket av varan alls. Missförstå mig rätt, det är jättehäftigt att se, det är spännande att få vara med om andra kulturers traditioner, men efter att ha sett det ett antal gånger, så känns det lite som vi kan det, det räcker och jag är nöjd så, och frågan är om det inte är lugnare med en hederlig svensk julgransskakning...


14 kommentarer:

 1. Jag nästan hör det höga ljudet från trummor och cymbaler. De kinesiska akrobaterna är fantastiskt duktiga men har man sett det några gånger kanske det förlorar litet av sin tjusning.
  Spännande i alla fall för oss som inte är vana vid dessa uppträdanden att få se bilder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är häftigt att se, men just ljudet...

   Radera
 2. Hur hinns alla högtider med där borta? Jag blir svettig bara av att tänka på allt förarbete, och efterarbete med för den delen. Så ska man hinna med att fira oxå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Huvudsaken måste ju vara att vi hinner med att fira, så kan det där med för- och efterarbete komma i andra hand tycker jag.

   Radera
 3. Men sa söta sma barn!!!
  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. De var fantastiskt söta, och det var så mysigt när de gick runt och petade på det "döda lejonet".

   Radera
 4. Det verkar vara en spektakulär tillställnig - mn jag skulle nog tröttna rätt snart på tutandet och trummandet ;)
  Kram,
  Gigi

  SvaraRadera
 5. Ja för mig är det ju bara helt exotiskt att se, men jag förstår att du "kan det där" efter några år. Tycker det är helt suveränt att du sprider kunskap om alla dessa seden i Singapore. Innan jag följde din blogg hade jag faktiskt inte en aning om vad som händer på din sida jordklotet. Så tack tjejen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du tycker det! Det var ju liksom hela meningen med den här bloggen. Att det sedan kryper in ett och annat som kanske inte har så mycket med just temat att "sprida kunskap om Asien" att göra, det får ni ha överseende med. Men något av det häftigaste är att det finns så mycket att upptäcka så jag tror man kan stanna hur många år som heslst och fortfarande upptäcka nya saker.

   Radera
 6. Återigen riktigt härliga bilder som gör mig ännu mera nyfiken på Asien! :-)
  sv:
  Ja, det stämmer! Det gör han. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt, det är en häftig världsdel som har mycket att erbjuda.

   Radera
 7. Va kul med dansarna och intressant fakta! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo då, det är jättekul - ett tag!

   Radera