söndag 12 april 2015

Ytterligare en resa till Tioman island!

Nu har jag för tredje gången besökt ön Tioman på Malaysias östkust och den var precis lika vacker den här gången!


Tioman är den största i en skara av 64 vulkanöar. Trots det så är den inte sådär väldans stor, utan mäter ungefär 40 gånger 10 kilometer. Närmare bestämt säger de flesta uppgifter jag hittat 39 gånger 12 kilometer, men eftersom jag även hittat siffrorna 20 gånger 12, så skriver jag ungefär! Välbefolkad är den i alla fall inte, den färskaste siffran jag lyckats hitta var från  2008 och då fanns det 432 bofasta här.


Den ingår i en skyddad marinpark och vattnet är sådär fantastiskt klarblått och grönt och man ser inte mycket skräp alls. Om det på något vis hjälper till att hålla rent så är det definitivt värt de där ynka 15 kronorna man får betala extra för att resa dit just därför att det är skyddat område.


Jag har ju som sagt varit här vid två tidigare tillfällen och således redan gjort ett par inlägg om det, och efter första besöket skrev jag om legenden hur ön uppstod, så den finns här och jag tror det mesta i den texten stämmer med undantag för möjligheten att flyga från Singapore, för det kan man inte göra längre, utan nu är det färja som gäller.


Om man vill åka på lyxsemester är det inte hit man ska åka. Visserligen finns det resorter som håller helt ok klass. Det finns även ett antal med pool om man nu tycker att man vill ha det. Nu är ju havet så underbart att bada i här, så det där med pool är överkurs om ni frågar mig! Om man har tillgång till ett salt hav som håller runt 30 grader behöver man inte speciellt mycket mer. Om det dessutom är en fantastisk sikt och fullt med färgglada fiskar i diverse storlekar så räcker det långt.

  Den här gången bodde vi på Salang, en fantastisk strand på den norra delen av ön. En del som troligen lockar mer backpackers jämfört med många andra platser på ön. Våra små hus låg precis vid stranden med en ljuvlig utsikt rakt ut över havet. Som alla andra platser man kan bo på i de här trakterna, så var även det här en "resort". Innan jag började resa runt i de här krokarna levde jag i villfarelsen att på en "resort" fanns det allt och det innebar ett hotell med spa, flott restaurang, stor pool men barområde, och ja, allt annat man skulle kunna tänka sig behöva föra att det skulle kännas riktigt "resortigt". Nu vet jag att det inte är så, utan "resort" innebär helt enkelt att man har tak över huvudet.


För några dagar behöver man inte heller så mycket mer, och bara jag hade gjort första natten och kommit underfund med hur fläkten skulle ställas och myggnätet stoppas in under madrassen för att jag inte skulle trassla in mig i det hela så gick det alldeles utmärkt! Att bara ha kallvatten i duschen är heller inga problem eftersom det är så varmt så det inte behövs mer. Om man dessutom bor med havet som närmsta granne och inte tillbringar någon tid i sitt lilla hus så behöver man inget mer.


Nu består ju inte djurlivet enbart av undervattensvarelser, här finns även rovfåglar, urtidsdjur i form av varaner och naturligtvis apor! Apor som i och för sig är söta (i alla fall på avstånd!) men inte sådär himla roliga att ha inpå knuten. Varje morgon undersöktes alla sopkorgar framför samtliga hus systematiskt i gakten på godsaker. Och eftersom det var plåttak på husen så var apornas morgonturné en väldans bra väckarklocka!


Den här gången blev det inga undervattens bilder, utan ni får helt enkelt tro mig på mitt ord att det fortfarande är som att simma runt i ett akvarium med fiskar i alla tänkbara färger och bara så underbart! (Fler bilder på djurlivet över och under vattnet finns dokumenterade i mitt andra Tiomaninlägg om någon skulle vara intresserad av det)


24 kommentarer:

 1. Vackert! Hoppas att det iaf fanns en restaurang på den där "resorten", så ni slapp fånga fisken och grilla den själv... /Camilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fanns restauranger - med underbart god och billig mat - så fisket fick någon annan stå för!

   Radera
 2. Ljuvliga bilder!! Söt liten apa det där.

  SvaraRadera
 3. Lilla apan ser ser ut som att han tappat glassen ar ledsen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skenet bedrar, den är egentligen jättelycklig, för det var just han som vann slaget om kokosnötbiten!

   Radera
 4. Verkligen otroligt vackert! Även om jag nog inte skulle vara så glad åt bara kallvatten och apor på taket.Men exotiskt är det onekligen. Har bara en fråga: Kan man köpa mat på ön eller fångar man fisk som man tillagar själv.

  PS. Fin morgongymnastik på sista bilden:-) DS

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan köpa mat, så man behöver inte fiska själv, även om det är många som gör det!

   Radera
 5. Låter superhärligt! Apan ser mest söt ut, men gissar att de kan ställa till en del också...

  SvaraRadera
 6. Oj så vackert! Jag vill resa, resa långt bort...

  SvaraRadera
 7. Wow vilka paradisbilder! Gullig apa, men jag skulle nog vara lite rädd för dem om jag hade dem så nära.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man behöver kanske inte vara rädd, men respekt ska man absolut ha för dom och det är väl inte direkt så att man vill klappa dom...

   Radera
 8. Fantastiskt vackert och vilket ställe ni "hittat". Jag säger som förut, vilka resor du får göra. PS. Badvattnet är i alla fall varmare än här. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, liiite varmare är det nog...

   Radera
 9. Oh, vad härligt det ser ut!
  Ang aporna är det som på Gibraltar. Fast jag gillar dem inte, de är mycket opålitliga!
  Tack för underbara bilder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så, aporna är inte mycket att lita på, de är charmiga och söta - på säkert avstånd!

   Radera
 10. Fina foton! En paradis ö. Jag förstår att det måste vara underbart att snorkla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det, det är så härligt att se all varelser där under ytan.

   Radera
 11. Så underbart ni haft det.
  Ser verkligen ut som ett tropiskt paradis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är absolut ett av alla tropiska paradis.

   Radera
 12. Oj oj oj, så gudomligt. Dit vill jag åka! Och superfina foton.

  Är det du som är så gymnastisk på understa bilden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I wish...;) Nej, jag kan väl inte ta åt mig äran. Det är mitt ressällskap som står för den övningen, dottern och hennes pojkvän. (men jag höll i alla fall i kameran!)

   Radera