måndag 19 december 2016

Blir man snäll av pepparkakor?

Undrar om det finns någon som aldrig har hört att man ska ta en pepparkaka till eftersom man blir snäll då? Av någon outgrundlig anlednings har jag plötsligt fått idén att bry min hjärna om varför det är så, och naturligtvis åker ni med på samma gång. Vem vet, kanske jag kan lyckas förära några av er med ytterligare lite onödigt vetande såhär några dagar före jul.

Tydligen så finns det fler olika förklaringar på varför det anses att pepparkakor gör den som äter snäll. En variant är att kakor inte ansågs som "karlamat", utan de män som åt pepparkakor var de som redan var lite vekare och snällare. Alltså om snälla karlar åt kakor, så innebar det helt enkelt att elaka karlar blev snällare av just de här kakorna.

En annan variant är den om Pottaska, en slags aska som kommer från björkved och som användes i pepparkakor. Pottaskan ansågs vara bra mot magknip och de magbesvär som följde den feta julmaten, alltså om man åt pepparkakor blev man av med sitt magknip och då blev man snällare.

Jag har även hittad en tredje förklaring som handlar om en gnällig svensk-norsk-dansk kung som på slutet av 1400-talet blev ombedd av sin läkare att äta pepparkakor för att höja sitt humör. Ett apotek i Köpenhamn ska då ha skickat kungen flera kilo pepparkakor som han uppenbarligen åt upp och blev på ett strålande humör.

Man har hittat gamla noteringar från Vadstena kloster med de ingredienser som användes i pepparkakor som bakades och såldes som medicin i klosterapotek och förutom att kakorna ansågs lindra magbesvär så hade de även en lugnande effekt. Även det kan väl vara en anledning nog så god till att bli snällare.

Om vi nu betänker att vi i Sverige enligt uppgift ska mumsa i oss närmare fyra miljoner kilo pepparkakor varje år, och att flertalet av dessa intas runt jul så borde det springa omkring en himla massa lugna och snälla julhandlande svenskar på stan veckorna före jul, bara så ni vet ;)


15 kommentarer:

 1. Jag tror på teorin om pepparkakor som medicin. Sådär jättegott är det inte med pepparkakor tycker jag. Men de godaste är hembakta med massa starka kryddor i, typ trippelt av mängden recepten säger. Då river det till i magen på ett bra sätt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nog aldrig tänkt på dom som medicin, men det kanske fungerar. Det skulle vara spännande att testa dina "trippelkryddade pepparkakor". Jag tycker om dom, men det fårabsolut inte bli för många.

   Radera
 2. Har ju hört uttrycket att "man blir snäll av pepparkakor" men nog bar känt till det där med det medicinska femomenet.
  Jag gillar pepparkakor och vi har med oss ett paket som det mumsas på och visst tycker jag mig ha blivit snäll. Men peppisarna kanske kompar bra med thaimaten så magen blir glad.
  Undrar vad som händer om du ställer dig på ett "ruschigt" ställe i Karlstad med en burk och nbuder på....Kanske blir det rentav lugnt och ostressat. En kan ju hoppas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som en rätt kul idé, kanske skulle prova...;)
   För övrigt så tror jag nog förr på thaimaten än på pepparkakorna!

   Radera
 3. Teorierna är många ser jag, men man kan oxå vara snäll utan vara storkonsument av pepparkakor. Jag vet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan man, och det är väl en himla tur!

   Radera
 4. Undra på att Uffe är så snäll som han är. Han älskar pepparkakor och äter många när han slipper till och nu är det sådana tider.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara att fortsätta mata på, varför ändra ett vinnande koncept ;)

   Radera
 5. Tack för förklaringarna till ett uttryck jag hört många gånger. Har bara några problem här: 1. snäll är lika med dum för mig; 2. jag äter inga pepparkakor; 3. jag är inte snäll men trevlig och omtänksam;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där kan jag inte påstå att jag håller med, snäll och dum är definitivt två olika egenskaper om du frågar mig. Sedan kan jag ju förstå att du inte äter pepparkakor då ;)

   Radera
 6. Har också hört det där med magknipet. Det roligamed mat som man äter som traditionsmat ofta har en historia eller orsak till varför maten finns där på t ex julbordet.

  Jag äter massor med peppisar som jag gör själv. Är jag snäll? Njae, inte särskilt.:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det är lite spännande, just det där att man skulle kunna bota magknip med pepparkakor, jag har tvärtemot hört att man skulle få magknip av pepparkakor. Fast då kanske det rör sig om betydligt fler än ett par...

   Radera
 7. Intressant! Det finns ju en massa såna där uttryck som man bara säger av gammal vana, men man förstår inte riktigt vad det betyder egentligen ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det spännande att börja rota lite i var de kommer från!?

   Radera
 8. Nej jag blir överhypad och aggressiv av sockret haha :) men kryddorna är extremt hälsosamma annars

  Jag önskar dig GOD JUL!

  LOVE Maria

  SvaraRadera