torsdag 15 december 2016

24 timmar och 35 grader senare

Efter att ha varit på resande fot i ganska exakt 24 timmar hamnade jag så i Karlstad igen. Det är bara att konstatera att så lång tid tar det, vare sig jag vill eller inte. Lyckas jag dessutom passa in ett tidigt tåg, vilket jag gjorde den här gången, blir det en väldigt lång dag. För att inte prata om hur lång kvällen blir med alla desperata försök att hålla mig vaken...

Så för inte sådär väldigt länge och 35 grader sedan befann jag mig på helt andra breddgrader. Kortbyx- och poolväder har alltså bytts ut mot snålblåst och kyla. Men det är en härlig och underbart vacker kyla. Prata om att pricka in rätt dag att komma hem!

Tågresan från Stockholm var en riktig njutning, nästan så att det kändes som en av de där reklamfilmerna när alla sitter och ler och tycker att en tågresa är det bästa som kan hända i livet. Framför allt hade jag hade kostat på mig en förstaklass-biljett (som för övrigt inte var så många kronor dyrare) där det serveras  frukost på det tidiga tåget. Frukost med "riktig" yoghurt med "riktig" musli och "riktigt" mörkt bröd, saker man inte är sådär väldigt bortskämd med där borta på andra sidan vårt klot.

Efter att denna kulinariska upplevelse var avklarad var det bara att luta sig tillbaka och njuta av skådespelet utanför fönstret. Resan påbörjades i ett mörkt Stockholm med sådär lagom mycket vitt på marken. Precis tillräckligt mycket för att lysa upp lite och ge det hela lite julkänsla. Så småningom dök den där berömda jättemånen upp. Jag är fullt medveten om att det inte har sagts något om att den skulle vara i antågande nu, men det var en måne och den var jättestor och sådär helt knallorange. Under tiden det gick att följa hur den långsamt dalade bakom trädtopparna på ena sidan av tåget så började himlen bli sådär blålila som den blir då gryningen nalkas. Och under tiden som naturens eget ljusspel höll på så passerade vi små röda hus där man försett granar och verandor med vanliga hederliga lampor samtidigt som adventsstakarna lyste i fönstren. Eftersom det fortfarande var vitt på marken så kändes verkligen som en resa hemåt i juletid.

Väl framme i Karlstad fanns det inte mycket till snö att glädjas åt, närmare bestämt ingen alls. Däremot så sken solen från en helt molnfri och knallblå himmel. Visst blåste det småsnålt och visst bet det i kinderna, men det ska det väl göra den här tiden på året? En härlig promenad i solskenet blev det i alla fall.


Senare blev det även en skymningspromenad (det där med att hålla sig vaken och så...) och här lyser "nalle-granarna" med sin frånvaro och det gör inte så mycket. För säga vad man vill om alla färgglada och fantasifulla granar i Singapore, det är i alla fall mysigast med en "riktig" julgran. En sådan där mysig svensk lagomgran med vanliga ljus i är helt klart det som vinner i längden.

Det där med att "man inte saknar kon förrän båset är tomt" och alla andra sådana där käcka uttryck om att man "inte vet vad man har förrän man inte har det" eller vad det nu kan vara stämmer rätt bra faktiskt. Sedan om det handlar om filmjölk eller en julgran utan blinkande kulörta ljus och nallebjörnar, spelar egentligen inte så stor roll...


23 kommentarer:

 1. Välkommen hem! Det låter som en riktigt skön hemkomst. Ha det fortsatt bra under hemmavistelsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det ska jag absolut försöka ha!

   Radera
 2. Vilket fint slut på din maratonresa.
  Du fick mig att längta ännu mer, vill också känna snålblåst i ett alldeles lagom fint vinterSverige.
  Önskar dig en härlig vistelse i Europa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt, det var nog tur att jag kom igår för idag liknar det mest ett mjölkpaket där ute ;)

   Radera
 3. Välkommen hem, i alla fall till vår del av världen. Låter som att det blev en bra resa och en härlig hemkomst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo då, det var en ok resa, så bra nu en sådan där resa kan vara.

   Radera
 4. Hiskligt lång resa. Ugg.
  Ingen snö i Karlstad? i Värmland ska det vara snö nästan jämt. Och sol förstås.
  Ha det fint på hemmaplan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nix, ingen snö! I alla fall inte i den här delen av Värmland.

   Radera
 5. En riktigt stor och ståtlig gran iallafall :) fast några röda kulor kunde den väl få ha ... Lite glitter? Lite konstsnö skulle piffa upp också om det inte blir nån snö. Haha, nej den är fin som den är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snön håller jag absolut med om (fast gärna i äta form!) och kanske några fler lampor och på sin höjd lite röda kulor...möjligen ;)

   Radera
 6. Tåg är ofta underskattat. Jag tror att jag ska resa mer tåg ner till Stockholm (eller hem från Stockholm) eftersom det ger så skön arbetsro. Då är det ju förstaklass och tyst kupé som gäller, åkte det för ett par veckor sedan. Riktigt skönt! :)

  Välkommen till Sverige!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Och jag håller med, det är riktigt behagligt att åka tåg.

   Radera
 7. Jag åkte tåg mellan Göteborg och Stockholm, MTR tror jag bolaget heter och det var en ren njutning, fina tåg, trevig personal och bra café.
  Skönt att resan gick bra för dej.
  Ha det trevligt i Sverige!

  SvaraRadera
 8. Förutom de 24 timmar långa resa fick du se ett skapligt svenskt vinterlandskap. Jag föredrar riktig gran men det var tider sedan. Här i Spanien kostar en riktig gran "skjortan". Så tyvärr. Hoppas du får en mysig Jul i Karlstad 🤗

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Riktiga granar" är speciella. Nu är det några år sedan vi hade julgran inne över huvudtaget av förklarliga skäl. Vi orkar inte böka med det för den tid vi är hemma över jul, det får räcka med lite ljus och tomtar.

   Radera
 9. Förutom de 24 timmar långa resa fick du se ett skapligt svenskt vinterlandskap. Jag föredrar riktig gran men det var tider sedan. Här i Spanien kostar en riktig gran "skjortan". Så tyvärr. Hoppas du får en mysig Jul i Karlstad 🤗

  SvaraRadera
 10. Borta bra men hemma bäst med andra ord!
  Du tajmade din hemresa verkligen väl. Hade du kommit en dag tidigare hade du mötts av regn.
  Även idag har det varit soligt och runt noll grader.

  PS. Det är betydligt mindre snö i Stockholm och dess södra förorterän vad det är norr om stan kan jag tala om. DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var nog tur att jag kom den dag jag gjorde. Här var det inte lika fint igår, utan det kändes ungefär som om man gick runt i ett mjölkpaket hela dagen ;)

   Radera
 11. Välkommen till Sverige och nu Karlstad! Skönt med en bra tågresa och jag kan tänka mig att det va en njutning att åka genom ett vackert snöigt landskap med så där "lagomsvenskt" i stigor och hus-
  För min del åker jag numer bara första klass på tåg, så lugnt och behagligt och resan blir en upplevelse i sig.
  Att mötas av mörkt bröd, och "riktig yoghurt" och kanske svenska ost är en skön känsla när man varit borta ett tag.
  Ler när jag ser Karlstadsbilderna för här var jag på jobbresa med en grupp i slutet av november och även i somras så Karlstad har blivit en stad jag verkligen kommit att tycka om. Tidogare har jag mest passerat...
  Önskar dig fina dagar.

  SvaraRadera
 12. Visst är det så, en "riktig svensk frukost" är klart underskattad! men det förstod jag kanske inte förrän jag inte hade den, men nu njuter jag i fulla drag över intaget av frukostfilen! Och det där med "lagomsvenskt" kan vara rätt skönt ibland som omväxling det med ;)

  SvaraRadera
 13. Välkommen till Sverige! Det kan vara väldigt vackert här den här årstiden tycker jag. Novembermörker är hemskt, men så fort det blir snö och minusgrader blir det fint :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack så mycket! Jo, lite snö får det gärna komma så det lyser upp det hela lite.

   Radera