onsdag 21 december 2016

God Jul


Dan före dan före dan före dopparedan, det är idag det. Undrar just hur många i de yngre generationen som egentligen vet varför det heter "dopparedan", fast å andra sidan är det förmodligen inte troligt att det är så många som ens funderar över det. Och det kanske är lika bra, för så många som doppar på julafton är det nog inte numer ändå. Om man funderar på det, då kan man ju även fundera på hur länge det uttrycket kommer att leva kvar över huvudtaget, fast det tänker jag faktiskt inte fundera så mycket över nu. (Det kan jag ta en annan gång om andan skulle falla på, vilket inte är så där väldigt troligt)

I år har jag för första gången inte skickat ett enda julkort! Det har liksom aldrig hänt. Det känns i ärlighetens namn lite konstigt, men jag tog beslutet att skänka motsvarande summa till musikhjälpen och det känns jättebra. Det är ju en rätt ansenlig summa som varje år används till julkort och frimärken och visst är det väl kul att få en julhälsning med posten, men även det är nog en tradition på utdöende. Numer löser vi det ju på andra sätt via alla olika sociala medier som i dagarna svämmar över av julhälsningar (undertecknad icke undantagen!).

Nu är det i alla fall snart dags för jultomten att spänna för sina renar och ta sig häråt för att undersöka förekomsten av snälla barn. Fast det ser ut att bli en rätt så grön jul, så det blir svårt för tomtefar att ta sig fram med hjälp av medar så det får väl bli en jul på hjul för vår skäggprydde vän. Men det spelar kanske mindre roll.

Nu tänker jag i alla fall ta lite julpaus och ha lite julmys med familjen som kommer indroppande under de närmaste dagarna. Så med det önskar jag er alla en riktigt god jul (vare sig ni doppar eller inte). Sköt om er och ha en riktigt härlig julhelg oavsett var i världen ni befinner er!

Ni vet väl att idag vänder det så nu har vi ljusare tider framför oss...


21 kommentarer:

 1. Ja, idag vänder det och ljuset sipprar sakta in över oss igen. Jag har knappt hunnit med mörkret, det gick fort över i år :). Jag har också "ratat" julkortshälsningarna i år och gav motsvarande slantar till ett par välgörenhetsorganisationer, Matbanken på Åland och ett barnhem i Lettland. De flesta vännerna har e:post och facebook och på det sättet går det att sända sin julhälsning.
  Jag tror att tomten har magiska medar, de kan säkert åka över stock och sten utan det minsta lilla gnissel. Gnistrar gör de säkert.
  Ha en fin jul Marina! God Jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är klart att han har magiska medar - tänkte inte på det ;)
   Ha en riktigt härlig jul ni också!

   Radera
 2. Det är många traditioner som är avklingande i dessa tider.

  Doppade i grytan var det många år sedan jag gjorde.

  Julkorten är det visst många som överger i år, så även jag.

  Önskar dig och din familj en riktigt God Jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas ni får en riktigt härlig jul ni också!

   Radera
 3. Hej Marina! Vilken härlig blogg du har :) Jag håller på med en artikel om Singapore och skulle gärna mejla dig några frågor om du har tid (och lust). Du når mig på rebenglund@gmail.com.

  God jul!

  SvaraRadera
 4. Det är mycket som man gjorde förr i tiden som knappt görs längre. Lite synd kan jag tycka, för då dör många traditioner ut.
  Själv har jag inte kommit till stadiet än att inte skicka julkort längre. Några "riktiga" kort blev det åsså ett gäng via mejl. Tycker det känns riktigt roligt att få ett riktigt julkort själv. Så...

  Önskar dig en toppen grön jul med din familj!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack det ska vi ha, och det samma till dig!

   Radera
 5. Jag har skickat 10 julkort med posten. Annars är det via nätet som gäller😉Jag tycker det är lite synd att det håller på att dö ut att skicka hederliga julkort. Här förblir Julen grön och himlen är klarblå och solens gula strålar titt som tätt. Ha en riktigt trevlig Jul min sköna=)🎄🎅🎄

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, på ett vis är det lite synd om julkorten försvinner, men å andra sidan kan man ju alltid ringa och säga god jul i stället.
   Ha en riktigt trevlig jul du också!

   Radera
 6. Det finns nog många gamla uttryck som lever sig kvar, fast man inte riktigt vet vad de betyder. Att röka som en borstbindare till exempel. En kompis till oss trodde att det heter "röka som en borstspindel". Önskar God Jul!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, "borstspindlar", det var lite gulligt!
   En riktigt god jul till er också.

   Radera
 7. Så skönt att julfriden infunnit sig hos dig! Här haft vi inte ens börjat, haha. Jag skickade några fysiska julkort i dag men kör annars via e-post.

  Hoppas att du får en riktigt skön och fin julhelg med nära och kära!

  PS. Intressant det där med gamla uttryck! Jag utforskar en del sådana på min språkblogg, ifall du är nyfiken: www.falkblick.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännade! Jag tycker språk är väldigt spännande så den bloggen ska jag absolut titta in till.
   Ha en riktigt härlig julhelg :)

   Radera
 8. Jag är ju väldigt traditionsbunden och jo, det är nog min son med, mannen min i vissa lägen. Som vid jul.

  Men livet ändras ju och man har inte möjlighet att ha traditionerna kvar. Alltså står man där och funderar på om man ska helt ta bort det momentet, kämpa ihjäl sig för att få till det eller skapa sig en egen variant.

  För vad man ofta glömmer bort är att det kommer även till nya traditioner. Sådant som inte fanns när jag var liten är en självklarhet för sonen.

  Jag önskar dig en riktigt härlig jul precis så som DU vill ha den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här blev det en bra jul, hoppas ni också fick det.

   Radera
 9. Vilken fin gest att istället för att skicka vykort skänka pengarna till musikhjälpen. Det ska jag minnas och ta efter till nästa år.

  SvaraRadera
 10. Tack för alla kommentarer. Har varit dålig på att läsa era bloggar men du vet ju varför.
  Jag har också alltid skickat mängder av julkort. Sen förra året när min syster gick bort i bröstcancer skänkte jag pengar dit istället. Blev likadant i år fast hälften till cancerfonden och hälften till hjärnfonden.
  Vad härligt att familjen kommer. Julen vill man umgås med sina nära. Önskar dig och familjen en riktigt God Jul 🎅🎄

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här blev det en riktigt härlig jul, hoppas ni också hade det bra.

   Radera
 11. God fortsättning!
  Ja, dopparedan är det nog inte så många idag som vet vad det betyder. Och likaså är det många som inte heller vet varför julen firas. Så en del har nog kommit bort på vägen.
  Jultraditionerna förlorade jag 2002 och trivs nu bäst utomlands över julen även om jag saknar döttrar och barnbarn men vi har ju hela året att ses.
  Vilken god idé att skänka julkortspengarna till musikhjälpen-Hade jag varit hemma hade jag kanske skrivit ett 10-tal julkort men nu var jag inte det så lite pengar gick till UNICEF och Barncncerfonden.
  Det blev några elektroniska kort med en hälsning.
  Önskar dig fortsatt fina dagar.
  Vi har fått den jul vi velat ha här i Thailand, alltså ingen jul direkt...Men väldigt trevligt ändå med många fina möten.

  SvaraRadera
 12. Det är precis som du säger, man måste ju inte umgås bara för att det är jul, det finns ju rätt många dagar kvar att ses på. Och jag tror det blir mer och mer vanligt att man väljer bort jul som "stor familjesammankomst" utan reser bort och ses någon annan gång istället.

  SvaraRadera