tisdag 13 december 2016

Dempsey Hill

Om man gör en utflykt till Dempsey Hill kan man hitta en av Red Dots restauranger där man kan testa den där gröna monsterölen. Nu finns det en hel del annat man kan roa sig med här också, utöver att dricka grön öl alltså, till exempel besöka olika butiker och äta (ungefär som i övriga Singapore, med andra ord).


Här fanns en gång en plantage, Mount Harriet,  bestående av i runda slängar 1600 muskotnötsträd. Träden drabbades dock av någon slags sjukdom och 1860 såldes marken till brittiska armén. Eftersom britterna hade sitt huvudsäte väldigt centralt så kändes den här platsen med sitt avlägsna läge som en ypperlig lite undanskymd plats att husera på (i dag kan jag upplysa om att det ligger väldigt centralt!!). Följdaktligen byggde man här "Tanglin Baracks", 10 stycken baracker som inhyste 50 män var.


Dempsey Hill är uppkallat efter en general, Sir Miles Christopher Dempsey, som var Commanding Officer vid den berömda D-dagen 1944 och han ledde de allierade styrkorna i Sydostasien. Den här delen av världen var ju i allra högsta grad inblandade i andra världskriget, vilket jag erkänner mig ha varit rätt ovetande om (eller kanske ointresserad av?) tills vi hamnade här och jag av någon outgrundad anledning plötsligt började intressera mig för historia.


Efter Singapores självständighet 1965 började britterna lämna området och då den sista flyttat tillbaka hem, i mitten av 70-talet togs området över av Singaporianska staten, som även de använde området som militär bas. Om det berodde på att många av husen ansågs vara hemsökta, eller om de helt enkelt ville byta plats, förtäljer inte historien men i mitten av 90-talet lämnade militären Dempsey Hill.


Idag är det ett K-märkt område som inhyser massor med mysiga butiker och restauranger.


Vill man gå och dregla över diverse antikviteter och mysiga möbler innan man letar reda på en mysig restaurang så är det här ett perfekt ställe.


Det finns fortfarande några outnyttjade hus och områden som väntar på att någon ska komma på vad de ska användas till, men det är ju bevisligen under planering.
Som sagt, Dempsey Hill är ett område som fortfarande andas dåtid och ett väldigt mysigt ställe för lite flanering och mat, och man måste inte nödvändigtvis ta trappan upp till the Red Dot, även om den är väldigt inbjudande...

9 kommentarer:

 1. Tack för detta!Trots några besök i Singapore har jag helt missat detta. Historia är jag road av så det var extra intressant läsning för mig.
  Och blir det föer besök i Sipgapore så skall jag helt klart göra ett besök här.
  Vilken lycka att jag hittat din blogg!
  (Och vi har liknande yrkesbakgrund. Jag arbetade i Peking i fyra år på Svenska skolan och då blev det också en del besök i Singapore bl.a. Låg liksom nästhårds....)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillade det! Och visst finns det mycket att upptäcka här trots landets litenhet - hittar fortfarande nya saker och platser :) Nuär jag på väg norrut för att fira julen i Sverige men jag kommer ju tillbaka så det blir mer Singapore!

   Radera
 2. Det är helt suveränt att följa dig på din vandring runt Singapore. Du hittar alltid något intressant (inklusive bakgrundsfakta) att visa upp. Å det här inlägget är inget undantag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillar det! Nu har jag ju hastigt (eller inte sådär väldigt hastigt egentligen, det tar ju sin tid...) och lustigt hamnat i Sverige för ett tag framöver, men man vet aldrig, det kanske smyger sig in lite Singapore ändå ibland :)

   Radera
 3. Det låter som en mysig plats. Får nog bli ett besök där nästa gång....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan ju vara bra att ha något kvar till nästa gång.

   Radera
 4. "... men det är ju bevisligen under planering."
  Planering? Tycker det verkar mer under plantering!

  Vilket läckert hus att bo i, det med trädet till tak. Ta trappan upp i trädet, bara!

  Jag är hopplös på historia! Också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm...ska man läsa skylten ordentligt, så är det väl under "framtida utveckling"... Men jag tänkte att man kanske måste planera utvecklingen lite grann, en det kan man aldrig så noga veta ;)

   Radera