tisdag 20 december 2016

Etthundra mil

Nu hopar sig de lästa böckerna lite så det är väl dags att beta av ytterligare en och den här gången är det Jojo Moyes "Etthundra mil" som står på tur. Moyes är författaren som skrev succéromanen "Livet efter dig" som jag, tillsammans med väldigt många andra, älskade.

Även den gången handlar det om en bok med karaktärer som det är lätt att lära sig älska. Här finns den utfattiga dubbelarbetande och ensamstående mamman, hennes två barn som båda är väldigt speciella fast på olika vis, samt den stenrike datanörden med ett förestående fängelsestraff efter ett begånget insiderbrott.

Av en slump korsas deras vägar och det hela mynnar ut i att de här fyra, plus jättehunden Norman, ska samsas i en liten bil och färdas de 100 milen genom England upp till Skottland som är målet för resan. De fyra huvudkaraktärerna kommer till tals i varsina kapitel och på så vis så får man som läsare samtliga personers perspektiv på tillvaron.

Det är en härlig "feelgood-bok" som kanske inte berör lika mycket som "Livet efter dig", men en bladvändare där man lär sig älska samtliga karaktärer. Det är en resa genom såväl England som genom klassamhället, där Moyes tydliggör skillnaderna på ett varmt och humoristiskt vis. Även om det är en bitvis förutsägbar historia, så är det en väldigt mysig bok som jag tyckte mycket om och gärna rekommenderar.

6 kommentarer:

 1. Läste den helt nyligen och tyckte om den. Kanske inte en av hennes allra bästa men klart läsvärd. Passar nog bra som lite jullektyr.
  Jag ska ut på stan nu och handla på mig lite läsgodis inför våren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Perfekt jullektyr skulle jag säga.

   Radera
 2. Har inte läst någon av Jojo Moyes böcker, men det är kanske dags efter all positiv kritik böckerna har fått.

  PS. Du är en mästare på suveräna och framförallt koncisa recensioner:-) DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läst boken för ett tag sedan och ville läsa den efter att tidigare ha läst "Livet efter dig".
   Bra "feelgoddbok" tycker jag och helt klart i mitt tycke också väl värdatt läsas.
   Jag tycker ofta att det Jojo Moyes skriver tilltalar mig på ett eller annat sätt.
   Tack för din fina recension.

   Radera
  2. BP: Va kul att du tycker om dem. Egentligen är de mest till för min egen del så jag kan gå tillbaka och se vad jag har läst och komma ihåg vad böckerna handlade om. Sedan försöker jag alltid att inte avslöja för mycket. Jag har väldigt svårt för recensioner som berättar för mycket om handlingen.

   Radera
  3. Ditte: Visst är hennes böcker bra. Hon lyckas väldigt bra med att skriva om allvarliga saker på ett humoristiskt vis och samtidigt få det till "feelgood-böcker".

   Radera