lördag 17 december 2016

Adventstider

idag är det fjärde advent och följaktligen ska fjärde ljuset tändas. Nu blev det lite fel här, eftersom jag rotade fram julsaker hastigt och lustigt efter att jag kommit hem och det betyder att det blev ingen advenstsljusstake med jämt trapptända ljus. Nej, här blev alla fyra ljusen tända samtidigt, men det får vi väl försöka stå ut med.


Jag har till och med lyckas få upp några ljusstakar i fönstren och en liten adventsstjärna av den där nya varianten som står på en liten fot och man vecklar ut en pappersskärm och hoppas den ska hålla för behandlingen så man slipper tejpa på baksidan.

Nu tillhör vi den skaran som har ett förråd i källaren där det råder minst sagt kaos och längst in i hörnet i kaoset står kassarna med julsaker och det är bara att konstatera, att om jag vill åt dem så behöver jag gräva mig in. Nu råkar jag inte ha någon som helst lust med det, därför blir det de saker jag kunde hitta, och eftersom det till och med innefattade ett par tomtar, så nöjer jag mig definitivt där. Nu är det så juligt det kommer att bli.


Säga vad man vill, men visst är det mysigt att komma upp på morgonen och tända ljusen och äta frukost i det fladdrande skenet av stearinljus medan det fortfarande är mörkt ute. Det måste ju var det som är meningen med tanke på att det förr, i det gamla bondesamhället (som det alltid heter när man ska berätta något från förr) skulle just adventstiden vara en tid av stillhet i väntan på det stora julfirandet. Nu har jag en känsla av att det var rätt mycket förberedelser inför julkalaset även då, men det skulle ändå råda en viss stillhet.

Jag vet inte hur många idag som upplever adventstiden som en tid av stillhet. jag har en känsla av att det handlar om rätt mycket fart och stress även om man kanske försöker minimera den. Det är ju trots allt så, att många ska kombinera arbete med diverse julavslutningar, julklappsinköp, pepparkaks- och lussebullsbak, iordningställande av paketkalendrar, luciafirande på skola, dagis, och fritids, planerande av matinköp till julen och helt säkert en massa annat. Jamen visst kan man bli utmattad av att bara tänka på alla "måsten" som finns runt julen. Vaddå en tid av stillhet???

Eftersom jag faktiskt inte i nuläget har vare sig julavslutningar eller luciafiranden att ta hänsyn till, inte heller kan jag skryta med att jag bakat varken lussebullar eller pepparkakor, så jag antar att jag kan säga att jag njuter av lite adventsstillhet... Eller åtminstone så är det lite av den varan såhär till frukostkaffet i de fladdrande stearinljusens sken. Snart ska jag vässa armbågarna och ge mig ut på stan, för lite julhets måste det ju få vara. Eller så sätter jag mig på ett fik och njuter av att jag kanske inte behöver stressa runt och trängas idag...

10 kommentarer:

 1. Snacka om "framförhållning". 4:e advent infaller imorgon, men du kanske är fortfarande "jetlagged";-)

  Det är faktiskt mera pyntad hos dig än hos oss, och jag behövde inte ens gräva mig in i källarförrådet;-)

  Adventsstillhet - ja, någon hets råder det då inte här. Inte hos dig heller verkar det som. Å ett besök på ett fik låter perfekt. Då kan man ju alltid spana in alla stressade människor;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ooops - jag hade nog söndag hela dagen imorgon och det känns ju rätt bra att kunna skylla på jetlagen ;) Men idag har jag i alla fall tänt alla fyra ljusen en gång till och idag var det ju på riktigt!

   Radera
 2. Tycker du fått till väldigt "juligt" hemma på kort tid.
  Förstår inte alls varför man ska julstressa och till vilken nytta. Tycker tanken med att sitta en stund på ett ifk och se alla andra som far runt låter lockande.
  Men nu är jag inte hemma och jag har absolut ingen tanke ens på jul. Jo, jag ska få till en Jansson utan ugn och får tänka kreativt. Men å andra sidan vet jag inte om just Jansson är så juligt...
  Men det blir i alla fall lunchen på julafton.
  Ingen julmat här. (Och vad jag vet är lutfisken det enda i matväg som man inte äter året om...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var de två "juliga hörnen" som kom med på bild ;)
   När det gäller maten är det faktiskt rätt spännande varför vi plötsligt kallar det "julmat" bara för att en himla massa olika varianter ställs fram samtidigt. Och det är ju, precis som du säger, mat vi äter året om. Bortsett då från lutfisken, och den har vi inte ens med här... Nu blir det inte mycket mat i år här heller, men visst kommer det att bli någon forma av "julmat", typ sill, lax, skinka och något annat exotiskt ;)

   Radera
 3. Jättefint med fyra ljus även utan trapptändning! Jag tycker du fått det fint och alldeles lagom "juligt".

  Själv ogillar jag starkt all kommersiell hets kring julen. Härligt att läsa att du tar det lugnt. Det gör vi också i vår familj, där sönerna numera är rätt stora (två i tonåren och en vuxen).

  Jag önskar dig en skön och vilsam adventssöndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket, det blev en riktigt skön dag :)
   Jag tycker nog också att det blev "lagom juligt", det räcker absolut så.

   Radera
 4. Jag har inte adventsljus här i Wales, men övrigt julpynt.
  Gillar också att tända ljus på morgonen, en bra start på dagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det härligt att dricka morgonkaffet i fladdrande stearinljus.

   Radera
 5. Oh! Jag har ju inte tänkt det fjärde ljuset i dag!

  Raaaasp!

  Fixat!

  Jag är en sådandär traditionsbunden historia som vill ha det på vissa sätt. Annars blir jag stressad! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm...den här gången var jag tydligen så totalt avslappnad (eller knäpp?) så jag tände dem en dag för tidigt!

   Radera