söndag 17 juli 2011

Saltkråkesommar

 Idag har jag lärt mig ett nytt uttryck: "Saltkråkesommar". Det ska vara den idealbilden av sommar som många av oss har. Ni vet, sol, bryggor, sjöbodar, mycket bad och en himla massa glada människor. För att inte prata om den obligatoriska bryggdansen till dragspel och solnedgång i havsbandet!

Det är ju rätt fantastiskt att bilden av just Saltkråkan är den som fladdrar för näthinnan på så många människor, trots att det faktiskt är nästan 40 år sedan det sändes första gången. Men vem kommer inte ihåg hur Tjorven väckte farbror Melker ur sin hängmattesömn med sitt "Farbror Melker, vet du vad?", eller hur den tandlösa lilla Stina störde stackars metande Pelle med sina historier om "hemma på vår gata i stan".

Här lyste solen nästan alltid, och om det skulle råka regna, så hade alla lika roligt i alla fall. Barnen tog ekan och rodde iväg till någon kobbe och hade picknick, kärleken spirade för den unga, snälla och söta Malin på bryggdansen och farbror Melker badade med kläderna på...

Det här är så här vi vill tro att den ideala sommaren är. Lite spännande är det ju, speciellt med tanke på ,att det är väldigt få av oss som verkligen har upplevt sommaren på det sättet - även om vi vill!!

(Nu hade jag tänkt sätta in några härliga sommarbilder från Saltkråkan här, att titta på och bli nostalgiska över, men det misslyckades totalt, så ni får faktiskt tänka er de bilderna själva!!)

10 kommentarer:

 1. Hahaha, men visst är det så. Man tänker lite så, men sjutton. Så har jag aldrig haft det heller....det är sjukt hur man påverkas av det man ser på TV och av andra människor!

  SvaraRadera
 2. Ser bilderna hur tydligt som helst... ;o))

  SvaraRadera
 3. Själv är jag lite kluven till den där bilden av idealsommaren. Visst är den förljugen, men till min fasa trivs jag när jag ibland hamnar i situationer som påminner om "Saltkråkesommar" (nytt ord för mig också). I framtiden kanske även hela livet får en ny referens i "Solsidantillvaron".

  SvaraRadera
 4. Ja...vem minns inte Saltkråkan?
  Och vem ville inte ha det så där?
  Så mycket skoj och nästan alltid vackert väder.
  Hmm...ja...jag är i alla fall en av dom som skulle kunna ha det så där på sommaren.
  Kram på dig!

  SvaraRadera
 5. tiden förändrar perspektiven, nu handlar det om att överleva sommaren med minimal semester...då känns det gott att läsa din blogg!
  kram E

  SvaraRadera
 6. Trillingnöten: Jo, tv har nog rätt stor inverkan på oss vare sig vi vill eller inte.

  Tina: Ja, vem kan glömma dom!?

  Per-Anders: Om jag får välja, så blir det helt klart Saltkråkan före Solsidan!

  Camilla: Jag kan också tänka mig att ha en sådan sommar, det känns inte som om det skulle vara några större problem...

  DOB: Tack, det värmde lite, och det kan ju behövas en dag som faktiskt varit lite gråruggig.

  SvaraRadera
 7. Hade inga som helst problem med att se bilderna framför mig.
  Men du kan ju inte mena att det inte var så? På riktigt? Trodde det bara var i vuxen ålder solen inte sken HELA sommaren och man fick sand innanför baddräkten.. ;)

  SvaraRadera
 8. Märta: Om jag sa något sådant så bara skojade jag - klart att det var så!!!

  SvaraRadera
 9. Saltkråkan är även för mig Den Riktiga Sommaren. Och jag tycker allt att jag får till det nästan varje sommar. Eller så är jag en rätt så förnöjd person med låga krav? Jag minns det inte som att det alltid var sol i Saltkråkan, eller att det alltid var sol när jag var barn. Däremot var man alltid ute och hittade på en massa saker, oavsett väder. Det kan jag sakna som vuxen, att man hellre stannar inne om vädret är kasst. Om man inte är golfare dårå... ;)

  SvaraRadera
 10. Ligger väl en hel del i det... det kan ju vara just därför som man tror att det var mer sol på sommarloven förr, för att man alltid var ute!

  SvaraRadera