fredag 10 februari 2012

Bukit Brown del 2

Med risk för att bli tjatig och med risk för att ni tror jag har blivit besatt av kyrkogårdar, tänker jag dela med mig av ytterligare ett besök till den nedlagda kinesiska kyrkogården Bukit Brown.


Anledningen till detta är att jag har nu har hittat den stora graven som jag misslyckades med vid mitt förra besök! När jag säger stora graven så är det med betoning på stora! På en yta av ca 600(!) kvadratmeter finns den kinesiske handelsmannen Ong Sam Leong och hans familj begravd. 



Denne man, som under sin levnadstid 1857-1918, lyckades mycket väl med det han företog sig, lämnade ett antal fastigheter, plantager och rörelser efter sig vid sin död. Graven ligger på den högsta punkten och enda sättet att ta sig dit var att ta en liten slingrande stig, täckt med löv, gräs och kvistar. Men utan dödsförakt eller rädsla för ormar, spindlar eller andra säkert livsfarliga kryp, tog vi oss an denna "klättring" och ja - det var värt besväret!






Där uppe öppnade sig skogen och där fanns denna enorma gravplats. Framför själva fundamentet som vaktas av lejon och sikher i naturlig storlek, breder ett kakelgolv ut sig, som mycket väl skulle ha kunnat vara ett dansgolv om det inte hade legat där det gör. Fantastiskt vacker, och ovanifrån, ser man siluetten av Singapore.


Eftersom alla gravar inte riktigt får samma uppmärksamhet, så är det inte mer än rätt att även de andra kan få vara med lite, de som inte var kända affärsmän, utan "helt vanliga människor". De gravar som verkligen kan sätta igång fantasin, så här kommer ett urplock av de mer eller mindre överväxta gravarna, men fantisera, det får ni göra själva...






20 kommentarer:

  1. Vilken otrolig gravplats! Finns det människor kvar i livet i den släkten som är begravd där?

    SvaraRadera
    Svar
    1. det vet jag faktiskt inte, men det borde det ju göra.

      Radera
  2. Fascinerande! Kul att du hittade den till slut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. jo, den som söker ska ju finna...eller nåt sånt...

      Radera
  3. Jättevackert! Så synd att allt ska förstöras.

    SvaraRadera
    Svar
    1. från det vi fick höra idag, så ska i alla fall den stora graven bevaras.

      Radera
  4. Jag har svårt för att förstå att man ska imponera efter döden. Men, det är jag det.
    Jag ska personligen smyga undan så obemärkt som möjligt.

    SvaraRadera
  5. Tänk att graven är ungefär lika stor som vår tomt!
    Får nästan lite gåshud av bilderna.

    Ha en skön fredagkväll!
    Kram Elle

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är verkligen en plats som framkallar blandade känslor!

      Radera
  6. håller med dig om att kyrkogårdar är fascinerande.
    kram

    SvaraRadera
  7. Häftigt att få se gravar från andra sidan klotet. Fotografier på gravstenar är det inte ofta man ser. Men jag har faktiskt sett det på några svenska gravstenar en gång.

    SvaraRadera
    Svar
    1. det är något jag aldrig sett i sverige, men det kanske kan vara på ingång, det har ju börjat användas i dödsannonser.

      Radera
  8. Kyrkogårdar är en hemvist för minnen och evig kärlek. För mig symboliserar de smärta likväl som trygghet. Vackert och just nu extra smärtsamt då min moster begravdes för två dagar sen. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. kyrkogårdar är verkligen en plats som kan framkalla blandade känslor...

      Radera
  9. visst är det...och ändå så gör väl inte bilderna platsen riktig rättvisa. det blir någon slags "mäktighetskänsla" som är svår att förmedla...

    SvaraRadera
  10. Väldigt fascinerande!
    Och vackert,på ett sätt.
    Jag är en toka som gillar kyrkogårdar....på dagen ;)
    Kram!

    SvaraRadera
  11. Jag tycker att det är väldigt vackert och ett inre lugn lägrar sig för att de har funnit sin ro (förhoppningsvis) samtidigt som nyfikenheten om hur deras liv var innan de hamnade där vaknar upp......

    Kärlek......Malla

    SvaraRadera
    Svar
    1. det är verkligen spännande att gå omkring här - det väcker fantasin till liv...

      Radera