fredag 7 februari 2014

Vandring i mysiga kvarter

När man bott ett tag på ett ställe så skaffar man sig ofta vissa favoritplatser och en av mina sådana här i Singapore är den mysiga stadsdelen Tiong Bahru. (För att undvika för mycket upprapningar av sådant jag redan skrivit, finns det mer i ett gammalt inlägg)


Här har man lyckats bevara mycket av det gamla och det nya sticker upp som en klar kontrast i bakgrunden. Man kan med fördel bara flanera runt och ta en kaffe på något mysigt ställe. Och även kaffeställena går i kontrasternas tecken, här finns allt ifrån nya flashiga fik med härliga mackor och vackert dekorerade cappuccinos till äkta kopitamställen där man sitter på plaststol och dricker kaffe med kondenserad mjölk.Många olika mysiga små butiker kan man också hitta och framför allt så finns det en helt underbar bokhandel! En sådan där i vilken man kan hitta många fantastiska böcker om det mesta och lite till. Många lokala förmågor finns bland författarna i hyllorna. Nu är det inte bara böcker i hyllorna, utan det ligger massor framme i högar också, så det gäller att ha tid för här blir man liksom fast. Eller, i alla fall jag blir fast... Det här är en sådan där affär som jag vet med mig att det är ingen idé att jag bestämmer mig för att bara gå in och titta, jag kommer i alla fall ut med ytterligare en bok, trots att jag har bestämt mig för att inte köpa på mig en massa böcker... Men vissa saker rår man liksom inte på...


Lite kul med alla olika affärer är det i alla fall. Här trängs "hitta-precis-allt-du-behöver-affärer" med tjusigt inredda designbutiker, vägg ivägg med spelbutiken som även har ett litet kinesiskt apotek inrymt i samma lokal.

I Tiong Bahru finns också ett övergivet "Bird Corner" som funnits där sedan sextiotalet. Här samlades alla med sina burfåglar när det begav sig, hängde upp burarna på krokarna och lyssnade på allt kvitter under tiden man sippade på sin kaffe. Numer står hörnet alldeles öde och inga burfåglar syns till. De drygt 300 krokarna vajar i vinden och väntar kanske på att fågelsången ska ta fart igen...18 kommentarer:

 1. Såg din kommentar hos mig så tittar in hos dig. :) Oj, så mycket jag har att läsa här. Ser att du bloggat ett bra tag.
  Har aldrig besökt Singapore - har faktiskt aldrig ens besökt Asien - men det ser intressant och spännande ut.
  Återkommer säkert till ditt liv i Asien. :)

  SvaraRadera
 2. Underbart att dom lyckats behålla det gamla. Även om dom bums ska bygga nytt ;)
  Härligt att hitta sina smultronställen.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smultronställen kan man aldrig få för många av.

   Radera
 3. Det är i sanning en fascinerande plats du bor på.
  Även om jag aldrig besökt Singapore så har jag en gång tidigare tittat in i Tiong Bahru. I ditt sällskap även då.Märkligt att "Bird Corner" inte bytts ut mot nåt annat corner. När och varför upphörde det att vara "Bird Corner"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det byggdes nytt runtomkring så slutade tydligen fågeljägarna att komma, trots att fågelhörnet renoverades och gjordes i ordning så kom de tydligen inte tillbaka. Jag vet inte exakt när, men det användes i alla fall flitigt under 80-talet. Håller just nu på att undersöka om det finns något aktivt dyligt och om jag hittar något så återkommer jag med mer fåglar.

   Radera
 4. Tror nog att jag skulle älska att bo i Singapore!!! Av dina suveräna bilder att döma är det en stad som skulle passa mig perfekt. Å vet du vad - kvarteren du visar idag skulle kunna finnas i Tel Aviv. Just kontrasterna modernt-gammalt och skyscrapers-låghus är något som jag verkligen gillar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med, alla dessa kontraster är så härliga!

   Radera
 5. Svar: vi är nog två om att inte vilja ha en Muminlampa;-) Däremot gillar jag arbetslamporna, men dom är nästan ute nu. De var inne ifjol..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen ide att jag letar alltså...;)

   Radera
 6. Som sagt, den senaste tiden har jag knappt läst nagra böcker alls. Förutom när vi reser. Men trots att jag har hur manga som helst som väntar pa att bli lästa sa kan jag inte stoppa mig själv fran att hela tiden köpa nya böcker...
  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är något konstigt med de där böckerna som står i hyllorna och ropar "köp mig"!

   Radera
 7. Det förstår jag att du gillar, underbart, vi kommer!!!

  SvaraRadera
 8. Ett mer genuint liv i dessa kvarter än annars det genuina liv som levs i alla skyskrapor. Då jag bodde på Filippinerna bodde jag mer äkta och mitt inne i Kl söke man sig ofta till områden där det fanns en själ, vilket saknades enligt min mening i den hårda staden. Fina bilder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Områden som har lite själ är områden vi måste vara rädda om!

   Radera
 9. Det låter som en härlig trakt. En sån plats där du ler och kan återfå kraft och energi. :-)
  sv:
  Ja, tänk så fort tiden går. Nu har redan mer än halva helgen gått...
  Ha en fortsatt RIKTIGT bra helg!!! :-)

  SvaraRadera