lördag 4 april 2015

Tanamera

Singapores svar på ”Borta med vinden” heter ”Tanamera” och är en roman skriven av den Brittiske författaren Noel Barber.
Boken utspelar sig i Singapore mellan åren 1935 och 1948 och handlar om Singapores två ledande familjer, Dexter och Soong, en brittisk och en kinesisk familj. Familjerna är goda vänner och umgås såväl privat som då det gäller affärer. Något av det värsta som kan hända inträffar dock, John Dexter och Julie Soong blir kära i varandra, vilket skulle innebära ett blandäktenskap, något totalt otänkbart.

Boken är lite av en blandning mellan Romeo och Julia och Borta med vinden, en ”feel-good-bok”, utan att egentligen vara speciellt spännande. Här finns olika varianter av förbjuden kärlek, krig och familjeband som sätts på prov.

Jag uppskattade den mycket, men jag tror inte jag tyckt lika mycket om den utan att ha upplevt Singapore. Nu kunde jag i tanken följa med till alla platser som nämndes, plus att jag precis varit på Changi museum och hört om den japanska ockupationen under andra världskriget, vilket har en rätt stor del i boken.

En tegelstensroman där man lär sig tycka om de olika karaktärerna och där det blir lite tomt då man slår ihop boken efter att ha läst sista sidan.


8 kommentarer:

 1. Den verkar verkligen läsvärd. Finns nu på min långa lista.
  Ha en fortsatt trevlig påsk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är som sagt helt ok, men jag tror att "lokalkännedomen" gjorde den ändå bättre.

   Radera
 2. Min läslust är som bekant sedan länge på sparläge, men jag blev ändå intresserad av denna bok eftersom jag numera kan så mycket om Singapore Tror jag i a f.. Jag ångrade mig dock snabbt då jag ser att boken är på 736 sidor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan hålla med om att det var lte i mastigaste laget...

   Radera
 3. Håller med Steve. Ja, min läslust går absolut inte på sparlåga, men jag håller med honom om att jag sett så mycket intressant här på din blogg att jag faktiskt blir sugen att köpa boken. Dessutom älskar jag tegelstenar:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är klart läsvärd. En sådär "lagom-feelgood-bok", med en hel del intressant om Singapores historia.

   Radera
 4. Ja! Jag läste den i tonåren och var som uppslukad. Har alltid velat till Singapore sedan dess.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jag hade aldrig hört talas om den innan.

   Radera