söndag 20 maj 2012

Tiger-uppfostran till vilket pris som helst?

Det här med "kinesisk tigermammeuppfostran", kan det ske till vilket pris som helst? Nu börjar jag faktiskt undra över detta på allvar.

Efter att jag hade läst Ami Chuas bok om hur hon, som kinesisk mamma, uppfostrade sina barn på kinesiskt vis i USA, kände jag att jag helt plötsligt förstod varför man såg så få asiatiska barn som var ute och lekte. Likadant  varför de på lördag och söndag ligger i poolen och simmar längd efter längd, ivrigt påhejade av sina föräldrar, medan de västerländska barnen  leker. Jag har inte med detta sagt att jag tycker det är rätt, jag sa bara att jag förstår varför...

Men nu har jag bevittnat något som jag måste säga tog priset. En flicka 3-4 år lämnas av maiden till simläraren som tar detta gråtande barn ut i vattnet. Uppenbarligen var det viktigaste just den här lektionen att flickan skulle lära sig att doppa huvudet vilket hon inte ville. Resultatet blev otroligt jobbigt, såväl för flickan som för den knäppa och  uppfostringsförtappade västerländska mamma (jag) som bevittande alltihop. Simäraren tog helt sonika och knuffade iväg flickan så hon fick ta sig upp till ytan för egen maskin, alternativt klämde ner huvudet på henne under vattnet! Varje gång det här hände (och det hände många gånger) kom det upp en hysteriskt gråtande och hostande tjej. Om hon tyckte det var kul? Tror jag inte. Om hon lär sig att det är kul att simma? Tveksamt, om ni frågar mig!

Hur som helst, om någon inte har hört talas om boken, så har jag skrivit lite om Battle Hymn of the Tiger Mother i ett tidigare inlägg, och boken är absolut läsvärd!

16 kommentarer:

 1. Djupa spår sätter detta troligen i hennes förhållande till vatten, hur i hela friden kan man göra så mot någons vilja? Finns det inte ett "körkort" som auktoriserar föräldrar.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland skulle man önska att så vore fallet...

   Radera
 2. Snacka om att hon kommer att bli rädd för vatten. Vad tänker vissa människor med?
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är ju svårt att tro att hon kommer att få något slags gott förhållande till vatten.

   Radera
 3. Herregud! Det där är ju helt sjukt...

  SvaraRadera
 4. Jag hade nog inte klarat av att titta på det där....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag full förståelse för!

   Radera
 5. Det är inte lätt att leva upp till att vara vidsynt i alla lägen. Jag försöker i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det försöker jag med, fast ibland är det väldigt svårt!

   Radera
 6. Oj! Vad svårt det måste varit att inte rusa dit och moralisera och vifta med pekpinnar! Stackars barn.. :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag erkänner att jag fick stålsätta mig för att inte göra det!

   Radera
 7. Usch. Det där låter inte så kul. Men det påminner faktiskt lite om en attityd jag ibland mött i Sverige från personer i äldre generationer, att barn ska uppfostras genom att härdas. Den synen delar inte jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förhoppningsvis är det väl kanske inte så många som delar den synen.

   Radera
 8. vissa saker kan jag aldrig förstå, oavsett antal böcker...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa saker tror jag inte att jag vill förstå...

   Radera