onsdag 20 februari 2013

Att förena kropp och själ

En rätt vacker rubrik som låter sådär lagom poetisk, eller hur? Jo då, men om jag säger att det hela egentligen handlar om att jag försöker lära mig att mer eller mindre slå knut på mig själv, blir det genast mindre djupt och en liten bit närmare sanningen.

När jag kom hit för tre år sedan, insåg jag snabbt att yoga var något väldigt många sysslade med. Sedan dess har jag sagt att det låter ju spännande och det ska jag testa. Det är en mening som har kommit över mina läppar ett antal gånger, men nu äntligen har jag gjort slag i saken. Nu har jag testat och insett att det är ju inte sådär alldeles enkelt när man tillhör de som verkar vara väldigt nära besläktatde med någon slags byrå eller så...

Jag hade aldrig testat över huvudtaget tidigare, bara sett bilder på yogande människor som verkligen ser ut att vara så lyckliga, lugna och harmoniska där de sitter med benen uppdragna under kroppen, eller står på huvudet på en strand i full harmoni, under tiden som solen sakta stiger upp vid horisonten.

Jotack! Nu var det väl inte riktigt så jag upplevde det. Det är inte så himla enkelt att andas lugnt och harmoniskt, stående på alla fyra när man ska vika en arm åt något håll och försöka lyfta ett ben i luften, samtidigt som kroppen ska fällas åt höger...eller om det var vänster... Jag trodde inte heller att jag hade några större problem med höger och vänster, men att fatta höger hand om vänster fot och vika vänster arm över kroppen samtidigt som man ska ligga på vänster sida...eller nåt... det är nog det närmaste att slå knut på mig själv jag någonsin kommit.

Efter mina tre första yogatillfällen förstår jag precis innebörden i meningen från filmen Göta kanal: "Dö, den där modellen är inte viiikbar"... Plus att jag, "den hårda vägen", blivit oerhört medveten om att det i min kropp finns muskler som jag inte hade en aning om att de fanns!

Nåja, skam den som ger sig! Nu är jag där och nu ska jag glatt kämpa vidare, för vem vet, någon gång kanske jag också kan nå mina tår och förstå beskrivningen som finns på americanyogaassociations hemsida, nämligen att "The word Yoga means “to join or yoke together,” and it brings the body and mind together into one harmonious experience".


Någon gång, liite längre fram, kanske jag kan lägga in en urtjusig bild på mig i någon stilit yogaposé, men just nu känns det rätt ok att låna en bild från nätet...

18 kommentarer:

 1. Jag har aldrig provat yoga.
  Jag med min oviga och obalanserade kropp är nog inte gjord för yoga.
  Men...det vore kul att prova :)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då kan jag trösta dig med att det är inte min heller!

   Radera
 2. Jag ar fruktansvart ovig och har problem att borja armar och ben som det ar. Yoga ser valigt avslappande ut men tror inte det ar nagot for mig, tycker vanlig stretching kan vara klurigt nog ibland! Men man kanske ska motbevisa sig sjalv och prova!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ungefär vad jag sysslar med just nu - att motbevisa mig sjäv!

   Radera
 3. Jag har inte provat men gått i tankarna. Det verkar inte vara det lättaste. Fast det är nog skönt efteråt att liksom har fått sträcka ut sig.

  SvaraRadera
 4. Jag hör till dem som har 1-3 yoga-dvd:s hemma i hyllan. Gav dock upp alldeles för snabbt - det blev lite komplicerat tyckte jag. Kanske ska jag göra ett nytt försök....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du är som jag, så är det alldeles för svårt att vara sådär diciplinerad och försöka göra något med hjälp av de där dvd:rna i hyllan - jag har provat med ett inte alldeles lysande resultat...

   Radera
 5. Ge inte upp - och kom ihåg att du inte ska jämföra dig med någon annan än dig själv!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försöker undvika det. och med mitt utgångsläge kan det ju bara bli bättre.

   Radera
 6. Det där låter lika jobbigt som djungelvandringen du skrev om häromdan. Jag som tänker på avslappning och harmoni när yoga förs på tal.
  Hur ska jag klara av någon form av yoga? Eller finns det yoga för rörelsehindrade?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror absolut det finns för rörelsehindrade, och med rätt instruktör, skulle det kanske vara en alldeles utmärkt form av träning.

   Radera
 7. Det ÄR riktig träning, yoga. De som säger motsatsen har helt klart inte testat yoga! Jag ser fram emot en framtida bild på dig i yogapose!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Risken finns att du får vänta länge...

   Radera
 8. Svar
  1. Det tycker jag du ska göra - det är en upplevelse i sig, när man upptäcker att vissa människor kan vika sig i riktningar som en själv inte ens kommit på tanken att prova (och troligen inte heller kommer att göra, men ändå...) ;)

   Radera
 9. Hoppar in här och önskar dig en trevlig helg!
  Kram!

  SvaraRadera