fredag 1 februari 2013

Dyr mat för lycka


Kineserna älska att "leka" med ord och det kinesiska nyåret är inget undantag. Den mesta maten som äts symboliserar något gott inför det kommande året, och då ofta för att själva namnet låter som något lyckosamt och bra på kinesiska.

Något av det dyrare som ska finnas på ett nyårsbord är abalone, och det är ingen billig mat! Mycket pengar får man  betala för att få "good fortune" via den rätten. Det är förmodligen inte "bara" att gå och köpa en burk abalone, eftersom det finns hur många varianter av konserburkar med detta innehåll som helst. Nej man måste nog veta vad det är man ska ha, innan man ger sig in i abalonedjungeln.

En enorm slillnad i pris är det också. För burkar med ett innehåll på 425g som finns uppställda på hyllan i vår närmaste affär får man betala allt ifrån 150 - 500 kronor


Abalone är ettslags pärlostron, som på svenska heter Havsöra. På japanska heter det "awabi" och ska enligt uppgift vara en delikatess bland sushin. Den som skulle vilja försöka sig på att fiska dylika måste bege sig till Stilla havet eller Indiska oceanen, där havsöronen befinner sig.

Jag har smakat och kan väl inte säga att jag tycker det är värt sitt pris, helt ok, men inte mer. Fast å andra sidan är ju inte jag speciellt förtjust i ostron heller...

8 kommentarer:

  1. När det gäller att ta rejält betalt för "ingenting" som vi absolut behöver börjar världen bli allt mera konform.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns alldeles för mycket av det där "ingenting som vi behöver"...

      Radera
  2. Man kanske får betala lite extra för lyckan :) Är det nu man äter Mooncake också, eller är det vid nån annan högtid?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns mooncakes också, men de är mer förknippade med höstens Mid-Autumn festival.

      Radera
  3. Enligt Wikipedia är havsöron utrotningshotade.
    Det kanske betyder otur att äta dem?

    SvaraRadera
  4. Finns endast 5% kvar, snart helt utrotade.

    SvaraRadera