torsdag 28 februari 2013

"Low crime doesn´t mean no crime"

En text man möts av på olika platser i Singapore, är att "Low crime doesn´t mean no crime". Det är ju lite så att Singapore är känt för att vara fritt från brott.

Hela sanningen är det väl kanske inte, men det är ändå väldigt nära. Om man vet hur det är i den "riktiga världen", den som faktsikt finns utanför vår lilla glasbubbla (eller som någon sa en gång, "den stora vida världen utanför Sundbyberg...), så kan man nästan tillstå att det där med "fritt från brott" nästan är en sanning.

Det händer saker här också, visst gör det. Enligt en lista jag hittade har det redan under 2000-talet begåtts fyra(!) mord. (jag har en känsla av att jag inte vill veta hur många det har begåtts i lugna trygga Sverige under samma tid...)

På Singapore police force sida över brottsstatistik kan man läsa att det under 2012 begicks 30 868 brott allt som allt! Och då är 21 797 av dessa stöld/snatteri eller någon typ av ekonomiska brott. Nu ska man alltid ta statistik med en nypa salt, men ändå. Om vi nu ska tro på siffrorna, så skulle det innebära att det handlar om lite mer än 9000 andra brott under 2012 i ett land där det finns mer än fem miljoner invånare och dubbelt så många turister. Det är nästan så att det där med att det är "brottsbefriat" är ett befogat uttryck.


Och visst är det skönt att kunna konstatera, att när mannen som underhåller tunnelbaneåkarna med sitt muciserande blir hungrig, då kan han lämna kvar all utrustning och i lugn och ro inta lunch någon annanstans.


8 kommentarer:

 1. Jag kande mig alltid trygg i Singapore. Kanner mig nastan lika trygg i Dubai men trots myndigheternas forsok att mala upp en fin fasad, sa pagar endel under den fina ytan har!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste jag säga att jag också gör, och det är väldigt skönt!

   Radera
 2. Oj...det var vågat.
  Även om jag är en som litar på folk så har jag lärt mig att man inte kan lita på alla....tyvärr.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det som är så fantastiskt, att här får saker stå ifred, även i tunnelbanan!

   Radera
 3. Haha! Jag kan inte ge riktigt samma trevliga statistik när det gäller Sydafrika. Tyvärr! Men jag känner mig oftast rätt säker ändå faktiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det betyder väldigt mycket att kunna göra det.

   Radera
 4. T-banemusikanten var ett underbart sätt att åskådliggöra trygghet. Hans trygga tillvaro inger hopp för framtiden. Även utanför Singapores gränser får vi hoppas.

  SvaraRadera