onsdag 6 februari 2013

Legenden om NianVid det här laget pryds i stort sett varje ingång och varje balkong med röda nyårshälsningar, band och lyktor av alla möjliga slag. Och det är faktiskt inte en slump att allt är rött, det finns faktiskt en anledning till det:


"För länge, länge sedan levde det en stor, ful och farlig best som kallades Nian (vilket på kinesiska betyder "år"), och varje vår kom besten fram från sin gömma för att jaga och äta människorna i byn. Människorna fick varje år gömma sig genom att ta sin tillflykt till grottorna i de närliggande bergen och stanna där under Nians härjningar.

Ett år föll det sig dock så, att en gammal vis man besökte byn i samband med att Nian skulle visa sig. Människorna i byn försökte varna mannen, men han valde att stanna kvar medan alla övriga försvann till grottan.

När Nian kom fram till byn möttes han av exploderande fyrverkerier och röda fanor och vimplar. Han blev så överumplad och skrämd av alla ljud och fladdrande röda tyger så han flydde därifrån.

Nästa dag, när människorna återvände ifrån sitt gömställe fann dom byn orörd. Den gamle mannen hade försvunnit, men kvar fanns alla rester av raketerna och allt det röda. De förstod att det var det som skrämt iväg besten, så från den dagen hänger alla kinesiska familjer ut röda tyger och lyktor till nyåret för att hålla Nian borta."


Som med alla legender, så finns det olika varianteräven på legenden om Nian, men ungefär så gick det till när den röda färgen blev något nödvändigt under det kinesiska nyåret.

6 kommentarer:

 1. Vad innebär denna legend för siffran 9? Försöker man undvika födslar den 9:e, undviks 9 på matchtröjan, vill man inte bo på gatunummer 9, finns inte hotellrum 9 etc.?

  SvaraRadera
 2. Publicerade min förra kommentar innan jag skrivit att det var funderingar inifrån den svenska boxen. Ibland är det svårt det här med att tänka utanför ramarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va bra att det var med en förklaring - nu förstår jag hur du tänkte! Nej, "nian" har nog ingen större betydelse på det viset, däremot är siffran fyra ett stort olyckstal här, och det beror på att det låter som "död" på kinesiska.

   Radera
 3. Hur roligt som helst att få veta lite nytt om andra länders traditioner.
  Ha ett trevligt nytt år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska vi - och detsamma till dig!

   Radera
 4. Våra barn lär sig Mandarin just nu...jag vet! tvååringar! I alla fall. Idag pratade de om kinesiska nyåret. Riktigt trevligt!

  SvaraRadera