tisdag 19 februari 2013

Nostalgitripp till 80-talet

Ibland är det kul att minnas tillbaka och bli sådär lagom nostalgisk. Det som är så fantastiskt är att varje gång man sitter och börjar prata om svunna tider, blir jag alltid lika förvånad över dåtida vardagliga företeelser som jag nästan glömt fanns.

Ni vet den där listan över utdöda ord, den kan göras väldigt lång. Och det som är lite skrämmande, är att jag är en som tillhör det där dinosariesläktet som inom en snar framtid är ensamna om att veta de utdöende ordens betydelse...

Jamen, vem i den kommande generationen har koll på vad en telefonkisok är? Och framför allt, vem skulle kunna begripa att vi faktiskt köade utanför denna tingest om vi behövde ringa hem!

Meningen "Hoppa inte på golvet för det blir hack i skivan!" är det inte heller så många som idag har förståelse för. Det känns som om det är lite tur att "Gagnam Style-killen" blev poppis nu och inte då...

Ytterligare ett ord som kan föras upp på listan är stereobänk! tänk att det faktiskt fanns en speciell möbel där skivspelare och kasettbandspelaren skulle stå. Dessutom var det viktigt att denna möbel hade en central plats i hemmet. Gärna under någon vacker bild av ett förälskat par på en strand framför en eldröd dalande sol.

Vem hade inte ett kasettställ, där alla fantastiska blandband, halvt sönderpratade av Kaj Kindvall, förvarades? Jag hade även en fantastiskt vacker och praktisk kasettväska, där jag förvarade de band som inte spelades så ofta och därför inte behövde stå framme och pryda sin plats brevid stereobänken.

Hade vi fest och skulle laga mat så var något av det bästa som kunde hända, en trerätters middag med i tur och ordning räkcoctail, ugnsbakad kassler (som kunde bytas ut mot fläskfilé om det var nyårsafton eller så) med ananasskivor samt en glace au four till efterrätt. Om man mot förrmodan inte visste hur man skulle tillaga det, så kunde man ju plocka fram den lilla plastlådan där alla recept förvarades som kom med posten en gång i månaden.

Förutom receptklubbar fanns det även skivklubbar, och jag här en känsla av att inte heller de orden är speciellt välanvända i den yngre generationens vokabulär.

Troligen är kartbok också ett ord som är på väg ut ur svenska akademiens ordlista för att göra plats åt ogooglingsbar och andra välanvända(?) ord.

Försök dessutom få någon yngre idag att förstå fenomenet att man inte kunde prata i telefonen samtidigt som internet användes, det är inte alldeles enkelt...

Ja, vad ska man säga...ljuva 80-tal, eller??

18 kommentarer:

 1. Ah jag blev alldeles varm om hjartat nar jag laste ditt inlagg! Jag och maken pratade precis om ratten kassler med ananas som var sa popular men sedan helt forsvann! Rakcocktail tycker jag i och for sig fortfarande om! Och visst minns man skivor (vanda pa B-sidan) och stereobank! Ljuva minnen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det kul att bara minnas ibland...

   Radera
 2. Haha! Jättekul att minnas tillbaka!

  Särskilt det där med datorn minns jag. När jag började som nyhetsreporter på SVT i Karlstad hade vi EN dator med internet och när jag kom hem hade vi internet på en dator i källaren och där satt jag ungefär tio minuter var tredje dag eller så... Herrejösses, idag är jag uppkopplad i princip 24/7!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är vad vi gjorde med all tid som måste blivit över ;)

   Radera
 3. Vad roligt! Precis som du säger med Kaj Kindvall och jag lyssnde också ibland på Soulcorner, samma sak där.
  Tänk ändå vad man anpassar sig med utvecklingen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De var alldeles hopplösa de där radiopratarna på att sabba dåtidens Pirate Bay.

   Radera
 4. Ja, visst kan vi säga ljuva 80-tal. Och 70-tal. Och 60-tal. Ja, 50-tal oxå.
  Vet inte varför, men plötsligt poppar Europacupfinalen 1960 upp. Real-Madrid - Eintracht Frankfurt 7-3. Spelades på
  Hampden Park, Glasgow med 135.000 på läktarna. 4 mål av Ferenc Puskas, 3 mål av Alfredo di Stefano och jag såg matchen på svartvit TV. De va tider de.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl så, varje dekad har sin tjusning, undrar just vad vi så småningom suckar och kommer ihåg ifrån 2010-talet...

   Radera
 5. Hahaha, trots att jag föddes i början av 80-talet känner jag igen allt det där :) Och jag kommer osökt att tänka på min uppväxt...Kassler minsann. Med ananas...kan fortfarande känna lite sug efter den maträtten :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kassler med ananas är en underskattad delikatess!

   Radera
 6. Tack för den flashbacken, här kommer en till - Smält After eight på päronhalvor - say no more....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ååh - hur kunde jag glömma den!?

   Radera
 7. Jag överlevde 80-talet som tonåring och var oskiljaktig från min freestyle...

  SvaraRadera
  Svar
  1. En sådan hade jag också, en som man kunde lyssna på kasettband i!!

   Radera
 8. Glace au four, det var länge sedan. Trolleri i ugnen när glassen fortfarande är kall då de kommer ut. Det kanske mina barn skulle uppskatta till helgen.

  SvaraRadera
 9. Åh, vilke nostalgitripp du bjuder på! Du skulle ha sett min stereobänk med min röda plastgrammofon på, oj oj oj. Mina kasettställ i röd och svart plast gick inte heller av för hackor...
  Sedan är det ju fantastiskt att ni hade samma meny som vi. Räkcocktailen varierade vi dock ibland med gravad laxrulle med pepparrotsgrädde!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst var de vackra, de där olikfärgade plastställen. Och om jag inte minns fel, tror jag till och med att jag köpte dem på Tempo!

   Radera