lördag 2 februari 2013

Yee Sang och Lo Hei


På tal om mer eller mindre "mystiska traditioner", så kanske den singaporianska nyårstraditionen att kasta mat mot taket med pinnar, kan sägas vara en sådan...

Legenden säger att gudinnan Nu Wa tillbringade de första sex dagarna av det nya året med att skapa djur av lera och på den sjunde dagen skapade hon människan. Det är detta som firas, ”Birthday of man”, genom att man serverar rätten ”Yee Sang”, rätten som kastas upp i luften samtidigt som man ropar ”Lo Hei” och önskar sig allt trevligt man kan komma på.

Namnet Ye Sang betyder ”rå fisk” eller ”ökande rikedom”, så vad man gör är alltså att man serverar en rätt bestående av lycka och framgång. Det är en rätt som används som förrätt och som så mycket annat som har med det kinesiska nyåret att göra, symoliserar välgång och lycka (och allt annat man kan behöva det kommande året...). Rätten består av en "färgglada grönsakshög" och innehåller bl.a. rädisor, morötter, paprika, ingefära, apelsiner, lime, chili, nötter, sesamfrön och någon slags fisk som läggs ovanpå grönsaksberget.

När detta är klart häller värdinnan olika slags såser, samt innehållet i fem olika kryddpåsar, över "grönsaksberget" samtidigt som hon uttalar önskningar, en för varje påse. Under tiden står alla övriga runt bordet och nu kommer det roliga! Nu får alla middagsgäster två ätpinnar och på en given signal börjar alla med hjälp av pinnarna lyfta maten mot taket - ju högre desto bättre! Under tiden ska man ropa "Lo Hei" och uttala olika önskningar. När detta är gjort och det idigare så vackra och färgglada berget av grönsaker och fisk är en enda stor röra, då ska man äta av det! (jag lovar att det är jättegott, även om det ser betydligt aptitligare ut innan kastandet...)Konstig tradition? Jo, lite kanske, fast om man jämför med att hoppa runt ett blomsterklätt kors och försöka imitera grodor, så vet jag inte riktigt...


18 kommentarer:

 1. roligt att läsa om de lite udda traditionerna...jag kände inte till denna,fast jag bott i Kina i 2 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har en förklaring - det är inte en kinesisk, utan en singaporiansk tradition! Jag har ändrat den "lilla detaljen" i texten, så nu stämmer det bättre!

   Radera
 2. Bra att du nämnde det där med grodorna så att jag inte sitter och raljerar över de galna Singaporianerna.
  Tillhandahålles vidbrättad hatt eller paraply för matgästerna? Jag kom på mig själv med att sitta och känna med handen i håret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle faktiskt vara en bra idé!

   Radera
 3. Inte leka med maten... något som jag tror de flesta som varit barn, i vårt avlånga land, fått höra någon gång - därför blev det grodorna istället...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Naturligtvis är det så...att jag aldrig har tänkt på det!!

   Radera
 4. Haha, det låter rätt knäppt. Men visst, det är väl hyfsat knäppt att hoppa runt som små grodor eller sörpla på kräftor med hattar på huvudet också...

  SvaraRadera
 5. Mycket spännande med alla traditioner runt om i världen! Det ser faktiskt godare ut innan det är tillagat... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tro det eller ej, men det är faktsikt väldigt gott även i färdigkastad form.

   Radera
 6. Ja, allt är ju relativt ;) Du skrev kasta maten först men sedan tolkar jag det som att man bara lyfter maten med pinnarna, ungefär som när vi skålar.
  Intressant med alla seder och bruk runt om i världen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helst skaden faktiskt kastas upp mot taket, men det blir väl mest lyft kanske...

   Radera
 7. HIHI, ja det var en rolig historia kring den rätten och väldig kul att höra om andra länders seder och bruk!
  Ha en trevlig vecka!
  Kram från ett fortfarande kallt Sverige...

  SvaraRadera
 8. Går det att äta "svensk" mat i Singapore eller får du vänta med köttbullarna till du kommer hem till Sverige? Det måste vara kul att få smaka på och uppleva så mycket annorlunda mat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle vi bli sådär alldeles väldigt sugna på köttbullar så har vi ju alltid Ikea...

   Radera
 9. Jaha, nu blev det Pad-Thai överallt här men Lukas tyckte att det var gott.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha - härligt! (jag tycker Lukas kan få fira nyår lite oftare än en gång om året!

   Radera