fredag 18 oktober 2013

Kaffetårens nödvändighet

Frågan är hur viktig den där kaffetåren egentligen är. Jag tillhör de som tidigare hällt i mig mängder av kaffe under en dag. jag var en så´n där som alltid gick omkring med en kaffemugg i handen plus att jag alltid lyckades omge mig med tomma urdruckna muggar.

Jag dricker fortfarande kaffe, men inte på långa vägar i de mängderna. Jag vill ha en skvätt kaffe på morgonen, sedan kan jag klara mig utan något mer (jag kan klara mig utan den på morgonen också, men den är väldigt god!).

Sedan finns det ju kaffe och kaffe...

Vart jag vill komma med det här, är att jag tänker avrunda vietnamresan med att prata kaffe! Visste ni förresten att just Vietnam är ett av världens största kaffeexporterande länder? Jag hade i ärlighetens namn inte en aning, men så verkar det i alla fall vara. Jag har hittat uppgifter om att de till och med skulle vara störst, men med risk för att allt man hittar på ett internetbaserat forum inte alltid stämmer, sägar jag "ett av de största".


Och det är något vi lärt oss tycka jättemycket om - Vietnamesiskt kaffe! Att få en kopp av det kaffet som sakta filtreras genom ett phinfilter (en slags plåtmugg med ett filter inuti) ner i ett glas där man ser hur det sakta droppar, det är verkligen speciellt. Om man dessutom sitter i ett gathörn på en minimal plaststol, som knappt höjer sig över gatunivå, tillsammans med några lokala människor så blir det ändå mer speciellt.

Men det absolut bästa är den speciella smaken! Den starka kaffesmaken med viss dragning åt kakao...så god! Nu har vi såväl vietnamesiskt kaffe som filter. så här ska göras kaffe! Fast jag vet, att av någon outgrundlig anledning blir det liksom inte lika gott någon annanstans. Men vi får väl blunda, lukta och sippa vårt kaffe samtidigt som vi drömmer oss tillbaka...


14 kommentarer:

 1. En kopp kaffe i ett gathörn sittande på en minimal plaststol som knappt höjer sig över gatunivån låter charmigt värre. Miljön och tillfället har ofta stor inverkan på smakupplevelsen.. Tacka vet jag riktigt norrländskt kokkaffe. Helst kokat över öppen eld eller på vedspis. Men nej, jag dricker oxå perculatorkaffe numera. Så mycket enklare och som avrundning på frukosten är det helt ok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där norrländska kokkaffet skulle jag väldigt gärna smaka.

   Radera
 2. Faktum är att jag ofta förr åt lunch på en vietnamesisk restaurang på söder. Och de har grymt gott kaffe!! Alla kollegorna älskade det oxå :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om den finns kvar ska jag testa vid nästa Stockholmsbesök!

   Radera
 3. Jag köpte också med mig bönor hem....jag går och småtuggar på mina, lite som smågodis. De både luktar och smakar lite choklad.
  Däremot tyckte jag inte att drop kaffet var så gott, men jag förstörde det säkert genom att hälla på extra mycket vatten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är faktiskt godare om det inte är för mycket vatten i det.

   Radera
 4. Vad kul med lite nytt kaffe så där!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid spännande att prova något nytt!

   Radera
 5. Kaffestunderna är viktiga stunder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och något vi svenskar gör oss kända för är just våra "fika-stunder".

   Radera
 6. Där lärde fröken mig något nytt. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid trevligt att kunna bidra med något nytt till kunskapsbanken ;)

   Radera
 7. Jag dricker bara te, men tycker kaffe luktar väldigt gott. Det får väl bli mitt inlägg bland alla kaffedrickares. Till mitt försvar är väl att jag har i alla fall försökt tycka om det. Men det har inte gått alls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag erkänner att numer har även jag gått över till att dricka övervägande te - såväl varmt som kallt - här finns det ju så oerhört många olika spännande varianter på just den drycken.

   Radera