fredag 11 oktober 2013

Mot Ho Chi Minh City

Nu har det blivit dags för höstens första utrikesutflykt. I eftermiddag styr vi kosan mot Vietnam och Ho Chi Minh City. Vi har varit i Vietnamn en gång tidigare, och då besökte vi Hanoi (och Halong Bay), och det ska bli väldigt kul att jämföra och se om vi upplever någon skillnad mellan dessa två städer.

Vi tyckte det var lika bra att passa på nu när det är en av alla långhelger här i Singapore, nu är det nämligen snart dags att fira Hari Raya Haji igen - jodå det är ett helt år sedan sist! Och som vanligt tar vi tillfället i akt och tycker det är jättebra att vi har något att fira så vi kan vara lediga! (sagt av hon som arbetar så förtvivlat mycket...!!)

Den här gången har jag varit in och stulit min egen text från ett tidigare inlägg om varför just den här högtiden firas, och ni som känner att det är en absolut nödvändig kunskap, så kommer förklaringen här:

Eid Al-Adha är en muslimsk högtid och den markerar slutet på pilgrimsfärden. Den infaller ca 70 dagar efter ramadan och ska inte förväxlas med Hari Raya Puasa som firas i slutet av ramadan. 

Det som firas är att Ibrahim skulle offra sin son Ishmael till Allah, men eftersom han var så lydig så han faktiskt tänkte offra honom på riktigt, och Ishmael i sin tur var så lydig så att han kunde tänka sig att bli offrad, belönade Allah dem på så vis att sonen inte behövde offras. I stället räckte det med att Ibrahim offrade sitt bästa djur till Allah.

Så den här högtiden ska varje familj som har råd offra sitt bästa djur, ko, get, får eller kamel till Allah. Sedan ska man dela upp djuret i tre delar. En tredjedel äts av familjen, en tredjedel ges bort till vänner och grannar och en tredjedel till fattiga och behövande. (I min värld låter det som om det skulle bli väldigt många tredjedelar utdelade till höger och vänster, eftersom jag antar att det finns många grannar och vänner som alla ska offra något djur...)Ungefär så är det  i alla fall...

Nu tar jag alltså en liten resepaus och återkommer med rapport från Vietnam och Ho Chi Minh till veckan! Ha en bra helg allihop!


9 kommentarer:

 1. Som jag tidigare noterat. Där borta hos dig finns alltid nåt att fira. Jag ser fram emot kommande Vietnamrapport.

  SvaraRadera
 2. Det ska bli intressant att höra vad du tycker om Ho Chi Minh! Vi har varit i Hanoi, Halong bay och Hoi An, men inte i södra Vietnam.

  SvaraRadera
 3. Trevlig resa!
  Ser framemot med reserapporten från Vietnam och Ho Chi Minh.
  Kram!

  SvaraRadera
 4. Blir avundsjuk på alla som reser till Vietnam! Jag tycker bäst om Hanoi :) men Ho Chi Minh är också en häftig stad - gör absolut en utflykt till tunnlarna i Cu Chi det går ganska snabbt och det är bara ett måste!!

  SvaraRadera
 5. varför kallar alla utlänningar stan för Ho Chi Minh medan vietnameser fortfarande säger Saigon?
  Missa inte vespaturen om ni har tid....kvällsturen kan varmt rekomenderas....ett suveränt sätt att se Saigons gömda kvarter på....

  SvaraRadera
 6. Häftigt liv du har. Passa på och njut! Och berätta om alla upplevelser för oss.

  SvaraRadera
 7. Ho Chi Minh, min första bekantskap med Vietnamn för 11år sedan. Gillade den staden mer än Hanoi.. Ha det gott

  SvaraRadera
 8. Håller med dig i analysen - många tredjedelar blir det!

  Ser fram emot både ord och bild från Vietnam, där jag aldrig har varit....

  SvaraRadera
 9. Halong och Hanoi har jag också besökt, ser fram emot din rapport från Ho Chi Minh!

  SvaraRadera