onsdag 30 oktober 2013

Världens största akvariumSin vana trogen, så har nu Singapore slagit upp portarna för ytterligare någon som är "världens största", och den här gången handlar det om ett akvarium.


S.E.A. akvarium ligger ute på ön Sentosa och är ett gigantiskt akvarium. Med sina mer än 100 000 havsdjur av ca 800 arter simmandes i 45 miljoner liter vatten, så har det utsetts till världens största i sitt slag. (Och jag som en gång tyckte att vi hade ett onödigt stort akvarium) Här finns även värdens största glasruta med fiskar till beskådan bakom. Vitsen med jätterutan är att besökarna ska få en känsla av att befinna sig på havets botten tillsammans med alla fiskar, och den känslan har man lyckats rätt bra med att få fram.
Det är maffigt att vandra omkring mitt bland alla fiskar. Stora och små, färgglada och kamoflerade och mer eller mindre igenkända. Efter att ha snorklat omkring lite och sett flera av arterna ute "på riktigt" så kändes det ännu roligare att kunna känna igen vissa av dem och få studera dem på riktigt. Bland annat så kunde jag se tänderna på den rackaren som högg mig i fingret! (ja, det kanske inte var just han, men det kan ju ha varit hans kompis...)


Det finns ju redan ett jättestort akvarium på Sentosa, och jag trodde ju naturligtvis att det var det akvariet som byggts om, men nej då, så kan vi ju inte ha det, så nu finns det två gigantsika akvarier på ön - fast det ena är ju mer gigantiskt än det andra...


Som sagt, det är häftigt att se alla dessa fiskar, och det är otroligt fascinerande att se hajar på nära håll. För att inte prata om de häftiga och så pampiga djävulsrockorna. Men samtidigt känns det som om de där stora djuren ska finnas ute i den riktiga världen, och kunna segla omkring i havet utan att behöva vända för att världens största glasruta är i vägen...


6 kommentarer:

 1. Störst, vad annars? Det är ju Singapore.
  Där skulle t o m jag kunna "snorkla omkring". Men, det blir nog inget för det är ju det där med resan dit oxå. Jag har alltid varit en landkrabba så jag fortsätter med det Jag tittade på ett program om Amerikas kuster på Nat Geo Wild igår kväll med barnbarnen. Närmare snorkla kommer jag inte. Gott så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den kanalen är alldeles fantstisk, här ser vi den ofta och senast igår var det ett underbart program om olika hajarter. (Tydligen så kan man även få snorkla kring ett uppbyggt rev här på akvariet och det kanske kan vara ett sätt att prova på för de som vill det...)

   Radera
 2. Häftigt! Fascinerad av det livet som finns uner ytan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En helt fantastisk värld - till och med det lilla jag har sett av den!

   Radera
 3. Blir du inte rädd att glasrutorna ska spricka? Jag har antagligen sett för mycket på film, men i alla fall. Finns det säkerhetsföreskrifter? Det är ju ofta något man inte tänker på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den tanken slog mig när vi stod framför jätterutan, men det var väl någon automatisk försvarsmekanism som gjorde att den liksom bara rann av mig...

   Radera