fredag 4 oktober 2013

Mitt liv med Saddam

Parisoula Lampsos levde i många år som diktatorn Saddam Husseins älskarinna. Ett liv som innebar mycket fruktan för såväl sig själv som för sina närmaste. Idag lever hon under skyddad identitet i Sverige, och har berättat om sitt liv med Saddam för författaren och journalisten Lena Katarina Swanberg, vilket har mynnat ut i boken "Mitt liv med Saddam".

Vi får läsa om hur det gick till den olycksaliga kvällen då hela Parisoulas liv och framtid förändrardes. Då hon, som lycklig och glatt ovetande, sextonåring kom att möta mannen i trettioårsåldern som skulle förändra hennes framtid för alltid. Mannen som senare skulle styra Irak med järnhand.

Vi får följa Parisoulas fortsatta liv, och boken ger en lite vidare bild av familjen Hussein än den (åtminstone jag) haft tidigare. Det är en dramatisk och fängslande story som inte direkt ger någon förskönande, utan ytterligare späder på bilden av det fruktansvärda som följer i Saddam och hans söners spår.

Naturligtvis är det ingen som kan veta om allt stämmer med verkligheten eller ej men oavsett vilket så är det än bok som jag absolut rekommenderar som läsning. Frågan är hur lång tid det dröjer innan den kommer som film...

8 kommentarer:

 1. Svar
  1. Hoppas du tycker den är läsvärd!

   Radera
 2. Kul! Hade ingen aning om att hon ens fanns!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte jag heller innan jag läste boken!

   Radera
 3. Låter spännande! Tack för boktips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas det kan vara ett användbart tips!

   Radera
 4. Det var en omskakande rubrik du valt på dagens inlägg. Men, det var alltså inte ditt liv....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, riktigt så illa är det inte...;)

   Radera