tisdag 21 februari 2017

Färgklickar mitt i stan

Det är gott om färgklickar i Singapore. Det finns många områden med hus i olika färg och form och det är på något vis sådant som kan göra en så glad. Att inte allt är grått, färglöst och fyrkantigt gör så mycket för ett helhetsintryck. Nu är det inte bara bostadshus som är färgglada, utan två av de mer kända (och fotograferade!) byggnaderna mitt i city är officiella byggnader och minst sagt färgglada.

Den ena byggnaden är Singapores äldsta bevarade brandstation. Den byggdes 1909 och tjänstgör än i dag till viss del som brandstation. Det är även öppet för allmänheten så man kan få sig en rundvandring i lokalerna.


Fasaden ska symbolisera "Blood and bandage", därav det röda och vita. Under andra världskriget var byggnaden tillfälligt kamoflagefärgad och det kan ju ha varit tack vare det den klarade sig undan med blotta förskräckelsen och trots att den blev träffad några gånger finns den kvar idag.


Den andra mycket kända färgklicken "mitt i city" är det gamla polishuset. Det är svårt att undgå denna färgglada byggnad om man är i krokarna. 1934 stod The Old Hill Street Police Station klar och var då landets största officiella byggnad. Det var till och med så, att huset med sina sex våningar ansågs vara en "modern skyskrapa".


Polisen var kvar här till 1980 och numer är det ett bland annat ett antal konstgallerier som huserar här. Antalet fönster uppgår till 927 och fönsterluckorna är idag alla målade i regnbågens färger.


Båda de här byggnaderna hittar man i närheten av Clarke Quay, på Hill Street och det är svårt att undgå dem om man passerar. Med all rätt så är det ett väldigt populärt fotomotiv, för visst blir man glad av alla färger!

14 kommentarer:

 1. Ja, det var kul med alla färger. Brandstationen är verkligen en vacker byggnad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är verkligen vacker och tittar man på alla detaljer blir den ändå vackrare.

   Radera
 2. Ja, visst blir man glad. Hur läckert som helst.

  SvaraRadera
 3. Färger piggar upp och visst blir man glad av dem! Båda dessa byggnader har jag sett men inte vetat så mycket mer om dem än att jag tyckte de piggade upp. (Och vad de använts till)
  Jätteroligt att nu få en historia bakom dessa fina byggnader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev i alla fall en kort översikt...;)

   Radera
 4. Brandstationen var verkligen ursnygg!

  Polisstationen, ja den före detta då, var den målad så när den var polisstation? Huset är verkligen häftigt med de färgglada fönsterluckorna men man hade ju undrat lite lätt över arkitektens tanke några gånger om det såg ut så under den polisaktiva tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej då, helt rätt, fönsterluckorna målades inte i de här färgerna förrän det gjordes en renovering i slutet av 90-talet.

   Radera
 5. Absolut älskar det forma polishuset. Nästan så att man ville bli inburad där, fast jag undrar om cellarna var lika färgglada. Att hyra ut rummen till olika konstgallerier är ju idealiskt - passar perfekt ju!
  Även Brandstationen gillas. Fyndigt med "Blood and bandage". Hade jag aldrig gissat, men när du skriver det så är det ju solklart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tot not inte att det var några färger i cellerna, det finns inte mycket här som tyder på att man skulle pigga upp det för fångarna ;)

   Radera
 6. Kul! Man blir glad av att se på husen.
  Jag tycker att det är riktigt snyggt.
  Polishuset är väldigt fint.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det snyggt, och man blir verkligen glad av det.

   Radera
 7. Vilka vackra och annorlunda hus! Dessa gillar jag! :)

  SvaraRadera