Jag tycker det är jättespännande med olika kulturers traditioner och efter att ha vistats här under de här åren har jag verkligen spätt på mina traditionskunskaper om man säger så. För är det något det är gott om här, så är det just det.
Kring graviditeten och vad mamman får och inte får göra finns det väldigt mycket men här, precis som på andra platser, utarmas mycket i och med att kvinnorna börjar arbeta. Då plötsligt är det liksom inte lika lätt att hålla på olika seder och bruk. Sedan finns det ju sådant som går att efterleva om man vill, till exempel om man inte vill riskera att bebisen föds med gomspalt ska man undvika att lägga knivar eller saxar på sängen. Nu känns ju inte det som någon stor uppoffring, så det kan nog gå att efterleva skulle jag tro. Om man inte vill ha ett olydigt barn ska man inte heller svära under graviditeten så troligen går det omkring ett antal gravida kvinnor och biter sig i tungan här på gatorna.
Oavsett alla gamla traditioner så har man i alla fall hållit i en av dem och det är barnets en-månads-dag, när det fyller "full moon". Det firas ordentligt minsann! Många hyr till och med lokal och bjuder släkt och vänner på kalas. Barnet får då presenter, och i gengäld så får alla gäster med sig ägg och kakor (inga apelsiner nu, alltså!). Äggen är röda, eftersom det är lyckofärgen och ett jämt antal om det är en flicka och ett ojämnt om det är en pojke.
Nu är det inte bara släkt och vänner som får det här, utan även arbetskarater! Det betyder att vi (eller närmare bestämt maken) återigen förärats med en söt kartong innehållandes lite kakor och ägg. Det känns som om det måste bli en himla massa ägg som ska delas ut innan den första månaden är färdigfirad...
Vi har faktiskt fått en sådan här låda en gång tidigare och då var det en hel massa färgglada kakor i den. Jag vet inte om det har betydelse att det den gången var barn nummer ett och nu var det nummer fyra i barnaskaran.
Tidigare så var det inte tillåtet för den nyblivna mamman att tvätta håret eller bada under den första månaden, men det har jag lite svårt att tro att någon lever upp till idag. Däremot är det tydligen fortfarande så att många under den här tiden äter grisfötter i vinäger och ingefära, vilket ska vara väldigt bra för att återfå krafterna, och vem vet, om någon skulle få för sig att prova kanske det ger en massa krafter utan att man nyss fått barn. Nu måste jag erkänna att jag tänker nog inte prova, men om någon skulle göra det kan ni väl meddela mig resultatet!
Visst är det fascinerande med olika kulturers seder och bruk.
SvaraRaderaDet är så spännande och intressant.
RaderaVad gör man ed äggen? Ska de ätas eller bara ligga där och se vackra ut? Är de kokta?
SvaraRaderaIntressant med de olika traditionerna. Vi har väl också för oss en massa konstigheter som vi inte riktigt begriper är konstigheter.
Vadå, menar du att det är konstigt att spika ihop ett kors och klä med björklöv för att kunna skutta runt i en ring och härma grodor???
RaderaEller sminka ungarna och skicka ut dem att tigga godis...
RaderaMen vad gör man som mottagare med äggen?
Ja du, det har jag inte riktigt löst än så de ligger kvar i kartongen och väntar på att jag ska få någon bra idé ;)
RaderaHärlig tradition, verkligen. Månvarvsfirande! :)
SvaraRaderaKanske något att ta efter, tänk vad många gånger vi skulle få fira ;)
RaderaÄlskar ditt inlägg. Så himla kul att lära sig/läsa om olika länders traditioner, hur konstiga dom än må vara.
SvaraRaderaÅ hönsen har fått jobba hårt ser jag - om det är riktiga ägg vill säga. Ingefära köper jag och äter ofta, grisfötter (som många svenskar ju äter till jul) har jag dock svårare för om man säger så;-)
Visst är det kul med traditioner! Faktum är att läsa om andras kulturer och olika seder kan få en att se sina egna med andra ögon också. Jag vet att jag åt grisfötter på jul när jag var liten för det gjorde morfar och jag ville göra som han, men det var då...
RaderaVilket inlägg! Jättekul att läsa!
SvaraRaderaAtt ändå så många traditioner fortfarande finns kvar.
Är glad att jag för längesedan passerat småbarnsstadiet, nog för att grisfötter är gott, men i vinäger!?!?
Nej, det kanske är tur att det inte blir några fler barn här, eftersom jag nu vet att jag måste äta grisfötter under den första månaden efter födseln ;)
RaderaTack för trevlig läsning! Och roligt att detta också förekommer i Singapore. Jag har upplevt detta firande i Kina och i Thailand men förstod först inte alls vad det var. Och visst är det spännande med olika kulturer och traditioner för det berikar verkligen.
SvaraRaderaVad gäller grisfötterna avstår jag gärna. Skulle inte äta dem utan vinäger heller.
Hoppas nu äggen (för de är väl inte av den 1000åriga sorten) och kakorna smakar bra. Fint förpackade var de verkligen.
Nix, jag tror att det här är vanliga hederliga ägg som är värpta inom överskådlig tid. Kokta är de också, jag har nämligen gjort "snurrtestet" för att kontrollera det hela.
RaderaDe där gamla äggen är inte speciellt goda om du frågar mig, däremot de färdigsaltade svarta är riktigt goda att ha i sallader. Har du testat dem?
Vad kul läsning. Tänk vad vi människor kan hitta på.
SvaraRaderaTur man inte är nyförlöst ��
Ja, det var kanske tur att man inte visste det här när det begav sig ;)
RaderaSå intressant läsning! Haha, nej, det är väl ändå tur att sederna ändras lite. Att inte få tvätta sig ordentligt låter inte som någon höjdare. ;)
SvaraRaderaFint med godsakerna. Jag kan tänka mig att det blir en hel del att stoppa i sig ...
Det kanske är tur att det inte är så många i vår bekantskapskrets som ska ha fler barn ;)
RaderaJättekul med olika kulturer och deras traditioner! Grisfötter hoppar jag gärna över!! Tur att man inte ska ha fler barn :)
SvaraRaderaJust med tanke på de vinägerdränkta grisfötterna känns det riktigt bra att jag är klar med den saken ;)
RaderaDå har man lärt sig något nytt igen! :) Vilka annorlunda traditioner som ni har därborta. Grisfötter avstår jag gärna.
SvaraRaderaJo, det där med olika seder och traditioner här verkar finnas i en aldrig sinande uppsjö, vilket är helt fantastiskt spännande!
RaderaÅh! Jag vill också fira fullmånebäbisar. Vilken underbar tradition. :)
SvaraRaderaVisst är det lite mysigt! Fast jag skulle kunna tänka mig att fira det utan så väldigt många "kaklådor" åt alla håll.
Radera