måndag 27 februari 2017

Inte bara höga glasbyggnader

Alla byggnader i Singapore är faktiskt inte 30 våningar höga, även om det ibland kan verka så. Befinner man sig mitt i stan är det svårt att förstå att det finns andra områden också, men allt syns ju inte. Speciellt om man stannar de 2,5 dygnen som genomsnittsturisten gör, så är det svårt att hinna med något annat än det som nämns i turistguiden Nu tänkte jag ge er en liten tur genom det område som är klassat som "Singapores finaste".


Uppifrån så ser man tydligt det område utan stora höga hus som ligger lite undanskymt men ändå relativt nära den stora shoppinggatan Orchard Road. Här hittar man 30-talet av Singapores cirka 7000 bevarade och k-märkta byggnader från 20- och 30-talet, och jag lovar att det är fascinerande att ta en promenad här och titta på husen där den ena överglänser den andra i storlek.


Nu är det väl kanske inte vem som helst som kan skaffa sig ett hus här, priserna är väl inte direkt för alla om man säger så...


Det finns några hus ute på marknaden just nu  och om man skulle vilja hyra en "liten bungalow" i området, så finns en som mäter cirka 1000m² med fem sovrum och sju badrum (det kan ju vara så att det sover två i några av sovrummen som behöver gå på toaletten samtidigt!) utannonserad för ungefär 200 000 sek/månaden. Intresserad någon?


Om ni istället skulle känna för att investera lite och köpa ett hus, så finns ett till salu med samma kvadratmetermått, men här finns det sju sovrum och nio badrum (för säkerhetsskull alltså...), och om någon hostar upp 217 miljoner sek så är huset ert.


Som sagt, inte riktigt för vem som helst, men kul att det faktiskt bevaras lite gamla hus från kolonialtiden och att inte hela ön består av tätt hopträngda skyskrapor. Sedan är det ju lite kul att ta en promenad i området och titta. Nu vet jag inte exakt vilka hus det är som är ute som försäljnings- eller hyresobjekt, så bilderna har inget med just de husen att göra mer än att de ligger i samma område.
18 kommentarer:

 1. Oj oj, vilka ytor och vilka priser.
  Inget för mig och min plånbok ☺

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, kanske inte riktigt min heller...;)

   Radera
 2. Oj vilka hus och priser!
  Litet som Djursholm i Danderyd. :)
  Jag växte upp i den “fattiga" delen (Enebyberg) i Danderyd men det finns hus som liknar de du visar i Djursholm.
  Intressant att se så olika delar av Singapore.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det finns verkligen utrymme för många olika delar trots landets litenhet, vilket ibland kan tyckas rätt otroligt.

   Radera
 3. Nio badrum, haha! Det känns som att några av miljonerna hade kunnat spenderas på något annat ...? Vilka priser!!! Men intressant att se andra delar av Singapore!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst känns det som om det hade kunnat räcka med sju ;)

   Radera
 4. Ung som i UK, fler badrum än sovrum. Hysteriskt dumt!!!
  Kul att du visar en annan sida av Singapore.
  Tror jag hoppar över 200 000 månad i hyra, för ett tag i alla fall,hi,hi!
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kan ju dela på hyran så blir det inte så mycket, det kan ju räcka med fyra badrum var...;)

   Radera
 5. Intressant med denna lägre miljö som jag föredrar. Syftar att titta på. Jag hade gärna gjort ett inre besök. Vet du om det har funnits många andra FINA kvarter från den tiden som raserats?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle också väldigt gärna gått in i något av husen. Jag är helt övertygad om att det funnits många fler områden som fått stryka på foten för de höga husen.

   Radera
 6. Jag har för mig att jag sett hus här i mina faggor som också hyrs ut i de prisklasserna. För belopp som man lätt skulle kunna köpa sig en riktigt fin villa för. Men då är man å andra sidan fast.

  Nä, jag tror jag sparar de där pengarna till något annat. Om jag hade haft pengarna vill säga ...

  Fascinerande är det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det finns andra kul saker att göra för de pengarna...om man hade haft dom alltså ;)

   Radera
 7. Alltså vad jag gillar är att dessa gamla hus har bevarats och samsas med skyskraporna. Jag menar Singapore är ju liten till yta, så man hade ju kunnat riva området för att smälla upp ytterligare ett höghus.
  Hyr-/köppriserna är ju helt otroliga. Det är nog bara Zlatan och några fotbollsspelare till som har råd...
  Om huspriserna är så skyhöga så är väl lönerna också det eller!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns många med mycket bra inkomst här, ja. men det finns även rätt gott om de som inte tjänar så bra, ungefär som på många andra ställen. jag har dock en känsla av att procentuellt så finns det rätt gott om många bra löner, fast då är boendet istället ruskigt dyrt och de som köper just de här husen spelar det troligen ingen roll vad de kostar...

   Radera
 8. Tack för denna fina promenad, fin i flera bemärkelser.Jag uppskattade den verkligen och
  i denna del av Singapoer har jag inte varit, i varje fall inte ännu.
  Roligt att se dessa urtjusiga hus och här tror jag inte Europa direkt kan konkurrera prismässigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, just de här priserna är verkligen något i "hästväg", och det skulle vara väldigt kul att se något av dem inifrån.

   Radera
 9. De gillar badrum :) exakt samma blue och black bins som här i England har de också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, livet är hårt utan ett (minst!) badrum var...;)

   Radera