måndag 6 februari 2017

Arkitekturens Oscars-pris

Ett sådant finns det, bara så ni vet! Eller det heter väl inte så, och egentligen är det väl inget Oscars-pris, men det är ett pris, och fint är det säkert att vinna "World Building of the Year Award". Säkert så fint att det går att jämföra med en Oscar.

Singapore kan stoltsera med att ha vunnit priset i alla fall två gånger (det kan vara flera, jag har inte grävt djupare i den saken), 2012 var det Gardens by the Bay som vann priset och 2015 gick priset till ett av Singapores mer spektakulära condominiums (förklarar det fenomenet senare för er som eventuellt sitter som frågetecken just nu), nämligen till "The Interlace" som är ett condo byggt i en mycket speciell stil.


Det ser ut ungefär som om någon skulle ha lekt med lego och satt brickorna lite huller om buller utan något system alls, men så är nu inte fallet, utan det finns ett väldigt systematiskt upplägg. Byggnaden består av 31 "legobrickor" som tillsammans har formen av en hexagon och summan av lägenheter uppgår till 1040 stycken. Med andra ord här bor en ansenlig skara människor.

Nu har jag inte någon speciellt bra bild av byggnaden, utan endera får ni försöka tänka er till hur den ser ut när man ser hela, alternativt tittar ni här, en sida där det finns bilder och mer information om arkitekten.

Som sagt, byggnader finns det gott om i Singapore, den ena mer spektakulär än den andra...

Som en liten fotnot för er som eventuellt inte har koll på vad ett "condominium" är, eller "condo" som det kallas, så kommer här en liten förklaring: (Jag kan börja med att meddela att innan vi flyttade hit hade jag aldrig hört talas om det, men nu vet jag.) Det är helt enkelt ett inhägnat bostadsområde med lägenheter där det finns vakter som kollar (mer eller mindre nitiskt) vilka som kommer. Här finns oftast tillhörande pool, gym, tennisbana, gemensamhetslokaler, basketplan, lekplats, grillplats och annat smått och gott man inte heller kan leva utan...;) Naturligtvis finns det mer som skulle kunna förklaras i form av ledning, trädgårdsskötsel och en massa annat, men nu får det vara bra, nu vet ni i alla fall ungefär vad det handlar om.

16 kommentarer:

 1. Oj, vilket byggnadsverk. Följde länken och måste säga att det var något utöver det vanliga.
  Condo var inget jag kände till heller innan vi flyttade från Sverige, numera bor vi i ett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det häftigt! kanske i största laget om man ska bo där, men häftigt, utan tvekan!

   Radera
 2. Vilket ställe!!! Helt otroligt. Det ser ut som att de har satt ihop LEGO-plattor och sedan travat dem lite hipp-happ.

  I Spanien finns det också inhägnade anläggningar med egna faciliteter, oftast brukar det endast vara en pool/poolområde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just Condo kände inte jag heller till innan vi flyttade till Peking 2007 och där bodde vi också i ett. Dock utan pool....Men å andra sidan ett condo med "Stureplansläge".
   Denna "legobyggnad" du visar är ju så häftig.Vilken konstruktion! Kan förstå att den fått pris. Var inne och läste på extra om konstruktionen. Vad gäller Singapoer finns det mycket spännande att titta på.
   Jag tyckte även att bl.a. tunnelbanan är sevärd/pirsvärd om man tänker på fräschhet och komfort. Men det var 2011. Kanske har dte ändrats.

   Radera
  2. Emma: Något slags system är jag övertygad att det finns, även om det inte ser ut så...

   Radera
 3. Vilken underbar byggnad - väl värd en Oscar! Här blir jag ytterligare en gång äldigt frestad att skicka alla Stockholms stadsarkitekter på en tjänsteresa till Singapore.
  Å namnet "Interlace" är ju klockrent! Tänk att jobba som arkitekt i Singapore - rena drömmen!

  Condo visste jag vad det var, då de ju även finns i England och andra europeiska länder.

  Nå't som skulle vara intressant att veta är vad till exempel en 3-rumslägenhet kostar i Interlace och hur stor den är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var som sagt helt ovetande om vad ett condo var innan vi kom hit, och jag förmodar att de kan se väldigt olika ut på olika platser... Här är det främst "expats" som bor så och det har med priserna att göra (de flesta expats får ju boende inkluderat i sina kontrakt)
   Jag har kikat lite på priser i just Interlace och det verkar finnas en hel del ledigt och man kan hyra en lägenhet med två sovrum (motsvarar det vi kallar "trea" på ca 70m² för drygt 20000/mån. Jag hittade även en till salu (90m²) för ca 9 milj. Nu finns det inga bilder alls på dessa lägenheter, så hur de ser ut visste vi inte... Båda låg dock långt ner. Det blir ju dyrare ju högre upp i tillvaron man vill... Det känns som om lägenhetspriserna här är på väg ner, och ändå fortsätter man att bygga och bygga och bygga...

   Radera
  2. Ska aldrig klaga över Stockholms hyror/bostadspriser nå't mer. Men troligen tjänar expatsen ju betydligt mera än vad vi gör här i Stockholm.

   London ligger ungefär i samma "prisklass" som Singapore.

   Radera
 4. Ditte: Jodå, tunnelbanan är troligen precis som du kommer ihåg den! Ibland känns den renare och fräschare än mitt eget badrum ;) Nu är det även mycket olika slags konst i de nyöppnade stationerna och skinande rena kakelplattor på väggarna!

  SvaraRadera
 5. Man verkar väldigt intresserade av att ha intressanta byggnader därborta.
  Ser onekligen ut litet som lego. :)
  Condo är vanligt i USA men troligen litet annorlunda förutsättningar än de du beskriver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, speciella byggnader lider vi ingen större brist på!

   Radera
 6. Det var inte nådigt vilket byggverk🤗
  Jag kan förstå att vitsen är att få in så många hyresgäster som möjligt. Vilken arkitektur 🤗Jag älskar moderna såsom gamla byggnader. Jag var inne och läste på länken och såg ytterligare bilder. Wow, jag är impad. Kram

  SvaraRadera
 7. Det var inte nådigt vilket byggverk🤗
  Jag kan förstå att vitsen är att få in så många hyresgäster som möjligt. Vilken arkitektur 🤗Jag älskar moderna såsom gamla byggnader. Jag var inne och läste på länken och såg ytterligare bilder. Wow, jag är impad. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med om att såväl gamla som nya byggnader kan vara häftiga och här är det så underbart med alla kontraster som finns mellan gammalt och nytt. (För en del gammalt är ju bevarat trots all nybyggnation)

   Radera
 8. "Huller om buller"- byggnader kan sannerligen vara riktigt coola :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt klart är det så, men jag kan inte låta bli att fundera lite på hur man kommer på idén över huvudtaget.

   Radera