torsdag 16 februari 2017

Battle Box

Egentligen är det ju rätt logiskt att även den här delen av världen var inblandade i andra världskriget, jag menar det heter ju världskriget, och i och för sig, USA:s och Japans inblandning har man ju hört talas om, om inte annat genom diverse olika filmatiseringar. Däremot hade jag ingen aning om hur stor del till och med lilla Singapore spelade under denna historiska företeelse, fast det är klart jag har väl inte varit nog intresserad för att ta reda på det om jag tänker efter. Nu har jag i alla fall, genom olika besök på spännande platser, fått detta klart för mig. Den första stora insikten om det kom egentligen vid mitt mycket spännande och omtumlande besök på Changi Prison, som numer är ett museum, där jag för första gången hörde talas om "The Asian Holocoust", japanernas avrättning av kineser.

Förutom just det museet så finns även "The battle Box", den underjordiska bunker där britterna den 15:e februari 1942 tog beslutet att ge upp och överlämna sig till japanerna.


Det är svårt att tro, när man står på gräsmattan mitt i  Fort Canning Park, att det långt under fötterna finns en underjordisk lokal med fler än 20 rum. Det som skvallrar om bunkerns exsistens ovan jord är dels ”the ”Sally Port”, som är den kvarvarande av tre dolda vägar ut från bunkern och dels det ”lilla hus” till vilket en lång stege leder underifrån, ”the Cat Ladder”.Hit leder "The cat Ladder" den nio meter långa stegen under gjord
Här nere, långt under markytan, hade britterna sin sambandscentral under andra världskriget, och det var väl värt att göra en guidad rundtur för att få en liten inblick i vad som försiggick här nere under kriget. Om det nu kändes trångt när vår lilla grupp fick en rundvandring kan man ju bara ana hur det kunde kännas då flera hundra personer vistades här samtidigt, och jag är rätt säker på att den där  luftkonditioneringen som sitter i taket idag inte fanns då det begav sig...

En "Sally Port", en hemlig in- och utgång från bunkern.  
Efter krigsslutet övergavs Battle Box och efter att ha varit övergiven och bortglömd under 40 år lyckades en journalist år 1988 hitta ingången och ta sig in. Det beslutades att bunkern skulle bli ett museum och den 15:e februari 1997, på dagen 55 år sedan slaget om Singapore var över, slogs portarna till Battle Box upp.

20 kommentarer:

 1. Verkligen intressant! Detta hade jag ingen aning om, men nu vet jag. Tack för att du tog med oss hit. Kommer jag till Singapore igen så vill jag absolut göra ett besök här-
  Just konflikten mellan Kina och Japan vet jag en del om och japanerna hade en sorts koncentrationsläger där kineser avrättades långt upp i norra Kina, i Harbin och i detta fängelseområde finns idag ett museum. Men denna händelse är ganska nertystad och det finns väldigt lite skrivet om det.
  Tack än en gång för besöket här i Battle box.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland känner jag att det är väldigt öste man egentligen vet om vad som händer i världen. Men just sydostasiens inblandning i andra världskriget har jag nu i alla fall fått ett litet hum om, och som sagt deras inblandning var betydligt större än jag kunnat ana.

   Radera
 2. Singapore må vara ett lilleputtland, men har ändå satt ett antal avtryck i världshistorien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har det absolut, mycket större än vad man skulle kunna tro.

   Radera
 3. Som Steve säger, litet land men stort ändå.

  SvaraRadera
 4. Det var en nyhet för mig. Tänk att de inte fann den hemliga bunkern efter så långt senare. Bra idé att ha gjort ett Museum av Sally Port. Jag hade chansen att besöka våra vänner i Singapore när de bodde där ett år. Under den tiden bodde vi i Kanada. Tack för ett inspirerande inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här finns det verkligen mycket att upptäcka. Efter våra sju år hittar jag nya saker hela tiden.

   Radera
 5. Det var en nyhet för mig. Tänk att de inte fann den hemliga bunkern efter så långt senare. Bra idé att ha gjort ett Museum av Sally Port. Jag hade chansen att besöka våra vänner i Singapore när de bodde där ett år. Under den tiden bodde vi i Kanada. Tack för ett inspirerande inlägg.

  SvaraRadera
 6. Precis som du hade jag inte den blekaste om att Singapore var inblandad i andra världskriget. Å journalisten gjorde ju ett fantastiskt jobb där att upptäcka bunkern. Bra att bunkern inte tystades ned!

  PS. Vet inte varför men inlägget påminner mig om alla underjordiska tunnlar/gångar i Vietnamn. DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns väldigt mycket skrivet och dokumenterat om just andra världskriget här. Och som jag skrev, besöket i Changi prison var verkligen en ögonöppnare om vad som hänt i den här delen av världen.

   Radera
 7. Ja, så gräsligt det måste ha varit. Det finns många bunkrar lite varstans. Intressant att läsa om. Måtte dessa tider aldrig komma igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det värsta är att det pågår sådana här hemskheter hela tiden, vi verkar aldrig lära oss...

   Radera
 8. Innan vi flyttade till Asien hade jag väldigt dålig koll på Asiens inblandning i världskrigen, japanerna och deras hemskheter hade jag förstås hört om. Eftersom maken är intresserad och behöver en hel del bakgrund till relationer mellan länderna vi besökt en hel del krigsmuseum på våra resor.
  Vilken oerhörd ondska det funnits och finns i världen, det har jag blivit varse.
  Ska visa maken ditt inlägg, dit vill han helt säkert.
  Trevlig helg,Marina ��

  SvaraRadera
 9. Människan är en fruktansvärt ond varelse egentligen...och att vi aldrig lär oss!

  SvaraRadera
 10. Detta var en nyhet för mig också! Skrämmande och tänkvärt på samma gång. Bra att du berättar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Börjar man "gräva lite" så finns det mycket att upptäcka och plötsligt tycker till och med jag att historia är intressant.

   Radera
 11. Hade jag ingen aning om, vad lite man vet!

  SvaraRadera
 12. Men häftigt med WW2-rester även i Singapore! Bra att veta, stan står ju som du kanske vet med på min lista för Asien och kanske även min näst-första anhalt dit (eftersom Dubai blir först). :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. jo då, här finns gott om rester från kriget. Nu är ju visserligen jag prat i målet, men jag skulle absolut välja Singapore före Dubai :)

   Radera