måndag 25 februari 2013

"Nu är glada nyår slut slut slut..."

...eller nå´t...

Nu vet jag ju inte om man har någon motsvarande visa i den här delen av världen, men med tanke på hur mycket det kinesiska nyårsfirandet påminner om vårt julfirande så kanske det finns det.

Hur som helst, igår tog firandet slut för det här året. Hos oss på vårt boende, firandes det genom att det kom lejondansare och förgyllde(?) helgen. Säga vad man vill om dessa lejondansare, men populära är de, det var många som flockades runt för att se dem "hoppa omkring och spotta apelsinskal" omkring sig.


Om någon har glömt vad det här med lejondans innebär, kör jag en sådan där "latvariant" igen, så om ni skulle vilja förkovra er lite mer i ämnet finns det här och här.

Eftersom vi var bortbjudna till singaporianska goda vänner under helgen fick vi även i år glädjen att få delta i "apelsinbytarritualen". Det vill säga att man tar med sig två apelsiner när man går bort och får två andra med sig när man går hem, allt för  "Good luck, happiness and longlivety...


12 kommentarer:

 1. Vad trevligt med apelsinerna! Äter man bara upp dem sedan när man vill, eller finns det ritualer för det med...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ärligt talat så vet jag inte riktigt, jag testade att äta upp en av mina nyårsapelsiner, men jag gissar att den troligen varit en av de tidigaste bortbytingarna, så jag tror nog att nummer två får gå till de sälla jaktmarkerna utan några större ritualer...

   Radera
 2. Minns de dar lejondansarna ocksa som akte runt bland alla condos och dansade! Lite roligt anda och intressant! Men aningen hogljutt ibland..!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt högljutt skulle jag vilja påstå...

   Radera
 3. Måndag morgon; nyårsfirandet över, lägger två apelsiner i min väska - min lunch, som jag inte tänker ge/byta bort...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror det är en bra idé att behålla dem!

   Radera
 4. Tycker så om såna där traditioner som att byta apelsiner ;o)) Önskar att vi oxå hade nåt liknande på våra breddgrader.

  Och undrar samma som Joanna ovan, äter man upp apelsinerna bara rakt av eller..?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lagom avancerat, på något vis... Och som sagt, jagvet inte riktigt, men jag tror de ligger så länge och bara är vackra så de torkar.

   Radera
 5. De måste köpa in en väldigt massa apelsiner alla mataffärer om hela Singapore ska byta med varandra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör de - fruktavdelningarna dignar av alla orange citrusfrukter den här tiden! Gärna lite dyrare än övriga tider på året också...

   Radera
 6. Haha. Vilken härlig tradition! Kanske något för nästa jul, hade ju varit väldigt lätt och praktiskt. :-)

  SvaraRadera
 7. Kanske något vi ska försöka införa!?

  SvaraRadera