Jag antar att det finns någon mer än jag som tycker de här fröna är jättegoda men ack så besvärliga att få ur. Det är såväl pilligt som söligt och innan man är klar har det mesta inom sprättavstånd antagit en nyans av det rödare slaget. På Youtube finns det massor av olika filmsnuttar som visar hur man ska bära sig åt, men jag kan inte direkt påstå att det brukar fungera som det gör på film. Det kan ju vara så att det är jag som inte riktigt förstår, vilket inte skulle vara speciellt konstigt alls, men jag kan ju få leva i tron om att det inte är så, utan det händer alla...
Och visst kan det sprätta lite, och visst kan det bli röda prickar lite här och var, men inte tillnärmelsevis så många som det blir om man ska försöka peta ut alla frön med sked. Sedan är det bara att förvara dem i en skål i kylen och använda till vad man vill. Jag har dem gärna i sallad och på morgonfilen - så lyxigt och gott!
Visste ni förresten att grenadin görs på granatäpple, och så nyttigt som det är så måste det ju finnas massor med väldigt nyttiga drinkar...eller det nyttiga kanske åtminstone tar ut det onyttiga...eller nåt...
Bra idé! Brukar peta ut fröerna, tidsödande. Gillar granatäpplen och brukar äta en del i Spanien.
SvaraRaderaDen här varianten funkade faktiskt riktigt bra!
RaderaDylikt pillande behöver jag inte ens tänka på sedan jag blev "enarmad". Nyttiga frön äter jag dock gärna. "Nyttiga" drinkar slinker oxå ner.
SvaraRadera"Nyttiga" drinkar kan aldrig vara fel ;)
RaderaTycker att dessa frön är visserligen goda, men alldeles för hårda att ära. Å då jag dessutom är lat så skulle jag inte orka med förberedelsejobbet heller;-)
SvaraRaderavisst är det ett pilligt jobb och visst tar det lite tid, men så hårda är de inte och när man väl har fått ur dom ur skalet är det faktiskt värt det!
RaderaHar nog faktiskt aldrig smakat på granatäpplen. De finns dock även här i Weed och Mt Shasta.
SvaraRaderaHar litet problem att äta hårda saker så tror inte att jag provar men jag antar att man kanske man äta köttet? Litet slöseri dock med så stor del kärnor.
Bra i alla fall med tips.
Nej, det är inget "kött" i granatäpplen. Det vita du ser på bilderna är bara ett slags skydd kring kärnorna. Och så hårda är det i te utan om man får tag i ett riktigt moget äpple är de fantastiskt söta och saftiga. Jag tycker absolut att du ska testa!
SvaraRaderaTack för tipset om morgonfilen. Då kunde mina amerikanska blåbär, hallon, nyttiga nötter få lite sällskap.
SvaraRaderaDet kommer att bli en fantastisk blandning!
RaderaJo, det var ungefär det enda jag visste om granatäpplen som liten flicka, detta om grenadin. Ja, ock så förstod jag inte alls mig på min segelfartygsseglande farfar som påstod att han tyckte allra mest om granater. Bomber och granater tänkte jag förstås född på det demilitariserade Åland :). Långt senare i livet fick jag äntligen upp vilka granater han älskade och jag håller med honom till hundra procent. En underbar frukt.
SvaraRaderaJag fick förstås upp ögonen, men dom trillade visst bort ;)
RaderaVisst är det en underbar frukt! Och jag hittade de borttrillade ögonen ;)
RaderaHär kommer ett försök till förklaring hur jag gör: Först skär jag av "rosetten" genom att göra några snitt nedåt runt om den så att det blir en grop. Jag använder en liten vass kniv. Granatäpplen brukar bestå av 5 klyftor som jag vill separera utan att förstöra några kärnor och på så vis undvika stänk. De ställen där klyftorna skiljs åt syns som 5 utbuktningar på frukten. Längs varje utbuktning skär jag ett snitt, max 1 mm djupt, från "gropen" ner till undersidans mitt. Sen tar jag tag med tummarna i gropen och separerar klyftorna från varandra. Det går lättare om jag har påbörjat snitten nere i gropen. Först bryter av så mycket skal jag kan från klyftorna och sen pillar jag av kärnorna. Gör jag det försiktigt blir det inget stänk alls och endast hela kärnor!
SvaraRaderaKan vara värt att testa - tack för tipset!
Radera