onsdag 17 december 2014

Glöggrecept

Det här har aldrig varit, är inte och kommer inte att bli någon receptblogg. Det finns så många andra som gör det så mycket bättre än vad jag gör, och dem tänker jag definitivt inte konkurrera med. Men jag behöver ju inte vara sämre än att jag kan göra ett undantag...

Här finns det visserligen glögg att inhandla, och den finns på det där livsnödvändiga blågula varuhuset där man som svensk på utländsk mark kan få tag i det mesta man plötsligt inte kan leva utan. (och då pratar jag om fler saker än värmeljus och servetter) Nu är det dock ett problem när det handlar om den där drycken som är nödvändig för att det ska smaka jul på riktigt, nämligen glögg. Visst finns den på Ikea, men den där riktiga julsmaks-glöggen finns inte, utan någon har försökt slå flera flugor i en smäll och kommit med den briljanta idén att göra glögg med lussekattssmak. Resultatet av det blev väl sådär om ni frågar mig! Ok, det är glögg, och den är väl rätt ok här i värmen eftersom den är godare att dricka kall med is i, istället för varm med russin och mandel, men om man vill ha sådan istället kan man ju göra egen!


Det här receptet fick jag av en kompis här och det blev ett riktigt bra resultat, och inte tog det speciellt lång tid heller. Så om nu någon av er står utan glögg till jul och inte har lust eller ork att ta er till affären där denna dryck kan inhandlas, kommer här ett alternativ:

10 cl vodka
4-5 bitar kanel
20 kryddnejlikor
1 bit ingefära
4 krm krossade kardemummakärnor
1/2 pomeransskal
---------------------
1 flaska rödvin
3dl socker (jag använde halva mängden och det gick alldeles utmärkt)
1 krm vanillinsocker

- Häll spriten i en burk med lock
- Krossa alla kryddor och lägg i burken och låt stå i 24 timmar
- Sila bort kryddorna
- Blanda vin socker vanillinsocker och kryddspriten (kallt) och rör tills sockret smält (kan ta en stund)

Häll upp på butelj - värm och servera med russin och mandel

9 kommentarer:

 1. Glögg är ingenting för mig. Alldeles för sött och sliskigt för min smak. Föredrar "alpvarianten" glühwein, som inte innehåller socker och är spetsat med strohrum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då kan det har vara ett alternativ, om du utesluter sockret, så hamnar du ungefär där - fast utan strohrum, men det kanske inte gör så mycket ;)

   Radera
 2. Brukar hålla mig till Blossa starkvinsglögg och har aldrig fått till någon egengjord som kunnat konkurrera. Ditt recept kanske kan va nåt att utmana Blossa med.

  SvaraRadera
 3. Förut köpte jag alltid min glögg på IKEA i Barcelona, då såldes Snälleröds glögg som jag tyckte var jättegod. Nu gör jag också egen glögg, blir precis som man vill ha den, lagom söt, lagom starkt, lagom kryddor. Lagom....det är riktigt svenskt det.:) Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det...ett mycket bra ord...och så väldigt lagom ;)

   Radera
 4. Jag går i tankarna att göra egen glögg och det finns hur många recept som helst. Förra året hade jag i brandy och det var inte att rekommendera. Jag ska prova på ditt recept i år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det och berätta gärna hur den blev!

   Radera
 5. Vi provar alla möjliga konstiga sorters glögg. Just nu har hallon-lakritsglöggen förstaplatsen. När vi har många gäster brukar vi göra glögg på apelsiner. Den är också god!

  Skål!

  SvaraRadera