måndag 15 december 2014

Luciakväll på Gardens by the Bay


I lördags var det alltså den 13:e december, ett datum som är väldigt viktigt i svenskens liv. Det är ju då den vitklädda skönsjungande damen, med ljus i hår och händer, kommer med sina tärnor och tomtar och andra figurer som ingår i tåget.

"Luciatåg" är för övrigt ett rätt mystiskt uttryck för de som inte riktigt är invigda i vårt svenska språk. Jag hörde hur ett av de barn som går på svenska skolan här i Singapore kommit hem till sina föräldrar, efter de blivit informerade om att de skulle framträda på lucia, och strålat med hela ansiktet och lyckligt informerat om att de minsann skulle ut och åka tåg!

När jag gick i skolan var det alltid tradition att årskurs sex lussade för övriga klasser. Detta lussande föregicks alltid av ett röstande där en lång tjej med svallande blont hår röstades fram som Lucia. Men nu hör det till saken att jag gick i skolan under en tid då det ofta handlade om att vissa regler skulle liksom inte följas. Det innebar till vår lärares förtvivlan att när det var vår klass som skulle stå för skolans luciatåg blev det inte den blonda tjejen med det långa hårsvallet som valdes, nej det bestämdes att vi skulle vara tvärtom. Det betydde att det blev den kortaste tjejen med mörkt hår som valdes. Och så gick det till när undertecknad blev vald till skolans Lucia. (jag kan ju få leva i tron att jag blev vald, när det i själva verket inte var så många att välja på som uppfyllde kriteriet "kortast och mörk")


I år blev det inte mycket till luciatåg för oss, närmare bestämt inget alls. Men det gör inte så mycket. Det blir i alla fall inte riktigt rätt känsla här i värmen. Istället bestämde vi oss för att fira Lucia med att gå ut och äta. Målet för kvällen var Gardens by the Bay, parken med de höga "låtsasträden" och jätteväxthusen. 50 meter upp i ett av dessa stålträd  finns nämligen en restaurang där man serveras rätt häftig utsikt till maten. Så det blev god mat och dryck uppe bland stålgrenarna för att sedan göra ett besök på takbaren en trappa upp för att beundra en annan sorts lusseljus. Det är väl inte riktigt samma sak, men det gick rätt bra ändå...10 kommentarer:

 1. Ja, det svenska språkets "mysterier" är litet knepiga ibland. Tåg kan ju betyda mer än färdmedlet.
  Jag har mörkt hår och var också Lucia. Tycker att Lucia egentligen borde vara mörkhårig med tanke på ursprunget.
  Vilka märkliga byggnader. Jag får genast associationer till rymdskepp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Rymdskeppsliknande" kan nog vara rätt så nära sanningen.

   Radera
 2. Det lät spännande att åka Luciatåg. Förstår att barnet var lycklig över den stundande resan.
  Var det inte så enligt legenden att Lucia var mörkhårig? Det är klart att du blev framröstad på ett majoritetsbeslut.
  Vilken utsikt ni måste ha haft däruppe. Den hade jag gärna sett.
  Önskar dig en fin vecka. Kommer du att åka iväg med något Julflyg eller Luciaflyg? Bosse L.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir julflyg hemåt på torsdag och det är klart att mitt luciaframträdande enbart berodde på att alla la sin röst på den som var vackrast i rollen ;)

   Radera
 3. WOW! Så du var mörk och kort som barn - undrar om du har växt till dig;-)
  Om jag ska få välja mellan ett traditionellt luciatåg och din Singapore-variant väljer jag utan minsta tvekan den sistnämnda. Vilken helt underbar utsikt och vilka byggen - dregel, dregel:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag väntar fortfarande på att jag ska växa till mig! När jag väl ha gjort det ska jag bestämma vad jag ska göra när jag blir stor ;)
   Det är nästan så det går inflation i byggnader med utsikt från på det här stället, men visst är det fantastiskt vackert.

   Radera
 4. Jag nickar igenkännande då jag besökt Gardens by the Bay tidigare. Ja, med din blogg förstås.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alltid lika trevligt att ha dig med som sällskap!

   Radera
 5. Den där byggnaden under "ståltråden" är jätteläcker.Jag har ett dunkelt minne av att någon gång i högstadiet valdes en kille till Lucia. Mitten av 60-talet. Kan jag minnas rätt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där byggnaden du ser bortanför "träden" är "Marina Bay Sands", ett hotell och det är verkligen jätteläckert! (Där uppifrån har man en fantastisk utsikt över Singapores skyline)
   Jag kan mycket väl tänka mig att Lucia var en kille då, för det var väl också något av en tid då saker skulle ställas på sin spets.

   Radera