tisdag 16 december 2014

Little Bee

"Om ditt ansikte svullnar upp för att du fått så mycket stryk av livet, ska du le och låtsas att du är en fet man" (Nigerianskt ordspråk) Så lyder de sista raderna i Chris Cleaves bok om den Nigerianska flyktingflickan "Little Bee".

Little Bee, som även är titeln på boken, heter egentligen något annat, men sitt riktiga namn har hon lämnat kvar i sitt tidigare liv i Nigeria. Nu är hon en tonåring som spenderat de senaste två åren på en brittisk flyktingförläggning. Plötsligt en dag bli hon utsläppt tillsammans med tre andra flyktingar, dock på ett icke helt riktigt sätt, vilket innebär att hon befinner sig i England som illegal flykting, utan papper och utan någon hon känner. Det enda hon har att förlita sig på är ett visitkort tillhörande en man hon träffat på en strand i Nigeria.

"Little Bee" är en bok jag hade hört mycket om och hade väldigt höga förväntningar på. Tyvärr kanske för höga, med tanke på alla som höjt den till skyarna, men visst är det en bra bok. Det är en charmig och mysig bok, samtidigt som den är hemsk. Det är oerhört gripande att följa den afrikanska flickan i hennes försök att bete sig och prata som vi gör i den här delen av världen. Samtidigt som det är en bok som handlar en hel del om kulturkrockar, berör även författaren brittisk flyktingmottagning och multinationella oljebolags intressen i Afrika.

Som sagt, en mycket bra bok, men efter alla fantastiska lovord så hade jag nog hoppats på mer ändå.


8 kommentarer:

 1. Den boken är nog inte riktigt min genre om man säger så... Men tack för recensionen!

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset! Brombergs brukar ju bara ge ut s.k. högklassig litteratur. Högklassig kan betyda att man inte fattar den/den är astråkig.

  Jag har en liknande i min ska-jag-läsa-snart-hög: Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie. Får se hur den är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här var inte fullt så "högklassig" så man inte fattade ;)
   Tack för tipset, den ska jag söka rätt på.

   Radera
 3. Jag har läst den också. Tyckte att den började väldigt bra, men sen fortsatte den inte riktigt lika bra... Men läsvärd!

  SvaraRadera
 4. Ja det kan ju bli ett problem det där ibland, händer mig ganska ofta, om flera stycken har rekommenderat en film eller bok och man har så höga förväntningar och då blir man nästan alltid lite besviken... Känner igen mig i det :) Men som sagt ofta är det ju mer än se eller läsvärt ändå:)


  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det. Om inte annat är det ju alltid bra att bilda sig en egen uppfattning.

   Radera