lördag 20 april 2013

Flip, flop, flip, flop...


Innan jag hamnade i den här delen av världen så levde jag i tron att ett par flip flop var ett par flip flop och sedan var det inget mer med det. Ni vet, sådana där skor där man ska trassla in en liten gummitutt mellan stortån och pektån och sedan vandra omkring med de onomatopoetiska skorna på fötterna, "flip flop, flip flop"...

Just den skomodellen ska vara den äldsta som hittats i världen och härstammar så där långt bak i tiden så att "redan de gamla egyptierna bar dem". På British Museum i London ska det finnas ett par gjorda i papyrus från ca 1500 f.kr. Japanerna introducerade i sin tur skomodellen för amerikanerna och där kom den att bli en slags symbol för en lite mer "laid back strandkultur", och det är väl lite på det stadiet jag var tills jag kom hit och upptäckte att det är lite mer än en strandsko i gummi...


Här finns denna typ av sko i alla varianter. Allt ifrån den gamla hederliga strandvarianten i gummi till de som dignar under guld och glitter.


De finns i alla färger, de finns i guld och slver, med rosetter och pärlor, med glitter och sidenband och med nitar och läder. Frågan är om det finns någon enda som inte skulle kunna hitta just sin egen favoritsko av modellen flip flop.


Det kan hända att det är en mycket udda sysselsättning, men utan att förhoppningsvis bli ansedd helt galen så kan jag erkänna att jag tycker det är lite spännande att sitta någonstans och titta på fötter. Kanske inte så mycket själva fötterna, utan mer skorna som sitter på. Och då framför allt alla olika typer av just flip flop som kan passera.


 Själva gångstilen i flip flop-skor är även den en konst i sig. Det finns två varianter, endera väljer man att knipa med tårna och det är då det ljudhärmande "flip flop" uppstår. En annan variant är att låta bli det där med tåknipandet, och då uppstår ett mera hasande ljud. Flertalet här har anammat den hasande stilen, medan jag själv alltid trampar omkring med ett väldigt tydligt och klatschigt flip-floppande.

Jodå, även min garderob har utökats med några varianter av skor med tutt mellan tårna sedan jag kom hit. Jag har nämligen hittat ett antal fördelar med dem. En sådan är naturligtvis att om man har en modell av gummi eller plast, så gör det inget att man får vada omkring i vatten till fotknölarna när den dagliga störtskuren kommer. Men frågan är om inte en av de största fördelarna med skomodellen är att det inte gör något att det hela tiden bara blir längre och längre ner till golvet...


16 kommentarer:

 1. Flipflopflipflop...ett omisskänligt sommarljud. Så härligt skrivet inlägg. Sitter här med ett stort leende på läpparna. Egentligen är det väldigt intressant det där med vad man har på fötterna och att se så många flipflopskovarianter som du har tillgång till måste ju vara kul.
  De är ju praktiska flipflopparna, men kanske inte helt fotriktiga, men troligen har man även ändrat på den biten för dem som önskar. Man kan ju dekorera dem själv också väldigt lätt
  Ha en fin dag Marina!
  Här skiner solen, det blåser (isen ska bort) och värmeslag behöver man inte frukta för ännu (2 grader +) :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, fotriktiga är de kanske inte, men väldigt sköna - och enkla att ta på ;)

   Radera
 2. Flip-flop är en av mina absoluta sommarfavoriter och jag kan gott tänka mig flera av dem som du visat upp här. Känner att det är läge att gå ut på jakt efter ett par nya för säsongen snart. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd bara att just flipflop-säsongen är så kort i Sverige, men det kanske skulle funka med en fodrad variant ;)

   Radera
 3. Jag önskar att jag skulle kunna ha flip-flop. Men jag får skavsår mellan tårna. Jag har provar sååå många gånger så nu har jag gett upp. Tacka gode Gud för Foppaskorna ;)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tar lite tid att vänja fötterna vid dem, men sen!

   Radera
 4. Som sagt,det som finns, det finns i Singapore.Din text tillsammans med bilderna blir så levande så jag "hör" både flipflopandet och hasandet när jag läser.
  Som f d skofreak med sprängfylld skogarderob så måste jag ändå tillstå att flip flops aldrig upptog en plats där. Numera är jag hänvisad till specialtofflor från Nya Zeeland året runt och både ute och inne. Min nuvarande gångstil, "has-och-dunk", klarar inte annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, som sagt, längden av sommarsäsongen gör väl att "flipflopsen" aldrig kan bli riktigt lika stora där som här, och jag har aldrig heller haft några i min garderob tidigare, men här har jag liksom upptäckt hur himla sköna de är, så nu får nog även den svenska skogarderoben fyllas ut med några av den sorten...

   Radera
 5. Älskar flip-flops, lever i dem hela våren/sommaren/hösten... har några snyggvarianter, men de jag verkligen använder varje dag är av märket Reef, supersköna eftersom överdelen är av tyg, inte plast.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det som är så kul, att det finns "snyggvarianter" av flip-flops! Och jag håller med om att de med tyg kan kännas skönare, även de med läder istället för plast.

   Radera
 6. Så intressant att få lite historia bakom alla flipflop man nötit ut genom åren...ikväll ska jag ta dom med glitter, ska nämligen på 40-års fest!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du hade det bra i dina glittriga skor! Även jag var och svängde mina lurviga igår (dock utan flip-flops) på Sweas vårfest när det firades 25-årsjubileum!

   Radera
 7. Vilka läckra! Skulle vilja ha ett par riktigt pimpade med glitter och stenar och ett par med lite mera tuff stil. Skitsnygga ju :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är jättekul att de finns i så många olika utföranden!

   Radera
 8. Om man inte har haft flip-flop på ett tag måste man vänja sig vid dem annars är skavsår och en blåsa överhängande!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det lär man sig den hårda vägen...!

   Radera