torsdag 4 april 2013

Singapore och Feng ShuiAtt det inte finns många helt fyrkantiga byggnader i den här stan, det är ett som är säkert. Det är rundningar, trekanter och alla möjliga och omöjliga formationer. Till stor del så beror detta på den otroliga genomslagskraft som Feng Shui har här i Singapore, övertygelsen om att vi "får det som vi har det", eller hur man nu skulle kunna uttrycka det på något klämkäckt svenskt vis.
Feng Shui bygger på att de fem elementen trä, eld, jord, metall och vatten, i kombination med färger, styr energiflödet, eller "qi", och våra livs utformning. Omgivningen ska vara i balans med naturen och inte störa harmonin. Det är en slags gammal kinesisk naturvetenskapsteknik och här styr den väldigt mycket, allt för hälsa, framgång och välstånd.


Det finns de som, i egenskap av feng shui-experter, blir inkallade när någon ska köpa hus eller lägenhet för att kontrollera om det är en bra eller dålig feng shui i det tilltänkta boendet. Minst lika viktigt är det att kontrollera detta innan ett företag flyttar in i nya lokaler. Är det en dålig feng shui kan det aldrig löna sig att driva en affärsrörelse i den byggnaden.


Sedan har det naturligtvis betydelse hur möblerna placeras, vilka färger man kan ha på vilka platser, i vilket väderstreck man kan ha sitt skrivbord och så vidare (så visst är det en hel vetenskap, alltid...)


Det finns flera exempel på hur feng shuin styr byggnationen, eller i vissa fall avsaknad av byggnation! Det finns ett stort obebyggt område, där det med Singapores mått mätt skulle kunna få plats massor med byggnader, men på grund av att grannhusen av någon konstig anledning byggts med väldigt vassa hörn, så finns det ingen som vill bygga på den gröna ytan, för det skulle innebära väldigt dålig feng shui. Och detta trots att huset brevid är en väldigt vacker byggnad med vackra rundade kanter. Men mellan dessa byggnader, är det alltså en hyfsad stor obebyggd yta.Ett exempel på ett bygge med bra feng shui däremot, är Marina Bay Sands, där de tre pelarna står för "luck, prosperity and longevity". Till höger om byggnaden finns Singapore Flyer, som snurrar medsols för att ösa in positiv energi till landet och till vänster ligger Art Sciense Museum, lotusblomman som genererar stabilitet till tillväxten. Inte nog med detta, mitt emot finns ju ett vattensprutande merlion som vaktar och ser till att ingen "bad qi" tar sig in i landet. Så att det här bygget ska ha positiv inverkan på Singapore, råder det ingen som helst tvekan om.


Sant eller inte? Tja, det är man väl kanske inte helt överens om, men det är klart, i egenskap av en "sådan där skrockfull person", så har jag full förståelse för de som tycker att "det är dumt att chansa"...

18 kommentarer:

 1. Jag tycker oxå att det är viktigt att undvika alltför stora störningar när miljöer skapas. Det må då vara att bygga eller t ex att möblera. Samklang och harmoni med omgivningen är att eftersträva så jag kan väl säga att jag köper Feng Shui-konceptet. För Singapore kanske Feng Shui är särskilt viktigt eftersom det där kanske inte skulle finnas några obebyggda "gröna oaser" utan denna vetenskap.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror också hela idén med Feng Shui är bra, sedan kan det ibland (i alla fall sett med mina ögon) bli lite snudd på väl mycket när det sker sådant som att man måste byta varv på det stora hjulet för att annars ramlar pengarna ut ur landet istället för in...

   Radera
 2. Vilka häftiga byggnader.
  Tro kan flytta berg ;)
  Kram!

  SvaraRadera
 3. För sådär 10-15 år sen så höll jag på med Feng Shui. Gick på kurser och köpte hem böcker. Men så förändrades livet för mej och jag orkade inte engagera mej i något utöver att överleva. Så Feng Shui fick läggas åt sidan.

  Men för Singaporeborna måste det vara skönt med lite tomma ytor mitt i bland skyskraporna ;o)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Böcker i ämnet finns här också, eftersom det gör mig väldigt nyfiken och jag lever i tron att jag kan ta till mig något, jag behöver kanske inte köpa hela konceptet.

   Radera
 4. Tack för en välkryddad lektion och fina bilder som vanligt. Mycket intressant. Det är verkligen imponerande och häftiga byggnader. Jag har med ålderns höst ändrat en hel del på mina värderingar. Förr drömde jag om att bo en storstad under några år. Nu får jag hemlängtan varje gång vi besöker Malmö. Konstigt nog inte i Köpenhamn. Men olika sorters kulturer är fascinerande. Att få uppleva dem på Blogglandia gillar jag skarpt. Vilken våning bor ni på? Är det ett äkta Feng Shuihus?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tro det eller ej, men jag är absolut ingen storstadsmänniska, utan uppskattar skog och mark mycket, men tro det eller ej, Singapore är rätt överskådligt och därmed helt ok om man nu ska bo i en storstad. Vi bor på femte av 29 våningar i ett hus där det finns rundade fönsterpartier och sneddade väggar på balkongen - "just in case"...

   Radera
 5. Det är ingen dum idé att vara eftertänksam när man bygger, möblerar eller förändrar och att försöka få allt att harmonisera. Ser man på alla fula betongförorter så förstår man varför.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har alldeles rätt, lite Feng Shui skulle inte ha skadat när områdena runt Stockholm byggdes en gång.

   Radera
 6. Feng Shui eller inte, byggnaderna är läckra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är de, och jag tröttnar aldrig på att leta nya, annorlunda byggnader.

   Radera
 7. Asiater har väl ofta en större tro på sånt som för oss européer kan kännas som lite "magiskt" tänkande...? I vissa fall känns ju konsekvenserna lite fåniga, men det är ju ändå positivt att tänka på hur miljön ser ut, och jag kan hålla med om att det är trevligare med de lite runda formerna på husen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med - runda hus är jättemysiga!

   Radera
 8. Feng-Shui är bara bra tror jag när det gäller byggnader i karga norden skall det väl vara kantigt och stilrent anser vi, jag tycker att man känner direkt när ett rum känns rätt eller fel möblerat men man får ju inte gå till överdrift som med allt annat - ha en trevlig helg!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som den typiska svensk jag är, så säger jag väl "lagom är bäst"...

   Radera
 9. Vilken intressant läsning! Jag trodde att feng shui endast handlade om inomhus. T.ex. vet jag att där hundar väljer att ligga, där är det bra "vibbar".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande, det hade jag inte en aning om, men nu vet jag varför alla år med hund i sängen har varit så härliga ;)

   Radera