tisdag 16 april 2013

Te och så lite mer te!

Ju mer olika teer jag hittar, desto fler upptäcker jag att jag har kvar att testa! Lite så är det ju, att vara i teernas förlovade del av världen.


Te har sitt ursprung i Kina, och enligt en av många legender så var det en kejsare vid namn Shen Nung som får kredit för att ha upptäckt drycken. Han ska ha råkat få ett blad i en kopp med varmt vatten, fattat tycke för drycken och sen, bara sådär, så blev det tedryck av det hela! Eftersom te sägs vara den dryck som dricks mest i världen (efter vatten), så var det ingen dum upptäckt han gjorde den gode herr Nung.


Jag tillhör den skara som en gång levde i tron att te var de där gula påsarna som man hade i koppen på morgonen, och det var det, liksom... Nu vet jag att riktigt så enkelt är det inte. Det kan vara lika viktigt att te har rätt smak för en del, som vin för andra.

Sedan finns det ju svart te, vitt te, grönt te, gult te, rött te, Oolong te, Jasminte, örtte.... Så det är en hel vetenskap med andra ord!


Jag dricker en hel del te. Te av olika slag. Jag har svårt att avgöra vilket som är bäst, men visst får man favoriter. Jag tycker till exempel chaite är väldigt gott. Jag gillar te med mycket ingefärasmak. Grönt te är också en favorit i vissa varianter - inte alla. Passionsfrukt är en annan, Oolong är inte heller dumt... Med andra ord, så vet jag inte riktigt vad som är bäst, men visst är det skillnad på te och te!

En riktig favorit är faktiskt att ha grönt te i en kopp tillsammans med skivad ingefära och citrongräs - så uppriskande och smakrikt. Det är i och för sig en förutsättning att man gillar dessa smaker, men då är det en riktig hit! Sedan låter det ju som om det dessutom skulle kunna vara riktigt nyttigt...


15 kommentarer:

 1. Te är ännu en relativt outforskad dryck för mig, men med ditt utbud ständigt nåbart så verkar det både spännande och gott. Tids nog så...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är faktiskt både spännande och gott.

   Radera
 2. Intressant! Tänk så mycket som har börjat med ett misstag. Jag är helt såld på rooibos. Allra godast är den med citrus och lakritsrot - mums!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det lät spännande, det måste jag försöka få tag i!

   Radera
 3. Vad roligt att få testa så många olika teer! Jag tycker också te är gott och försöker testa en hel del av det som finns i Sverige. Antar att utbudet du har därborta är hur stort som helst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det verkligen! Utbudet av teer verkar vara oändligt.

   Radera
 4. Ramlade in på din blogg idag och gillar! Det är kul att läsa andra utlandssvenskars bloggar. Te har jag just återupptäckt, ska ge grönt te en ny chans efter det här...

  Hälsningar från Madrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va kul - välkommen! Jag ska ramla in hos dig också under dagen! Det finns faktiskt en hel del gröna teer som inte smakar "typiskt grönt te".

   Radera
 5. Fantastiskt! Jag dricker te, inte kaffe, och det börjar komma fler och fler sorter te till Sverige. Vi har en stor te affär i Linköping som gör att vi kan få tag i rätt många olika typer av te. Så alla kan få som de själva gillar. Själv dricker jag grönt te och gärna även örtte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag tror att fler och fler i Sverige håller på att upptäcka olika tevarianter.

   Radera
 6. Jag tillhör skaran tedrickare som definitivt inte gillar kaffe. Ikäll hälsade jag på några vänner som bjöd på Champange-te. En ny och intressant smakupplevelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast jag gillar ju kaffe också... Champagne-te lät verkligen spännande och kite mystiskt, ska se om jag kan få tag i det, blev lite nyfiken där...

   Radera
 7. Svar
  1. Det ena behöver ju inte utesluta det andra...även om jag numer dricker betydligt mindre kaffe än jag gjort tidigare.

   Radera
 8. Mina favorit teer är lakrits te och polkagris te. Sååå gott!
  Kram!

  SvaraRadera