tisdag 30 april 2013

Att bo på en ö utan att bada

Om någon hade sagt till mig för fyra år sedan att jag skulle komma att bo på en ö mitt i havet, utan att bada så hade jag garanterad idiotförklarat vederbörande omedelbart. Men nu är det precis så det är. Jag bor på den där ön mitt i havet, en ö som är så liten så man når havet åt alla håll på nolltid men jag badar inte!

Jag kan ju lugnt säga att det inte beror på att det är kallt i vattnet, för vattentemperaturen är väl någonstans runt normal badkarstemperatur, nej, det beror helt enkelt på att det inte lockar att bada när man inte ser horisonten för alla containerskepp som väntar på att lastas eller lossas.


Om man är vid kusten efter mörkrets inbrott och inte vet vad det är som lyser upp horisonten, skulle man kunna tro att det är en stad där borta på andra sidan. Fast det kanske inte är så konstigt om det nu lastas
60 000 containrar varje dag i det här landet som enligt uppgift ska ha världens näst största hamn efter Shanghai.


Det är lite av en hisnande känsla att åka färjan ut härifrån och kryssa mellan de stillaliggande jätteskeppen. Jag kan ju med enkelhet påstå att det inte ser ut som några små båtar som man vänder på en femöring precis...


Det finns tydligen ett mått på dessa enorma tingestar som heter "suezmax" och det är då måttet på det största som kan passera Suezkanalen. Ett av de största ska ha måtten 400x50 meter och sträcka sig 15 meter nedåt. Om jag dessutom tilläger att propellern mäter 10 meter i diameter och väger 130 ton, så kan man ju gissa att det väger en del också.


Nu läste jag att ett problem som de har på de här skeppen är överfall av pirater. Och numer är det ju inte en "hederlig pirat" á la Jack Sparrow  som viftar med en pistol längst fram i fören på en liten båt, nej då, det är mycket mer sofistikerat. Bland annat så använder de sig tydligen av kustbevakningens båtar och uniformer. Fast det är klart, det kanske är svårt att få ett sådant där skepp modell större att stanna om man står i fören på ett litet sjörövarskepp och viftar med en pistol.

Hur som helst, stora är de och många är de, och även om det är väldigt synd att det inte lockar med bad vid kusterna, men det går inte att komma ifrån att det är facsinerande att se dessa skepp av monsterstorlek ligga där ute och guppa i väntan på att få angöra hamnen...


8 kommentarer:

 1. Som sagt, det som finns det finns i Singapore.
  Att bada utan att se horisonten går förstås inte för sig.
  Modiga pirater som ger sig på dessa kolosser. Väl ombord, hur bordandet nu går till, kan ju vad som helst vänta på dessa 2 hektar.

  SvaraRadera
 2. Visst är det maffigt med stora båtar. I love it! Men så är jag dotter till en sjökapten också!

  SvaraRadera
 3. Underbart inlägg!
  Kram Kim :-)

  SvaraRadera
 4. Intressant som alltid att titta in här. Jag som trodde att du skulle berätta att du tröttnat på att bada.
  Kram Bosse

  SvaraRadera
 5. Jisses! Snacka om stora skepp! Jag har varit i Florida några gånger och där ligger det också en massa båtar och väntar. Vi badade - jag tänkte på det...

  SvaraRadera
 6. ...och ute på öppna havet verkar de små. Min far, (och farfar), jobbade som sjömän hela sina vuxna liv och farsan var just på containerskepp de sista åren han var ute. Han berättade bla en historia om att de en gång hade en last med bilar från Japan och det var en sån sjögång att alla billarm gick igång samtidigt. Så även ett gigantiskt skepp kan gunga.:-)
  sv:
  Ja, smaken är ju olika. ;-)

  SvaraRadera
 7. Oj,dom var många...och stora!
  Men det vet i katten om jag hade brytt mig om. Jag hade nog badat i alla fall ;)
  Kram!

  SvaraRadera
 8. Men det går väl att sola vid stranden och stoppa ner fötterna i vattnet. Då kan man ju alltid låtsas eller ...

  SvaraRadera