torsdag 18 april 2013

En annan version av "Andarnas hus"

Om jag inte missminner mig helt, så finns det ett tv-program i Sverige som heter "Andarnas hus", där husägare får hjälp med att stifta bekantskap med sina inneboende spöken. I de här trakterna har vi också andarnas hus, men då är det deras egna på riktigt!

Utanför många hus kan man hitta små hus, en del större och väl utsmyckade och andra mer som små fågelbord, fyllda med mat, dryck och rökelser av alla de slag. Och de här är alltså små hus uppförda till andarna.


Det kan vara flera anledningar till att huset finns, men en viktig anledning är att man blidkar (eller kanske till och med fjäskar för?) anden som stördes när man byggde huset på dennes mark. Och det kan man ju förstå, att det kan inte vara roligt att bli störd, även om man bara är en ande, men får man då ett nytt litet hus och blir försedd med mat och dryck, samt en massa goda dofter, så kan man säkert inte göra annat än att hjälpa de som flyttar in.

Sedan är det inte bara att smälla upp det där lilla huset hur som helst minsann - de där andarna kan vara lite kinkiga minsann. En del tar till och med hjälp av expertisen, och då handlar det om någon som kan räkna ut vilket datum som det ska sättas upp. Hur den uträkningen går till, är jag inte så speciellt insatt i, men det har säkert med månen och de astrologiska tecknen och elementen att göra på något vis.

Det enda jag vet säkert, är att det lilla huset får inte ligga i skuggan av det stora, så undanskymda vill de inte vara i alla fall, de där andarna...


9 kommentarer:

 1. Det är klart att man ska visa hänsyn när man flyttar till ett nytt hus. Jag brukar säga att vårt Getingstorp är ett snällt hus. 100 år gamla hus brukar ju annars ha sin egenheter.Trots att vi inte byggde nåt hus till andarna. Om nu inte andarna tror att vi tillägnade vårt vackra växthus till dem. Vi delar det gärna.
  Andehusbyggmästare, andehusarkitekt. Intressanta karriärvägar.
  Följer andehuset med boningshuset vid ägarbyte eller byggs nytt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror säkert att ert växthus duger alldeles utmärkt. Om "extrahset" följer eller inte, vet jag faktiskt inte.

   Radera
 2. Det lilla huset heter "San phra phum" (ศาลพระภูมิ) och det stämmer att det är mycket med det lilla huset. Onda andar är inte att leka med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för infon Susanna (fast jag håller mig nog till de kända bokstäverna - även om de andra är vansinnigt vackra!), och jag tror som du, andar ska man hålla sig väl med!

   Radera
 3. Oj oj,undrar om korna som betade på vår tomt har lämnat andar efter sig? De lämnade nog bara lite "gödsel" efter sig. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vaknar du av att det råmar utanför fönstret någon natt så är det bara att bygga en liten ladugård ;)

   Radera
 4. Finns det Feng Shui för de små husen också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag inte en aning om, men omöjligt är det inte...

   Radera
  2. Det är nog Feng-shui redan eftersom det är så viktigt med vädersträck och annat, men bra frågeställning!!

   Radera