tisdag 30 december 2014

Syster

Marjories syster försvann en fredag i början av maj. Så inleder Bengt Ohlssson sin bok "Syster". En mardrömstanke för alla, att någon försvinner utan att man vet vad som hänt.

Läsaren får följa lillasyster Marjorie, hennes tankar och funderingar efter att det händer. Hur hon upplever sin familj före och efter systerns försvinnande, hur hon får bo hos sin faster Ilse under tiden föräldrarna söker efter sin äldsta dotter Miriam. Hos en faster hon inte känner, men som berättar historier, såväl uppdiktade som sanna.

Det är fascinerande hur författaren lyckas fånga en lillasysters upplevelser kring familjen och inte minst förhållandet till sin syster. Hur hon upplever att vara just lillasyster och hur hon ofta hade känslan av att Miriam var favoriserad av föräldrarna.

Det är ett fantastiskt språk i boken, med det ena mer målande uttrycket än det andra. Nästan så det blir väl mycket "målerier". Ibland känns det nästan som om det är viktigare att måla upp bilder med så många ord som möjligt än att föra berättelsen framåt. I vissa lägen blir det svårt att ta till sig att det är ett barn som det handlar om och som tänker alla dessa tankar som svävar iväg i en aldrig sinande ström av målande beskrivningar.

Men visst, en läsvärd bok som tar upp en fruktansvärd händelse, och jag har en bestämd känsla av att det här är en bok som kommer att användas i många bokcirklar, skolklasser och andra forum där man kan diskutera och analysera innehållet.


2 kommentarer:

 1. Instämmer helt med dina åsikter, precis så tyckte jag också. Undrar om fastern kan kallas gurlesk? ;)

  Gott nytt år!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är jag helt övertygad om att hon kan!

   Radera