torsdag 26 mars 2015

Bilar och gamlingar i Singapore

Mattias med bloggen Vandringsman skrev en kommentar där mitt svar tenderade att bli längre än inlägget, så jag bestämde mig för att skriva ett litet "extrainlägg" just med tanke på hans kommentar.

Som jag har sagt tidigare, så är Singapore ett väldigt enkelt och härligt land att leva i. Åtminstone om man, som vi, är här på expatkontrakt där boende och bil ingår i kontraktet. Med våra svenska ögon så är det mycket som är billigare här, men just boende och bil är vansinnigt dyrt!

För att överhuvudtaget få köpa bil måste man först köpa ett COE (Certificat of Entitlement) som, beroende av vilken bil du vill köpa, kostar upp mot 500 000 sek. Och ja, ni har förstått alldeles rätt, det här ska du betala innan du ens kan börja tänka på att köpa bil! Sedan kostar bilen i sig betydligt mer än den kostar i Sverige. När du sedan väl har köpt ditt COE och din bil, så gäller certifikatet i 10 år innan det går ut. Då har du valet att helt enkelt skrota bilen, sälja den i något av grannländerna eller kosta på den ett nytt certifikat. Då det är väldigt få som väljer att kosta på sin 10 år gamla bil ett nytt COE så innebär det att på gatorna i Singapore rullar det i stort sett bara väldigt nya och dyra bilar. (Med tanke på det här så är det ju en himla tur att det är vansinnigt billigt att ta sig fram med buss och tunnelbana)

Sedan är boendet också fruktansvärt dyrt. Däremot är det så, att alla är garanterade boende. Och det låter ju jättebra. Fast det säger ju inte så mycket om hur man bor. För många innebär det här att man måste bo hemma hos sina föräldrar väldigt länge. Just därför att man har helt enkelt inte råd med något eget boende.

Just som lite "extramaterial" kan jag ju även nämna att i Singapore finns det sedan 1994 en lag som säger att man måste ta hand om sina föräldrar! En Singaporiansk medborgare över 60 år som inte har möjlighet att försörja sig själv har rätt att kräva underhåll från sina barn. Endera i form av en klumpsumma eller genom månadsutbetalningar.

Och ja, det har sedan lagens införande varit ett antal föräldrar som ansökt om underhåll. Och straffet om man inte går kraven till mötes kan innebära böter eller fängelse. (Om någon är mer nyfiken kan man läsa om det på Maintenance of parents Act )

I det stora hela så är det ett mycket spännande land, och det finns många regler och lagar. men det är ett land utan kriminalitet (i alla fall så gott som) och det är ett rent och prydligt land där alla gör som de blir tillsagda (nästan alla i alla fall), och just nu är vi ju med om den häftiga(?) massorgen efter "landsfadern" som för närvarande ligger i parlamentshuset. Anledningen till det är att alla som vill kan gå dit och ta farväl innan begravningen på söndag. Och uppenbarligen är det många som tänkt göra det! Bara igår köade människor i åtta(!!) timmar för att få paradera förbi kistan och beslutet togs att det kommer att vara tillgängligt 24 timmar om dygnet fram till söndag.

Det var nog en himla tur att jag inte bestämde mig för att skriva det här i svarsfältet, det hade blivit lite onödigt långt...


14 kommentarer:

 1. Intressant, som alltid. Och, så annorlunda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det måste jag ju säga att det har varit (och är) en fantastisk erfarenhet att leva i ett land som Singapore under en period.

   Radera
 2. Samtidigt förstår man det dyra certifikatet för så många bilar kan inte gå på denna lilla yta Singapore har.
  Ja, det är många regler.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visserligen. Det som är tragiskt är att just bilen är en oerhört viktig statussymbol här, så många tar sina sista sparslantar just för att kunna köpa en bil som visar deras status.

   Radera
 3. Intressant är ju bara förnamnet! Allt detta visste jag inte. Snacka om kulturkrock både vad gäller bilar och föräldrar. Tur att ni har expatkontrakt! Tacka maken din för det;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju bara att konstatera att utan honom hade jag aldrig varit här över huvudtaget.

   Radera
 4. Jösses, helt annorlunda, både med boende bilar och föräldrar... intressant med andra perspektiv. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. En fantastisk möjlighet och några år med många andra perspektiv har det varit - och fortfarande är!

   Radera
 5. Intressant! Ett annat sätt att sköta ett samhälle, helt klart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, här finns många "andra sätt att sköta samhället"...

   Radera
 6. I Portugal är det också lagstiftat att barnen måste ta hand om sina föräldrar när de blir gamla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar just hur många länder som har den lagen...

   Radera
 7. Utan kriminalitet och folk gör som de blir tillsagda. Det första låter bra, mycket. Det andra låter konstigt, som i en annan tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns mycket som är lite svårt att förstå här, och det ska bli väldigt spännande att se vad som händer nu när den gamle presidenten har avlidit.

   Radera