lördag 21 mars 2015

Glass på världsturné

Nu har jag varit på Asienpremiären av "Gelato World Tour" och på köpet lärt mig något nytt. Troligtvis en av alla de där kunskaperna som mest bara tar upp ram-minne, men ändå.


Jag hade nämligen fram till igår inte en aning om vad "gelato" är (inser att jag inte riktigt hänger med i svängarna), men förstår nu att det är något som är på frammarsch på bred nivå och att världen snart kommer att digna av "gelaterior". Det kan ju vara så, att nästa drag blir att bredvid "lattehållaren" på barnvagnarna kommer det även att sitta en "gelatohållare" bara för att, liksom...

Om det finns någon mer än jag som lever i denna okunninghet, kan jag nu upplysa om att gelato är en slags italiensk glass. En glass som generellt innehåller mindre fett och mer luft jämfört med "vanlig glass". Den har mer mjölk istället för grädde, och ofta även mer socker. Smakerna kan variera och det är väldigt viktigt för gelatotillverkarna att ha sin egen speciella signaturgelato som naturligtvis är den bästa.


Och som när det handlar om allt annat ätbart så kan man även tävla i gelato.  Och det är precis vad som görs under denna världsturné! Här finns 16 gelatokockar som alla har sin egen signatursmak och publiken ska gå runt och smaka för att sedan rösta fram en vinnare. Här fanns smaker som kaffe, valnöt, choklad, bränt smör med mandelkola, öl, singapore sling, mango, vanilj och många fler. Rätt stor variation som ni ser.


Eftersom man var tvungen att köpa minst åtta "smakbiljetter" för att kunna provsmaka nöjde jag mig med att gå omkring och titta på skapelserna. Visst fanns det smaker jag skulle velat testa, men nu bestämde jag mig för att bara nicka uppmuntrande och le lite mot alla kockar som på söndag vill få titeln "Singapores bästa gelatotillverkare".


Det hela gick av stapeln vid Marina Bay Sands och på väg därifrån insåg jag att det nu var dags att göra något åt utsidan av det lotusformade museet, inte vet jag om det var dags att tvätta fasaden eller putsa fönstren, men oavsett vilket så känns det som om några personer dragit nitlotten i fråga om dagens arbetsuppgifter...
8 kommentarer:

 1. Glass heter väl gelato på italienska? Och den italienska glassen brukar ju vara väldigt god!

  SvaraRadera
 2. Tänk att det ändå finns något som jag vet redan när du skriver om det. Att gelato betyder glass på italienska visste jag, men oxå att det är en viss typ av italiensk glass. Detta fanns alltså redan i min minnesbank. Bra va.
  Me, gelato world tour. Hjälp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är helt säker på att det finns massor med kunskaper i din minnesbok som saknas hos mig! Och jag kan hålla med om ditt lilla "hjälp".

   Radera
 3. Gelato har alltid funnits, åtminstone i glastarnas förlovade land. Gelato är glass på italienska.
  Men självklart går det ju att återuppliva en gammal sak och göra ett jippo av det. Kul! Indrar om touren kommer till Stockholm?!
  Å den där sliceade byggnaden gillar jag skarpt! Lite graffiti på den bara så...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo så är det säkert, att gelatin alltid funnits - åtminstone i Italien! Men i min värld är det där med "gelatorior" något nytt, men de kan mycket väl ha funnits tidigare de med. Och någon grafittin lär det inte bli på den byggnaden, helt fel land för att det ska hända!!

   Radera
 4. Så gott! Det finns så mycket spännande och vackra saker därborta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det lär vara första och sista gången jag bevistade "gelato world tour"...

   Radera