onsdag 25 mars 2015

Modellbygge av det lite mer avancerade slaget

Singapore är, som jag skrivit om tidigare, förkortningarnas förlovade land, där det mesta på ett mer eller förvirrande vis förkortas med hjälp av tre bokstäver. En sådan instans är URA, Urban Development Authority. Något som jag skulle kunna tänka mig att översätta ungefär med "Myndigheten för stadsplanering" eller något liknande. Enligt hemsidan så har de till uppgift att "göra Singapore till en fantastiskt plats att bo, arbeta och leka" (en direktöversättning som på något vis låter betydligt bättre på originalspråk).

Här finns ett galleri som är öppet för allmänheten och man kan kika in och se hur staden växer och vilka planer som finns för framtiden. För växer, det gör den verkligen även i bokstavlig bemärkelse. Man räknar med att den blivit minst 100 kvadratkilometer större jämfört med hur det var från början. (Mer om hur det gått till finns här)Man har gjort modeller av staden, dels en av citykärnan och dels en av hela landet. Och inte vilka modeller som helst! Den över city mäter 11x10 meter och här finns alla byggnader, vägar och vattendrag med - en helt fantastisk skapelse!


Jag vet inte hur det är med er andra, men jag har aldrig varit speciellt trakterad av modellbygge, ni vet alla de där plast- eller träsakerna som kom i en hel massa delar i en liten låda tillsammans med lite lim och en helt obegriplig beskrivning. De få gånger jag försökte mig på denna sysselsättning så blev det alltid någon del över, lite som att montera Ikeamöbler fast i mindre skala, med andra ord...


Jag måste säga att jag är djupt imponerad av modellerna på URA, vilket jobb det måste ligga bakom. Och det kan nog vara så att det till och med var mer tålamodsprövande än att sätta ihop en Billy eller något annat inhandlat på det blågula varuhuset...


12 kommentarer:

 1. Mycket ambitiöst, som så mycket annat i Singapore. Många av dessa projekt skulle aldrig kunna genomföras i Sverige. Men då man styr landet så hårt så kan man ju forcera igenom sina projekt.

  Har t.ex. hört att man måste måla om sin bostad (invändigt) var 5:e år - det är alltså en lag som kräver det. Det skulle ju aldrig fungera i Sverige. Sedan måste man ju skrota sin bil, och införskaffa en ny var X:e år. Allt styrt i detalj av staten.

  Tycker själv att Singapore verkar trevligt, är ju på mitt andra besök just nu. Men tryggheten och välmåendet (staten garanterar typ bostad till alla invånare?!) kommer med en valfrihet som är mycket begränsad och om jag förstått det rätt - ett låglöne-samhälle.

  Men som sagt, är imponerad hur landet utvecklats. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det finns mycket speciellt med det här landet. Det där med att man måste måla om vart femte år tror jag inte stämmer, åtminstone har ingen av de jag känner här (som bott längre än så) målat om eller fått ommålat), men att staten garanterar bostad stämmer, eftersom de inte vill ha uteliggare. Däremot innebär det att man kanske måste bo hemma tills man är rätt gammal eftersom boende är jättedyrt. Och då det gäller löner så vet jag inte om jag skulle vilja kalla det ett låglönesamhälle, men däremot ett samhälle där väldigt många tjänar oerhört mycket och andra tjänar väldigt lite... Nu tenderar det här att bli ett väldigt långt svar, så resten får faktiskt bli ett eget inlägg...

   Radera
 2. Jag vet inte för vilken gång i ordningen jag skriver "Det som finns, det finns i Singapore". Singapore är mitt nya favoritland som jag aldrig besökt eller planerat att besöka ( frånsett det där med en Singapore sling på Raffles Hotel ). Hade jag fortfarande kunnat så hade jag definitivt åkt dit, men inte för drinken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Singapore är ju ett land som jag hade hört väldigt lite om när vi flyttade hit, men jag är oerhört glad att vi fick chansen, för det är verkligen ett land värt att lära känna. (Och det finns mer än Singapore sling ;)

   Radera
 3. Förkortningar kan vara både till sin fördel och inte. Perfekt när man ska skriva en text. Men det är inte säkert att läsaren hänger med i handlingen. Modeller kan vara riktigt spännande att se på. Fast jag inte är teknisk var jag mycket förtjust i att bygga modeller under några uppväxtår. Sedan målade jag dem. Betydligt roligare än IKEA-byggen där det oftast fattas en skruv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, visst är det bra med förkortningar, men inte hur många som helst och inte hela tiden ;)

   Radera
 4. Älskar modeller! Har aldrig byggt hus men väl bilar.
  Singapore är ett coolt land, spännande och annorlunda.
  Kan dock berätta att Stockholm på Kulturhuset faktiskt byggt en liknande modell över staden. Å det bygget är ungefär lika stort som ditt, fast bara för Stockholm och de närmaste förorterna.
  Skulle gärna vilja vara en av byggarna där!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! Då får det bli ett besök till kulturhuset nästa huvudstadsbesök för att kika på den skapelsen.

   Radera
 5. Svar
  1. Visst är det! och väldigt imponerande!

   Radera
 6. Rejält modellbyggen! Jag, som gått kurser i att skriva lättläst svenska, är inte så förtjust i förkortningar. De är oftast svårare att förstå och ska alltid undvikas när man skriver enkel svenska...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förkortningar är bara jobbiga om de finns i en text!

   Radera