måndag 23 mars 2015

Dirigenten från Sankt Petersburg


”Dirigenten från Sankt Petersburg” är den första delen i den planerade trilogin ”Moskva Noir” och den är skriven av de två författarna Camilla Grebe och Paul Leander.

Boken utspelar sig i Ryssland där mäktiga krafter styr affärsvärlden och det handlar om korruption, hållhakar, utpressning och mutor. Den svenske finansmannen Tom Blixen bor i Ryssland och arbetar på landets ledande investmentbank. Han får uppdraget att leda en jätteaffär där Rysslands största oljebolag är uppdragsgivaren. Till att börja med är det en spännande utmaning som han verkligen ser fram emot att få ha hand om, men det blir inte som han tänkt sig. Det spelas ett spel med höga insatser, och insatserna handlar inte bara om pengar…

Jag tyckte mycket om boken och det är verkligen en bladvändare av stora mått. Det är aktiehandel och oljeaffärer högt upp i de ryska korridorerna och jag kan inte låta bli att fundera över hur mycket som är hämtat från verkligheten. Det finns ju ändock lite detaljer här och där som påminner lite om den värld vi befinner oss i. Lite funderingar kring det aktuella mordet på Boris Newton som fördömdes officiellt av ledningen, vem säger och gör vad egentligen? Oliganter i husarrest och pengatvätt kanske inte tillhör ovanligheterna heller, och vad var det som gjorde att oljeföretagets Yukos ägare Michail Chodorkovskij blev arresterad och fängslad för bedrägeri 2003?

Jag kommer absolut att läsa del två ”Handlaren från Omsk” som finns och förhoppningsvis kommer jag efter det vara sugen även på del tre då den kommer.

4 kommentarer:

 1. Ett boktips är aldrig fel - tack. För övrigt, anlände just till Singapore för arbete under några dagar. Som vanligt - varmt! :-)

  SvaraRadera
 2. Tack! Har läst några böcker av Grebe och gillat eom skarpt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här var däremot min första och det kan absolut bli fler!

   Radera