tisdag 19 juni 2012

Svårsjungen nationalsång

Nationalsånger är väldigt tätt förknippade med olika idrottsevangemang och det är något visst när publiken står upp och sjunger så det ekar inne på en stor idrottsarena, samtidigt som man ser utövarna av själva idrotten sjunga med. Oftast så sjunger i alla fall de flesta med, att det alltid finns de som inte gör det går väl kanske inte att komma ifrån, och det kan ju helt enkelt bero på att de har glömt texten, eller så...

Igår kväll, före EM-matchen mellan Spanien och Kroatien, blev jag dock lite fundersam, kunde det vara så illa att ett helt lag plötsligt drabbats av total minnesförlust och glömt bort texten till sin nationalsång? Det var ju ingen som sjöng, eller ens försökte sig på att mima. När jag sedan insåg att även publiken drabbats av denna akuta minnesbrist, så förstod till och med jag att något inte stämde och det är då "vännen Google" kommer till användning!

Så för alla er som hitintills levt i samma okunskap som jag har, så kan jag meddela att det finns ingen text till den spanska nationalsången! En gång fanns det en text till "La Marcha Real", och den skrevs under general Francos regeringstid. Eftersom texten var så starkt förknippad med hans diktatur, så slutade den att användas 1975.

Till OS 2008 i Peking försökte man dock få till det. Man utlyste en tävling, där alla fick skriva en text och skicka in. Den vinnande texten skulle sjungas av världstenoren Placido Domingo och en vinnare korades. Allt var således klart och Spanien skulle få ny text till sin nationalsång.

Det visade sig dock att alltför många förknippade även den nya texten med general Franco eftersom den innehöll fraser som "Viva Espana" och uppmaningar att "älska fosterlandet", så det blev ingen ny text, utan den fick förbli textlös.

Så om ni inte visste det tidigare, så vet ni nu varför spanjorerna inte ens försöker sjunga sin nationalsång (om det skulle råka vara så att ni har funderat på detta), troligtvis inget ni har legat sömnlösa och grubblat över, men ändå...

9 kommentarer:

 1. Det visste jag inte! Intressant! Jag brukar alltid bli upprord nar jag ser att folk inte sjunger med i sin nationalsang men nu finns det ju en bra forklaring!
  Tycker fortfarande att Rysslands nationalsang ar bland de vackraste, kanske for man sett pa for mycket hockey under storhetstiden? Fast texten har de andrat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig om Rysslands nationalsång, den är verkligen pampig, fast det kan ju faktiskt bero på att man har hört den väldigt mycket...och att de har ändrat texten hade jag inte en aning om.

   Radera
 2. Se där, nu har jag lärt mig nåt nytt igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och som vanligt oerhört användbart...;)

   Radera
 3. Hade jag inge aning om, lyssnar just nu på Sveriges nationalsång och ser fotbollslandslaget sjunga med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det gick ju bra - härligt att de fick falla med flaggan i topp!

   Radera
 4. Oj, det visste jag inte.

  SvaraRadera
 5. Inte jag heller, men nu vet jag ju i alla fall varför de inte sjunger med!

  SvaraRadera
 6. Se där ja...då har man lärt sig något nytt idag igen.
  Kram!

  SvaraRadera