fredag 15 juni 2012

Sommar, sommar, sommar...


Undrar just vad svenskar i allmänhet väntar mest på, offentliggjörandet av nobelpristagarna eller av sommarpratarna. Jag kan ha helt fel, men något säger mig att det kan luta lite åt sommarpratarna.

Det är helt fantastiskt egentligen vilken grej det har blivit, och numer är det många som inte kan tänka sig en sommar utan just det här programmet. Ändå mer fantastiskt blir det, om man betänker att det har sänts sedan1959 då en man vid namn Tage Danielsson startade ett radioprogram där det skulle vara "lätt musik med prat med mening i". Och det känns väl som om det fortfarande håller rätt bra. Sedan 2006 finns till och med ordet "sommarpratare" med i SAOL.


Röster i Radio-TV den 29 juni 1959 kunde man läsa
”Kl 13.00 Sommar. Lättlyssnat för semesterfolk. Mycket musik, korta praktiska råd och funderingar för sommartiden, väderleksöversikt, fickföljetong, litet reselexikon bjuder det nya sommarprogrammet på. Det återkommer fem dagar i veckan och fortsätter fram till mitten av augusti. Musiken är avpassad för semesteröron, kåserier och råd ges i små doser. Allt i lagom proportioner för den ljuva semestertiden.”Trots att det sänts så länge och trots att så många människor pratat om så mycket, så har det bara fällts i radionämnden vid två tillfällen. Det ena tillfället var när Bodil Malmsten kritiserade föreningen "Rätten till vår död" och det andra var när Jan Guillou påstod att Per-Albin Hansson tagit mutor av hans pappa.

I programmets begynnelse pratade samma person flera gånger, så det finns några herrar som har pratat av sig på det här viset många gånger, som till exempel Thorsten Ehrenmark, Gösta Knutsson och Pekka Langer.

Numer är det ju en mer "blandad kompott" kan man säga, här samsas politiker och artister med idrottare och författare. Det är en jättespännande blandning av människor. Men jag hörde igår, att man väntar fortfarande på att lyckas med att få någon ur kungahuset att prata, så vi får väl se. Sedan säger man ju också att "en gång är ingen gång, två gånger är en vana och tre gånger är en tradition", så det återstår väl att se om det kommer att bli en vana eller tradition att låta den nye socialdemokratiske partiledaren sommarprata.

Hur som helst, listan över årets sommarpratare är nu släppt, och det är bara att välja vilka man vill lyssna på. Och visst är det något speciellt när man hör tonerna till "Sommar sommar sommar..." välla fram ur radion, det är då det är sommar på riktigt!


12 kommentarer:

 1. Örebroaren och Örnsroaren Thorsten Ehrenmark kommer jag väl ihåg. En man som definierat glädje på följande sätt, " all glädje utan rotmos är konstlad glädje", kan man bara inte glömma.

  SvaraRadera
 2. Herligt att lyssna på de sommarpratande pratarna... Ibland tror man att de er bra för man har hört de och ibland tror man att de ska vara roliga att lyssna till och då är det stick motsatte som blir fallet. Men det ska nog bli roligt att lyssna till de flesta av de annonserade pratarna denna sommaren, tor jag.
  Kram och ha en riktig god helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får hoppas att det blir många bra program i sommar.

   Radera
 3. Att höra vinjetten till programmet får mig att mysa rejält!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plus att det alltid ger associciationer till bad och sol för några(?) år sedan...

   Radera
 4. Jag håller med om vinjetten och jag brukar lyssna på programmet via datorn. Jag har inte kollat deltagarlistan än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns flera stycken som kan vara väl värda att lyssna på.

   Radera
 5. Traditioner kan medföra trygghet, och de kan vara det som gör en högtid eller årstid komplett. Jag gillar programmet och ser fram emot det! Ha det gott!
  kram E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har så rätt och i det här fallet stämmer det väldigt bra.

   Radera
 6. Det var länge sedan jag lyssnade på programmen men vinjetten talar verkligen om att nu är det sommar. Får skärpa mig och leta fram en radio.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det signaturmelodin inte bara heter " sommar" - den ä r sommar!

   Radera