onsdag 13 juni 2012

Mera Prag

Att våra drygt två dagar i Prag var för få, är det inte tu tal om, utan det måste bli fler! Däremot hann vi med en hel del, och har fått lite (eller en hel hög) med idéer vad vi ska se nästa gång.


Kyrktorn är svårt att undvika, eftersom det finns ca 500 stycken att se. Vilken kyrka som var vilken, var inte helt enkelt att utröna, men många såg vi. Vi lyckades även med bedriften att passera det gamla stadshuset ett helt klockslag så vi fick höra det astronomiska urets klockor ringa och tuppar gala samtidigt som alla 1400-talsstatyerna på klockan dansade. Här var vi definitivt inte ensamna, utan det är en plats där turister flockas då klockan närmar sig hel timme.På andra sidan Karlsbron från den Gamla staden hittar man Mala Strana, ett område där de flesta gamla husskyltarna finns kvar. Innan man numrerade husen i Prag använde man sig nämligen istället av olika bilder.Även John Lennon-muren finns här. (En mur som för övrigt inte målades av tjeckiska hippies, utan av en mexikansk konststudent efter kommunismens fall) Originalmålningen är övermålad flera gånger, men här samlas "John Lennons fredsklubb" varje år för att hylla hans budskap och musik.På den här sidan finns också en annan av Prags stora sevärdheter, nämligen Pragborgen. Även här lyckades vi komma vid ett helt klockslag, vilket innebar att vi fick bevittna vaktavlösningen. Här kan man även gå in såväl på området som i borgen, men efter en inte alls lång överläggning, beslutade vi oss för att göra det om vi besöker Prag någon gång då det inte är högsäsong...
Vi insåg även att här finns massor av spännande museeer att besöka och några hann vi med. Vi var på tortyrmuseet, vilket var en annorlunda upplevelse. Flera våningar med ett enormt stort antal tortyrredskap som visade sig ha använts i olika länder fram till oroväckande sena årtal.


Vi besökte även kommunistmuséet, och det var ett mycket fascinerande och tankeväckande besök. Här får man följa kommunismens intåg i Tjeckoslovakien, hela vägen fram till "the velvet revolution" 1989. Det är helt klart värt ett besök, dock inte alldeles enkelt att hitta, där det ligger, sådär lagom ironiskt, inklämt mellan Mc Donalds och ett casino.


Vårt tredje museebesök var på Salvador Dalis konstmuseum. Många Dalitavlor fanns att studera där, och det finns ju en del att upptäcka i de bilderna. Sedan kan man ju analysera dem mer eller mindre, som med all konst, men en del spännande finns det onekligen. Hur som helst resulterade det besöket i en "smält klocka" som nu pryder sin plats hängande från en hylla  i köket.

Dessutom hann vi naturligtvis testa ett antal olika tjeckiska ölsorter, vi besökte ett flertal mysiga restauranger och pubar och så här i EM-tider hittade vi även en storbilds-tv på torget för glada fotbollsfans.Något av det bästa var nog närheten till allt. Det visade sig vara gångavstånd till allt vi ville se och göra. Eftersom vi dessutom hela tiden gick längre än vi behövde, så är det ju till och med närmare till allt än vad vi trodde!

10 kommentarer:

 1. Marina du är en fantastisk fotograf! Älskar alla dina fina bilder och läser med glädje dina berättelser om olika platser.
  Kram Kim

  SvaraRadera
 2. I sanning en fascinerande stad. Härliga bilder du tagit. 500 kyrktorn, risk för nackspärr. Tortyrmuseum, tänk vad vi människor är kapabla till.Då kände jag olust. Bilderna av skummande öl fick mig däremot att känna törst och vällust.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med all rätt, för den smakade väldigt bra!

   Radera
 3. Prag är fint, hela Tjeckien är fint. Res från ex. Krakow över till Prag,, det är så vackert. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Det får nog bli någon sådan variant av resa framöver någon gång.

   Radera
 4. Det får nog bli ett Prag besök någon gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att det är en dum ide alls...

   Radera
 5. Trevliga reseberättelser från Prag. Blir lockad att åka dit.

  SvaraRadera