fredag 23 november 2012

Graffiti i Singapore

Jodå, det finns faktiskt graffiti även i Singapore. Fast nu pratar vi huvudsakligen sådan där "tillåten graffiti", och inte i mängder, utan bara litegrann, men den finns.


Några av husen runt Arab Street, i kvarteren kring Kampong Glam, där kan man hitta målade motivväggar. Det är främst kring de smala gatorna, bland annat Haji Lane man kan hitta dom.


Gator med restauranger, mysiga fik och små härliga butiker. Ytterligare ett område som känns fjärran från de glassiga glaskomplexen kring Orchard Road.


Här, i landet där allt har en "trebokstavsförkortning", har URA (Urban Redevelopment Authority) ondgjort sig över några av de här målningarna, och haft planer på att de skulle målas över. Men nu verkar som om de har ångrat sig och det ska få vara kvar i nuvarande skick, så vi får väl se vad som händer.


Annars är det ingen bra i dé att springa omkring och spraymåla saker här. Tags och "skymningsmålad" graffiti är mycket sällsynt, och en anledning kan naturligtvis vara att skulle det råka uppenbara sig något dyligt målas det genast över, och en annan orsak kan ju vara straffet som väntar om man skulle bli påkommen. 2010 var den en som åkte fast för att ha målat på en tågvagn. Straffet? Tre piskrapp och fem månaders fängelse, så någon bra idé är det inte...


14 kommentarer:

 1. På det där sättet, när det är snyggt gjort och på rätt ställen, så kan ju graffiti vara både snyggt och coolt! Den andra typen skulle man gärna slippa. Vi har väl för snälla straff här då... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. På "rätt" ställen är det jättesnyggt!

   Radera
 2. t o m graffiti målningarna håller Singaporianska mått ser det ut som, vad annat kunde man förvänta sig?

  SvaraRadera
 3. Det var riktigt snygga målningar, fast det där straffet gör nog sitt till att hålla väggarna rena.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är nog rätt liten risk att det målas där det inte är tillåtet.

   Radera
 4. Men oj, vad snyggt!!! Det är ju verkligen konst!! Inte alls som i Gamla Stan där de på sin höjd sprejar "k-k" med svart skräpfärg...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så här är graffiti jättesnyggt!

   Radera
 5. Det där är inte graffiti. Det där är konst! :)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl så, att den här typen av graffiti (graffitikonst/spraykonst) ä r konst!

   Radera
 6. Härliga hus och konstutryck!
  Ha en fin dag

  SvaraRadera