söndag 18 november 2012

Julpyntet inhandlat!

Lördagens utflykt gick till "det där stora gula och blå varuhuset" där man kan inhandla allehanda mer eller mindre nödvändiga attiraljer. Inte heller den här gången var målet värmeljus och servetter, utan nu handlade det om att skapa julstämning.

Siktet var inställt på en adventsstjärna på fot som jag lyckats hitta i en annons och förstått att med hjälp av den skulle jag kunna bringa lite julstämning in i vårt singaporianska hem med mycket små medel. Och mycket riktigt, advendsstjärnan blev inhandlad och ligger nu här i ett platt paket (som det mesta som inhandlas i det blågula varuhuset gör) och väntar på att sättas ihop. Eftersom jag dessutom även investerade i en liten röd lykta, så kommer julstämningen att bli total här hemma.

Som jämförelse kan jag nämna att de två tidigare årens jular här har julpyntet bestått i en glitterbit upphängd runt porttelefonen) Jo då, jag tycker om julen, och jag tycker om att fixa till det och göra det julmysigt, men det funkar inte riktigt här ändå, det känns bara fel, men i år minsann, då ska stjärnan sprida sitt ljus över oss...

Däremot blev jag grymt besviken över att inte få tag i ansjovis, hur nu avsaknad av ansjovis kan göra någon besviken! Jag som lovat mina singaporianska elever att fixa svenskt julbord....så om någon har en bra idé om vad jag kan ha i frestelsen istället för ansjovis - var snälla och berätta det för mig!!

När vi ändå var ute på shoppingutflykt med bil ,så kom jag på den ljusa idén att vi kunde lika gärna "storhandla" i varuhuset mittemot när vi ändå var i närheten...biiig mistake!!! För er som förstår vad jag pratar om när jag säger att handla på Bergvik i Karlstad en regnig semesterdag precis efter lön är rena meditationen jämfört med detta! Här fanns alla storhandlande singaporianer vilt framförandes sina stora och  överfyllda, knappt svängbara kundvagnar, samtliga uppväxta i landet där det är kiasu som gäller - jag kan säga att det blev ett kort besök där vi inhandlade det absolut nödvändigaste innan vi flydde fältet!

Men hur som helst, nu finns det i alla fall en adventsstjärna, pepparkakor, en hyvlingsbar ostbit och svenskt kaffe i skåpen, så det blev ju faktiskt en utflykt med hyfsat lyckat resultat ändå.

18 kommentarer:

 1. Vi brukar göra en vegetarisk Jansson med mald kryddnejlika och kapris istället för ansjovis.
  Man kan även skära aubergine i strimlor och krydda med kryddnejlika, kryddpeppar och salt och sedan tillaga dem i ugnen.. för att få fram "ansjovis"..
  Finns massa olika varianter om man googlar vegetarisk Jansson. Antar att man även kan krydda andra små fiskar så att de smakar som ansjovis. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Superbra tips! Det ska jag absolut testa som variant. Just den här gången ska jag nog fortsätta jaga ansjovis, de måste ju få "riktig" Janson...

   Radera
 2. Vilket superbra tips av Tess här i kommentaren ovan! Om jag skulle göra en vegetarisk skulle jag satsa på varianten med auberginer. Du vill nog ha fisk i, hoppas du hittar någon liten sort som passar bra.
  Kul att du fått tag på några fina julsaker du tycker om! Jag tänker över huvud taget inte på julen ännu, men nu dröjer det nog inte länge förrän det börjar dyka upp lite julbelysning på balkonger, även om det helt säkert kommer att vara mindre i år. El är dyrt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på hur den här stan ser ut just nu, är detsvårt att inte tänka på julen...

   Radera
 3. Men det är ju så svårt att få julkänsla när det är varmt och sol! Vi kämpar verkligen! Och jag har då ändå med mig hela mitt hem inklusive plastgran, pynt, stjärnor och elljusstakar. Det största problemet är just ljuset och att det blir mörkt sent. Har aldrig tidigare hajjat hur viktigt det är med tända ljus vid jul för oss svenskar. Jag tänder ljus men riskerar att bränna upp huset eftersom jag inte ser att jag har tända ljus. Jag glömmer släcka! Ja lätt är det verkligen inte med julstämning söder om ekvatorn! Så lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med, just det är ju anledningen till att vårt julpyntande har varit minimalt så här långt men i år ska det ju bli stjärna till advent! (Det hade troligen varit annorlunda om vi hade haft barn med oss)

   Radera
 4. I år infaller julafton den 7/12. I alla fall i min värld, så idag hörde jag att mamma börjat förberedelserna...
  Svårt att tänka sig en jansson utan ansjovis...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra när man kan fixa till det så det blir jul när det passar!

   Radera
 5. Svårt att inte få julstämning med röda lyktor. Jag köpte ett par för några dagar sedan och med värmeljus i blir julstämningen på topp. Fast det är klart, här är det ju svart som natten ute redan klockan tre, men ni får väl skaffa några vackra mörkläggningsgardiner så infinner sig nog den rätta stämningen. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter halv åtta är det ju i alla fall mörkt, så vi får väl tända då!

   Radera
 6. Du kanske kan be nån(läs mig) sända dig en ansjovis i posten! kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill du det!? Det får du väldigt gärna göra!

   Radera
 7. Jag har anvant mig av matjessill (som finns pa bla-gula varuhuset) och det blev jattegott! Jag var sjalv dar forra veckan och kom hem 600 kronor fattigare men med en massa ljus och servetter och julpapper...som vanligt..!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra idé, den ska jag absolut ha i åtanke om det inte löser sig med ansjovisen.

   Radera
 8. Ser att det har ordat sig med ansjovisen. Vad unerbart det är med bloggvänner :)
  För vad är en Jansson utan ansjovis?
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det känns lite fattigt. Det är ju lite så att det är ansjovissmaken som är själva jansson, om man säger så...

   Radera