tisdag 13 november 2012

Deepavali - ljusets högtidSå var det helg igen! Det var ju inte länge sedan det var Hari Raja, och nu är det alltså dags igen! Den här gången är det Deepavalins tur. En hinduisk högtid som alltid infaller någon gång i månadsskiftet oktober november och markerar starten på det nya året i hinduismens kalender. Det är en högtid där ljuset och månen fyller en mycket viktig funktion. Själva firandet pågår i fem dagar och tiden för det hela bestäms efter när nymånen visar sig på himlavalvet.


Ordet deepavali betyder ”row of lamps” och man firar det godas seger över det onda, ljusets seger över mörkret. En av alla legender  om varför Deepavali firas, handlar om när Lord Krishna återvänder efter att ha dödat tyrannen Narakasura. Hans återvändande sker i mörker, eftersom det inträffar då månen är ny. För att hjälpa honom hitta hem så tänder alla människor oljelampor som ställs ut. Därav alla tända lampor, och namnet "Deepavali", "Row of lights"


Helgen firas med nya kläder, presenter, fyrverkeri och festmåltider. Dessutom ska det tändas ljus i massor. De vanliga kryddofterna, som alltid finns i Little India, blandas med dofter från blommor som säljs överallt. De nystädade hemmen ska dekoreras med välldoftande, färgglada blommor i mängder. Såväl på brickorna där godis och kakor serveras, som i vaser och utströdda lite här och där - mycket doft och färg ska det vara!

Just den här tiden är det mer kaos än vanligt i den indiska delen av Singapore. Köerna till  blomsterstånden ringlar långa och det är folk och färger överallt. Området har varit utsmyckat en längre tid nu och hela området mer eller mindre badar i ljus och kommer så att göra tills högtiden är färdigfirad. Då kommer antagligen Little India att släckas ner, samtidigt som det är dags för nästa högtid att förberedas och Orchard Road tänds upp för att bada i juldekorationer...


Fördelen med att bo i ett mångkulturellt land - många olika högtider blir det...

13 kommentarer:

 1. visst ar det underbart att se religioner och hogtider samsas? Minns ett ar da det var Hari Raja, Deepavali och moon cake festival samma vecka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då förstår jag att det var mycket ljus överallt!!!

   Radera
 2. Där behövs inga krystade påhitt för att få fira.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det löser sig alldeles självt, liksom...

   Radera
 3. Vackert, vackert men slutar alla arbeta också under högtiden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flesta av alla högtider har åtminstone en public holiday.

   Radera
 4. Vad fint!
  Här i Tyskland har vi en "lyktfest", men det är bara en dag när barnen går med självgjorda lyktor genom byn och sjunger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det kul med olka sorters firanden, speciellt de där som är "annorlunda" för oss.

   Radera
 5. Vad fint med alla dekorationer och belysning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen jättefint, sedan kan man ju fundera på hur bra det är ut energispar-synvinkel...

   Radera
 6. Det är ju ett heltidsjobb bara att fira alla högtider ni har. Firar alla, oavsett religionstillhörighet, de olika festligheterna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla är ju lediga om det är Public holiday, men sedan firar väl folk mer eller mindre. Den högtid som flest firar om jag får gissa, är nog det kinesiska nyåret, som är jättestort!

   Radera
 7. Kan det inträffa i augusti också? Har för mig att det var deepavali sist jag var i Singapore..

  SvaraRadera